Alimente care iti pot schimba viata

Generalitati

Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central.

Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante.

Cele mai sanatoase alimente

- Fasole neagra. Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea optima a intestinelor, reducand astfel riscul de cancer de colon.

Fasolea neagra contine vitaminele K, A, C, potasiu, acid folic, fier, magneziu, tiamina, riboflavina, cupru, calciu, fosfor, proteine, acizi grasi Omega 3 si niacina. Boabele de fasole neagra sunt o sursa importanta de fibre, care joaca un rol esential in prevenirea oxidarii colesterolului, prevenind astfel aparitia bolilor de inima.

- Ciocolata neagra. Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti care protejeaza organismul dumneavoastra si promoveaza o stare buna de sanatate. Ciocolata neagra are o concentratie de antioxidanti mai mare decat afinele sau ceaiul verde. Studiile sugereaza ca antioxidantii din ciocolata neagra reduc riscul declansarii unor afectiuni, inclusiv boli cardiovasculare si unele tipuri de cancer.

- Somon. Somonul contine vitaminele A, B si D, precum si fier, calciu, fosfor si seleniu. Proteinele din somon - spre deosebire de proteinele din carnea rosie - sunt mai usor absorbite de organism si nu contin substante cangerigene. In combinatie cu vitaminele A si D, acizii grasi Omega 3 protejeaza sistemul nervos de efectele imbatranirii. Consumul regulat de somon poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta Parkinson si Alzheimer.

- Avocado. Fructele de avocado contin vitaminele C, E, B6, K si potasiu, riboflavina, acid pantotenic, niacina, luteina si fibre. De asemenea, fructele de avocado mai contin si grasimi mononesaturate - care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange. Luteina din avocado ajuta la reducerea riscului aparitiei degenerescentei maculare si a altor afectiuni oculare asociate cu inaintarea in varsta. In plus, fructele de avocado pot ajuta la mentinerea sanatatii pielii.

- Spanac. Aproape oricine stie ca spanacul este bogat in fier, dar aceasta leguma verde ofera organismului mult mai mult decat atat. Doar cateva dintre substantele benefice pentru sanatate incluse in spanac, sunt: beta-carotenul, vitaminele B, C si E, calciul si magneziul. Spanacul contine antioxidanti si substante chimice antiinflamatoare, care pot scadea tensiunea arteriala si protejeaza impotriva cataractei si a altor tulburari de vedere.

- Banane. Bananele sunt considerate alimente perfecte. O banana medie contine 100 calorii si zero colesterol. O banana medie contine 10% din aportul zilnic recomandat de potasiu si 16% din cantitatea de fibre alimentare pe care ar trebui sa o consumati zilnic. In plus, bananele au in compozitie o cantitate importanta de vitamina C si vitamina B6.

Potasiul continut de banane este extrem de benefic pentru sistemul nervos si joaca un rol major in mentinerea contractiilor musculare corecte, de aceea potasiul este important pentru sanatatea inimii.

- Broccoli. Aceasta leguma din familia cruciferelor a crescut in popularitate in ultimul timp, deoarece este intr-adevar un super-aliment. Broccoli este bogat in vitamine si minerale foarte benefice pentru organism, inclusiv tiamina, eniacina, acid folic, acid pantotenic si vitaminele C si A. Broccoli este mai bogat in vitamina C decat citricele. La toate acestea, adaugati calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.

Broccoli contine chiar si substante chimice care ajuta organismul sa produca enzime care lupta impotriva cancerului.

- Ceai verde. Ceaiul verde este folosit de cel putin 2000 de ani pentru a trata simptomele de artrita reumatoida, infectii si alte probleme medicale cauzate de bacterii. Secretul ceaiului verde consta in catechinele pe care le contine. Catechinele sunt antioxidanti puternici care ajuta la lupta impotriva cancerului prin inhibarea dezvoltarii celulelor canceroase. Mai mult, catechinele din ceaiul verde pot ucide celulele canceroase, fara a afecta alte tipuri de celule.

- Portocale. Portocalele au putine calorii si nu contin grasimi. Acestea sunt bogate in fibre dietetice. Portocalele mai contin pectina, care protejeaza mucusul din colon de expunerea prelungita la substante toxice. Portocalele sunt bogate in vitamina C - un antioxidant puternic. Fitochimicalele din portocale ajuta la functionarea corecta a sistemului imunitar si pot contribui la construirea rezistentei organismului impotriva radicalilor liberi din celule.

Aceste fructe delicioase au in compozitie si vitamina A, care este esentiala pentru mentinerea santatatii pielii dar si fibre solubile si insolubie, care mentin sanatatea colonului si protejeaza impotriva aparitiei unor boli cronice, inclusiv artrita si boli de inima coronariene.

- Afine. O cana de afine proaspete contine aproximativ 60 de calorii. Principalul motiv pentru care afinele sunt benefice pentru sanatate, este acela ca afinele contin antioxidanti puternici, beta-caroten, luteina si zeaxantina. Acesti compusi ajuta organismul sa scape de radicalii liberi derivati din oxigen si construiesc o bariera impotriva dezvoltarii cancerului, incetinesc efectele imbatranirii si lupta impotriva infectiilor.

Afinele sunt bogate in vitaminele C, A si E si vitamine din complexul B: niacina, pirodoxina, folati si acid pantotenic - toate aceste substante ajuta organismul sa metabolizeze mai eficient carbohidratii, proteinele si grasimile.

- Cartofi dulci. O cana de cartofi dulci preparati la cuptor poate oferi 35% din necesarul zilnic de vitamina A. Cartofii dulci contin antioxidanti si o cantitate importanta de fibre, care mentin sanatatea inimii si promoveaza vindecarea. Acestia mai au in compozitie vitaminele C, B3, B5 si B6, triptofan, potasiu, mangan, cupru si aproximativ 100 de calorii. Cartofii dulci nu contin grasimi si nici colesterol.