Pulsul si bataile normale ale inimii

Generalitati

Pulsul reprezinta expansiunea ritmica a arterelor sanguine care se comprima pe un plan osos si reflecta numarul de batai ale inimii care au loc pe parcursul unui minut. Bataile inimii difera de la o persoana la alta.

Pulsul este mai mic atunci cand un om se afla in repaus si creste cand se fac activitati fizice. Frecventa cardiaca normala variaza de la o persoana la alta, in functie de gen, varsta, stare generala de sanatate etc.

De asemenea, pulsul ofera informatii despre starea si permeabilitatea vaselor sanguine, precum si despre ritmul si puterea batailor inimii. Modificarile ritmului inimii, un puls slab sau prezenta rigiditatii vaselor de sange pot fi cauzate de boli cardiovasculare sau de alte probleme. Atunci cand inima pompeaza sange prin organism, veti simti pulsatii in unele vase de sange de la suprafata pielii, cum ar fi cele situate la incheietura mainii, in zona gatului sau partea superioara a bratului. Evaluarea frecventei pulsului este un mod simplu de a afla cat de repede bate inima dumneavoastra.

Pulsul poate fi modificat de temperatura aerului, pozitia corpului, greutate, dar si de utilizarea anumitor medicamente.

Cum sa va verificati pulsul

Cele mai bune locuri in care poate fi masurat pulsul sunt: incheieturile, interiorul cotului, partea laterala a gatului, partea superioara a membrelor inferioare.

Asezati-va indexul, degetul mijlociu si inelarul pe incheietura mainii sau partea de sub palma, la baza degetului mare. O alta metoda presupune sa puneti varful degetului aratator si a celui mijlociu pe trahee. Apasati usor cu degetele pana cand simtiti cum sangele dumneavoastra pulseaza sub degete. Posibil sa fie nevoie sa miscati degetele in sus sau jos pana localizati zona in care se simte pulsul arterial. Utilizati un cronometru sau uitati-va la un ceas cu secundar. Numarati cate batai ale inimii se insumeaza in 10 secunde. Inmultiti acest numar cu sase pentru a sti care este pulsul dumneavoastra.

Ritmul cardiac maxim

Frecventa normala a batailor inimii in repaus este:

Activitatea fizica moderata nu influenteaza, de obicei, frecventa batailor inimii pe care o persoana le are in repaus. Daca ritmul dumneavoastra cardiac este mai mic de 60 de batai pe minut nu inseamna, de obicei, ca este implicata o problema medicala. Acesta ar putea fi, de exemplu, rezultatul administrarii unor tipuri de medicamente, cum sunt betablocantele.

Ritmul cardiac maxim este cea mai mare rata a batailor inimii rezultata in urma efortului fizic intens. O metoda simpla de a calcula ritmul cardiac maxim este utilizand formula: 220 - varsta dumneavoastra = valoarea predictiva a ritmului cardiac maxim. De exemplu, o persoana cu o varsta de 40 de ani va avea un ritm cardiac maxim de 180 batai/minut.

Exista si alte formule de calcul care iau in considerare variatiile ritmului cardiac maxim in functie de varsta si genul unei persoane.

Totusi, inainte de a face oricare dintre aceste calcule ar trebui sa stiti ca unele medicamente si conditii medicale pot afecta ritmul cardiac. Daca urmati un tratament medicamentos sau suferiti de anumite conditii, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat, adresati-va medicului in cazul in care valorile predictive ale ritmului cardiac maxim sunt modificate. In anumite situatii, este recomandabil sa faceti doar exercitii fizice aprobate de medic.

Exercitiile fizice si ritmul cardiac tinta

Puteti obtine multiple beneficii pentru sanatate si puteti sa scadeti riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, atunci cand faceti exercitii fizice cardio, cu ajutorul carora sa atingeti un ritm cardiac ideal. De obicei, acesta reprezinta 60-80% din ritmul cardiac maxim. In unele cazuri, medicul poate stabili aceasta valoare spre 50% din ritmul cardiac maxim.

Totusi, nu este recomandat ca o persoana sa faca pe termen lung exercitii fizice, in urma carora ritmul cardiac sa fie mai mare de 85% din valoarea ritmului cardiac maxim. La acest nivel va exista riscul suprasolicitarii, atat a sistemului cardiovascular, cat si a celui osos.

Intotdeauna este recomandabil sa solicitati medicului sa va aprobe programul de exercitii fizice pe care l-ati ales. De asemenea, in functie de istoricul dumneavoastra medical, specialistul va poate stabili care este ritmul cardiac tinta care se potriveste in cazul nevoilor, obiectivelor si starii dumneavoastra fizice.

Atunci cand incepeti un program de exercitii fizice, este posibil sa fie nevoie sa cresteti treptat gradul de intensitate al acestora, pana ajungeti la ritmul cardiac tinta, mai ales daca nu ati facut sport in mod regulat inainte. Astfel, veti reduce riscul aparitiei traumatismelor si va veti putea bucura de activitatea fizica.

Pentru a afla daca antrenamentul dumneavoastra va ajuta sa atingeti ritmul cardiac tinta, verificati-va pulsul timp de 10 secunde. In cazul in care pulsul este mai scazut, cresteti intensitatea exercitiilor fizice. In situatia in care pulsul este mai ridicat, reduceti intensitatea activitatii fizice.

Iata mai jos, in functie de varsta care ar putea fi ritmul cardiac tinta (60-85%) si ritmul cardiac maxim.