Secretele unui zambet sanatos

Generalitati

Cand ati consultat ultima data medicul dentist? Unii oameni viziteaza sau intentioneaza sa ajunga la medicul dentist, doar atunci cand au o problema dentara sau o durere de dinti.

Scopul medicului dentist este de a va ajuta sa preveniti problemele de sanatate dentara, nedorite. Daca alegeti, insa sa mergeti la cabinetul stomatologic cand aveti deja o durere intensa de dinti, medicul nu va poate ajuta in felul in care doriti. Daca vreti sa aveti un zambet sanatos, urmati sfaturile de mai jos, oferite de medicii stomatologi.

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii dentare

- Vizitati mai des medicul stomatolog. Se recomanda sa vizitati medicul specialist pentru evaluarea sanatatii dentare, de cel putin doua ori pe an. Acest interval poate fi prea mare in cazul adultilor, deoarece odata cu inaintarea in varsta, problemele dentare sunt mai frecvent intalnite. Daca este posibil, puteti face o vizita la cabinetul stomatologic o data pe luna, pentru fi siguri ca medicul descopera din timp orice problema dentara pe care ati putea sa o aveti.

Un alt aspect al acestui lucru il reprezinta costurile ridicate de tratament. Daca intarziati prea mult cu vizitele la stomatolog, posibilele probleme dentare care apar se pot agrava, iar costurile de tratament pot sa cresca direct proportional cu marirea intervalului dintre vizite. Tratarea unei carii dentare costa semnificativ mai putin, comparativ cu o lucrare dentara mai complexa.

- Incercati sa va infrangeti temerile asociate cu vizita la dentist. Daca simtiti anxietate sau frica inaintea vizitei la stomatolog, nu sunteti singuri. Foarte multor persoane le este teama de interventiile dentare si evita sa mearga la cabinetul stomatologic. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca in prezent, medicii stomatologi sunt mai bine instruiti si pot gestiona mai eficient fobiile pacientilor. In plus, aparatura si substantele folosite au evoluat si va pot asigura confortul necesar in timpul vizitei.

Cariile si alte afectiuni ale cavitatii orale sunt cauzate sau se agraveaza din cauza lipsei de ingrijire orala corespunzatoare, dar si a anxietatii care amana consultul la medic. Puteti cere ajutorul unui membru al familiei sau unui prieten, care va poate insoti atunci cand mergeti la dentist, pentru sprijin moral.

- Utilizati ata dentara. Potrivit expertilor in medicina dentara, periajul indeparteaza numai 50% din resturile alimentare din gura. Ata dentara poate face diferenta de pana la 100%. Nu conteaza cat de moderna sau sofisticata este periuta dumneavoastra de dinti: trebuie sa folositi si ata dentara pentru a va asigura ca va mentineti sanatatea orala.

- Albirea dintilor si detartrajul. Exista o gama variata de produse pentru albirea dintilor, incepand cu pastele de dinti cu efect de albire, gelurile speciale, benzile si sistemele profesionale de albire. Aceste procedee ar trebui sa fie totusi ultima optiune in ingrijirea dentara, deoarece un zambet sanatos nu inseamna neaparat dinti de culoare alb stralucitor.

Asigurati-va ca inainte de orice fel de albire veti consulta medicul dumneavoastra dentist, care va poate spune daca dantura dumneavoastra este capabila sa suporte un astfel de procedeu fara sa apara consecinte.