Contraceptive orale: mod de administrare si efecte secundare

Generalitati

Sangerari intermenstruale, greata si balonare sunt unele dintre cele mai frecvent raportate reactii adverse ale contraceptivelor orale. In timp ce majoritatea efectelor secundare sunt minore, unele pot fi grave si necesita ingrijire medicala imediata. Astfel de reactii adverse includ depresia, migrenele sau hipertensiunea arteriala. Exista mai multi factori care joaca un rol in aparitia efectelor secundare, inclusiv puterea contraceptivelor si tipul de hormon pe care acestea le contin.

Ca in cazul oricarui medicament, reactiile adverse sunt posibile si in situatia contraceptivelor orale (anticonceptionale). Cu toate acestea, efectele secundare ale contraceptivelor nu sunt o regula generala. De fapt, majoritatea femeilor tolereaza fara probleme contraceptivele orale. Unele tipuri de contraceptive orale sunt mai mult sau mai putin susceptibile de a provoca anumite efecte secundare, fata de alte tipuri de contraceptive.

Mod de administrare

Tipul pilulelor contraceptive va fi recomandat de medic, in functie de rezultatul investigatiior hormonale, dar si a istoricului dumneavoastra medical. Specialistul va dori sa stie daca suferiti de: astm bronsic, hipertensiune arteriala, depresie, diabet, boli renale, afectiuni hepatice, conditii cardiovasculare, cancer de san, daca ati avut vreun accident vascular cerebral, convulsii sau icter, daca ati inregistrat crestere excesiva in greutate sau retentie de lichide in timpul ciclului menstrual.

Este indicat sa luati contraceptivele orale in timpul sau imediat dupa o masa principala, pentru a evita posibilele probleme gastro-intestinale. In plus, incercati sa luati anticonceptionalele la aceeasi ora, in fiecare zi. Acest lucru va poate ajuta sa va formati o rutina si sa va amintiti sa luati medicamentul. Inainte de utilizare cititi cu atentie modul corect de administrare, in functie de brandul si tipul contraceptivelor.

Respectati prospectul de utilizare cu atentie si asigurati-va ca aflati de la medic sau farmacist orice informatie de care aveti nevoie. Puteti sa folositi un mijloc suplimentar local de contraceptie, impreuna cu tratamentul principal de contraceptie, in prima saptamana, doarece contraceptivele orale au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a fi eficiente. Unii specialisti recomanda utilizarea unei metode suplimentare de control a nasterii pe parcursul primei luni, pentru a se asigura o protectie deplina.

Este important sa pastrati comprimatele in ambalajul lor pentru a putea tine evidenta administrarii lor. Medicamentele au culori diferite: de obicei unele contin diverse cantitati de hormoni, iar altele au efect placebo. Eficacitatea lor ar putea sa scada in cazul in care comprimatele nu sunt luate in ordinea recomandata de specialist.

Pilulele contraceptive monofazice combinate elibereaza aceeasi cantitate de estrogen si progesteron in fiecare zi si au, de obicei, aceeasi culoare. Pilulele contraceptive multifazice au culori diferite si este foarte important sa fie luate in ordinea sagetilor sau numerotarii de pe folie.

De obicei, ar trebui sa incepeti sa utilizati prima pilula, in prima zi a perioadei menstruale. Pilulele anticonceptionale sunt disponibile in folii care contin 21 sau 28 de comprimate. In functie de numarul acestora, se va face o pauza de 7 zile (in cazul in care folia are 21 de comprimate) sau se va continua administrarea fara intrerupere a anticonceptionalelor orale (in cazul in care folia are 28 de comprimate).

Urmati cu exactitate instructiunile medicului in cazul in care contraceptivele orale sunt folosite ca pilula de a doua zi.

In cazul in care uitati sa luati o pilula contraceptiva la ora obisnuita, luati-o cat mai repede, cand va amintiti. Daca faceti acest lucru la un interval mai mic de 12 ore, nu aveti nevoie de protectie suplimentara. In caz contrar, luati urmatoarele pastile si protejati-va suplimentar, local, in urmatoarele 7 zile. Nu va ingrijorati daca apare sangerarea.

Daca uitati sa luati mai mult de 3 pilule se va intrerupe folia si se va face o pauza de 7 zile. In acest interval de timp va aparea sangerarea. In a opta zi veti putea incepe o noua folie. Nu uitati de protectia suplimentara in primele 7 zile dupa incheierea menstruatiei sau pana la terminarea primei folii de medicamente.

In orice caz, nu ar trebui sa luati mai mult de doua pastile intr-un interval de 24 de ore.

Cand va hotarati sa renuntati la pilulele contraceptive ar trebui sa faceti acest lucru la terminarea unei folii, pentru a evita aparitia sangerarii, care ar putea sa se instaleze la 3-4 zile dupa intrerupere.

Efecte secundare ale contraceptivelor orale

Printre posibilele efecte adverse ale utilizarii anticonceptionalelor orale se numara:

Este important sa va adresati medicului daca experimentati:

De asemenea, ar trebui sa consultati medicul daca menstruatia dumneavoastra se modifica atat din punctul de vedere al duratei, cat si din punct de vedere al cantitatii de sange, daca au loc sangerari intre ciclurile menstruale sau daca menstruatia lipseste in totalitate.

Femeile care fumeaza peste 10 tigari pe zi si utilizeaza contraceptive orale, dar si cele cu varsta de peste 35 de ani care utilizeaza anticonceptionale orale au un risc mai mare de aparitie a accidentului vascular cerebral, de a face cheaguri de sange si atac de cord si de a suferi de hipertensiune arteriala. In cazul acestora pot sa apara dureri de stomac si icter.

Daca aveti miopie sau alte probleme oculare, folosirea contraceptivelor orale pot agrava tulburarile de vedere.