Ischemia viscerala

Generalitati

Termenul de ischemie se refera la lipsa de alimentare cu sange. Sindroamele ischemice viscerale, numite si sindroame ischemice intestinale sau mezenterice, apar atunci cand fluxul de sange de la nivelul intestinului sau sistemului gastrointestinal este precar si inadecvat.

Cele trei mari vase de sange care se pot bloca includ artera celiaca, artera mezenterica superioara si artera mezenterica inferioara. De obicei, atunci cand apar sindroamele ischemice intestinale sunt blocate doua sau trei artere.

Cauze

Ischemia intestinala apare atunci cand fluxul de sange de la nivelul intestinelor este incetinit sau oprit. Din cauza irigarii insuficiente cu sange, celulele din sistemul digestiv vor fi private de oxigen, putandu-se deteriora, iar intestinele vor fi afectate.

Sindroamele ischemice intestinale sunt cauzate de boli ale arterelor viscerale, ingustarea arterelor care furnizeaza sange intestinelor, splinei si ficatului.

Cauzele ischemiei intestinale determina tipul ischemiei.

1. Colita ischemica sau ischemia colonului - apare atunci cand fluxul sanguin de la nivelul colonului este incetinit. Acesta este cel mai comun tip de ischemie intestinala. Ischemia colonului afecteaza, de obicei, adultii cu varsta de peste 60 de ani, dar poate sa apara la orice varsta.

Cauza exacta a diminuarii fluxului sanguin de la nivelul colonului nu este intodeauna clara, dar exista mai multi factori care pot creste riscul aparitie ischemiei colonului, printre care:

2. Ischemia mezenterica acuta - afecteaza intestinul subtire. Se declanseaza brusc si poate fi provocata de:

3. Ischemia mezenterica cronica (angina intestinala) - este rezultatul aterosclerozei. Se poate transforma in ischemie mezenterica acuta, mai ales daca se dezvolta un cheag de sange in artera afectata.

4. Tromboza venoasa mezenterica - apare atunci cand un cheag de sange se dezvolta in vena care transporta sangele de la intestine. Vena blocata determina reintoarcerea sangelui in intestine, fapt ce va duce la inflamatie si sangerare. Tromboza venoasa mezenterica poate rezulta ca urmare a:

Simptome

1. Ischemia viscerala cronica este caracterizata de prezenta urmatoarelor simptome:

2. Ischemia viscerala cronica poate include urmatoarele manifestari:

Factori de risc

Factorii care predispun la declansarea bolilor arterelor viscerale sunt, in general, cele asociate cu ateroscleroza:

Persoanele care sufera de ateroscleroza si sunt diagnosticate cu boli coronariene sau a arterelor periferice au un risc mai ridicat de a dezvolta boli ischemice viscerale.

Diagnostic

Atat in cazul ischemiei mezenterice acute, cat si in cazul ischemiei mezenterice cronice, diagnosticul se va stabili prin excluderea altor boli care pot avea simptome similare si implica: ecografia abdominala, angiografia cu substanta de contrast (pentru a se evalua nivelul aterosclerozei din interiorul arterelor) sau tomografia abdominala computerizata.

Tratament

In cazul in care ischemia viscerala este asimptomatica, sunt suficiente schimbarea stilului de viata si medicatia adecvata, pentru incetinirea progresului aterosclerozei.

Principalul obiectiv al tratamentului ischemiei viscerale este restabilirea fluxului sanguin de la nivelul tractului digestiv. Optiunile variaza, in functie de severitatea si tipul bolii.

- Ischemia colonului - se poate vindeca de la sine, in cazurile care nu sunt grave. Medicul poate recomanda tratarea conditiei care sta la baza aparitiei ischemiei. Va fi necesara intreruperea tratamentului cu medicamente care determina constrictia vaselor de sange. In cazul in care colonul a fost deteriorat, ar putea fi necesara interventia chirurgicala.

- Ischemia mezenterica acuta - cel mai frecvent, este necesara interventia chirurgicala pentru a se evita obstructia de la nivelul arterei sau pentru a repara sau elimna o sectiune deteriorata de intestin. Tratamentul poate include medicamente care previn formarea de cheaguri de sange, care le dizolva sau care extind vasele de sange.

- Ischemia mezenterica cronica - presupune interventia chirurgicala pentru restabilirea fluxului de sange si prevenirea progresiei bolii spre ischemie mezenterica acuta.

- Tromboza venoasa mezenterica - implica utilizarea de medicamente anticoagulante intre 3 si 6 luni. Acestea previn formarea cheagurilor de sange. In cazul in care anumite portiuni ale intestinului sunt deteriorate, se va interveni chirurgical pentru eliminarea acestora.