Mituri despre fumat care te impiedica sa renunti

Generalitati

Renuntarea la fumat poate fi extrem de dificila. Nu doar dependenta de nicotina este cea care impiedica multe persoane sa abandoneze fumatul.

Exista numeroase temeri si conceptii gresite despre reuntarea la acest viciu. Din fericire, multe dintre aceste mituri sunt false sau exagerate. Iata doar cateva dintre ele.

Fals sau adevarat despre fumat

- Mit: renuntarea la fumat determina cresterea in greutate. Din nefericire, printre efectele secundare nedorite ale reuntarii la fumat se numara si cresterea in greutate. Cu toate acestea, problema kilogramelor poate fi usor rezolvata printr-o alimentatie sanatoasa si efectuarea de exercitii fizice.

In plus, greutatea corporala acumulata in urma abandonarii fumatului nu va fi semnificativa. Oricum ati privi lucrurile, beneficiile renuntarii la acest obicei nociv sunt, fara indoiala, mult mai mari decat posibilele efecte secundare.

- Mit: puteti suferi de modificari de dispozitie daca renuntati la fumat. Este firesc sa va simiti un pic mai nervosi imediat dupa ce va lasati de fumat. Cel mai important lucru este sa retineti ca aceste schimbari de dispozitie sunt, de obicei, de scurta durata. Vestea buna este ca organismul se va adapta destul de rapid si veti putea scapa de dependenta de nicotina, cu putin efort. Puteti utiliza produse speciale care contin cantitati mici de nicotina sau puteti alege sa faceti activitati relaxante pentru a estompa sentimentul de nervozitate.

- Mit: fara tutun veti fi depresivi. Unii oameni cred ca renuntarea la fumat poate declansa depresie pe termen lung. In realitate, depresia este adesea deja instalata, inainte ca persoanele in cauza sa se lase de fumat.

Este posibil, ca la unele persoane cu un istoric medical care include depresia, starea de tristete sa se accentueze dupa ce s-au lasat de fumat. In ambele cazuri, depresia trebuie tratata in mod crespunzator, de profesionisti.

- Mit: veti manifesta tuse daca renuntati la fumat. Unele persoane ezita sa renunte la fumat, deoarece sunt convinse ca vor experimenta simptome asemanatoare gripei, mai ales tuse incontrolabila, odata cu renuntarea la fumat. Acest lucru este total neadevarat si nu este sustinut de niciun fel de studiu stiintific. Ceea ce este cu siguranta adevarat este ca fumatul este cauza principala a milioane de decese in fiecare an, in intreaga lume.

- Mit: odata cu renuntarea la fumat va veti pierde prietenii fumatori. O alta teama nefondata a celor care doresc sa renunte la fumat o reprezinta frica de a-si pierde prietenii care inca fumeaza. Cu toate acestea, ati putea fi surprinsi sa aflati cat de mult va vor sustine prietenii dumneavoastra in incercarea de a renunta la fumat. Mai mult, le puteti explica si celorlalti fumatori din grupul dumneavoastra de prieteni care este motivul pentru care doriti sa incetati sa fumati, iar discutia poate fi un catalizator si pentru prieteni, pentru a se lasa de fumat impreuna cu dumneavoastra.

- Mit: oricat ati incerca, nu veti reusi sa renuntati la fumat. In primul rand, chiar daca nu veti reusi din prima incercare, acest lucru nu este un motiv intemeiat sa va abandonati scopul. Continuati sa incercati.

Cele mai multe persoane care au fumat si au renuntat sustin ca au avut numeroase incercari esuate de a renunta la fumat. Majoritatea afirma ca a invatat din fiecare experienta esuata si a reusit, pana la urma, sa se dispenseze de acest obicei nociv.