Gestionarea transpiratiei excesive

Generalitati

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este o boala care afecteaza milioane de oameni, indiferent de tipul de climat in care traiesc. Aceasta conditie poate fi stanjenitoare, dar nu trebuie sa va impiedice sa faceti activitatile zilnice, de rutina sau lucrurile care va fac placere.

Este de presuspus ca anotimpul calduros va inrautati simptomele hiperhidrozei. Totusi, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a gestiona eficient transpiratia excesiva.

Modalitati si tratamente pentru controlul hiperhidrozei

Vestimentatie

- Vara. Senzatia de transpiratie excesiva este neplacuta, iar cei care experimenteaza hiperhidroza sunt susceptibili de a transpira si mai mult pe vremea calda.

Pentru a solutiona aceasta problema, expertii sugereaza purtarea de imbracaminte realizata din fibre sintetice, care sunt special proiectate pentru a permite scurgerea transpiratiei de pe corp. Exista o gama larga de produse vestimentare din fibre sintetice, de la lenjerie intima la sosete si tricouri. La fel de utile sunt si hainele din bumbac care absorb transpiratia.

- Pe vreme rece. Puteti reduce transpiratia excesiva pe timpul iernii, prin abordarea unei tehnici vestimentare inteligente, care presupune aplicarea in mai multe straturi a hainelor care pot fi usor indepartate cand intrati de la frig la cald. Daca straturile inferioare sunt mai groase, va pot ajuta sa mascati transpiratia fata de celelalte persoane din jur.

Purtarea hainelor in straturi care se pot da jos usor este utila atat toamna, cat si primavara, cand modificarile de grade din timpul zilei va pot impiedica sa va imbracati adecvat temperaturilor din atmosfera.

Produse de ingrijire corporala

Deoarece hiperhidroza poate aparea in orice anotimp, trebuie sa utilizati produse de ingrijire corporala care sunt eficiente, indiferent de vremea de afara. Folositi antiperspirante si/sau deodorante si faceti dus cu regularitate. In timpul dusurilor folositi un sapun antibacterian pentru a reduce mirosul de transpiratie. Daca traspiratia este severa, adresati-va medicului dumneavoastra, pentru a va oferi informatii despre alte optiuni de tratament.

Medicamente si chirurgie

Transpiratia excesiva poate afecta calitatea vietii si necesita in multe situatii atentie medicala de specialitate din partea unui dermatolog.

- Medicamente. Exista medicamente care pot micsora cantitatea transpiratiei. Acestea includ medicamente care nu necesita prescriptie medicala si antiperspirante ce contin compusi de clorura de aluminiu. De asemenea, medicul va poate recomanda medicamente eliberate cu prescriptie medicala care vor fi administrate pe cale orala. Printre acestea se numara medicamentele anticolinergice, care blocheaza actiunea acetilcolinei - substanta ce suprima capacitatea glandelor sudoripare de a produce transpiratie.

- Chirurgie. In cazuri extreme, in care transpiratia este o problema continua si severa, dermatologii sunt in masura sa ofere solutii permanente. Aceste solutii includ proceduri chirurgicale de tratare a hiperhidrozei, cum ar fi ionofreza (utilizarea de curent electric pentru a opri glandele sudoripare) si injectii cu toxina botulinica de tip A. Mai sunt disponbile interventiile chirurgicale pentru extirparea glandelor sudoripare - simpatectomie. Aceasta ultima optiune este rezervata pentru cazurile cele mai grave.