Semne de avertizare pentru migrena

Generalitati

O migrena este o durere de cap suficient de severa pentru a fi considerata debilitanta. Migrena poate dura de la cateva ore, la cateva zile si, poate fi insotita de simptome cum ar fi greata, varsaturi si sensibilitate la lumina, sunete si mirosuri. Exista cateva semne de avertizare dupa care aparitia migrenei este iminenta.

Cauza exacta a migrenelor nu este inca bine inteleasa, dar problema este considerata a fi legata de sistemul nervos. Se considera ca in declansarea unei migrene sunt implicate substante chimice din creier, vase de sange si nervi. Migrenele apar cel mai adesea la persoanele cu varsta intre 20 si 60 de ani. La varstnici, migrenele scad in severitate si frecventa sau dispar cu totul. In plus, o gestionare corecta a simptomelor este utila pentru disparitia migrenelor.

Manifestari care pot preceda aparitia unei migrene

- Inainte de declansarea migrenelor apar dureri pulsatile in apropierea tamplelor, fruntii si ochilor. Migrenele pot creste sensibilitatea la lumina, sunet sau efort. Multi oameni au semnalat greata, varsaturi sau probleme de vedere inainte de aparitia unei migrene.

- La aproximativ 30% dintre persoane apare faza prodromica, de aura, in timpul careia bolnavul poate vedea lumini intermitente, scotoame in campul vizual sau poate avea diverse tulburari de vedere. Alte semne care apar in aceasta etapa sunt amortelile si furnicaturile care se manifesta, de obicei, pe o singura parte a corpului.

Faza de aura poate fi cauzata de o activitate electrica anormala la nivelul cortexului. Aceasta faza apare, in general, inainte de debutul migrenelor intense. In acest punct este prea tarziu pentru a se preveni o migrena. De obicei, aceasta prima faza dureaza cateva minute.

- Unele persoane au constatat modificarea starii de spirit, inainte ca migrena sa inceapa: pot deveni mai agitate, iritabile sau deprimate. Altele au semnalat gusturi sau mirosuri ciudate. De asemenea, poate interveni oboseala, cascatul frecvent sau tensiunea la nivelul muschilor.

- Migrenele pot fi declansate de flash-uri luminoase, cauzate de o reflectie a luminii razelor de soare in zapada, becuri fluorescente etc. Purtarea de ochelari polarizati de soare in aer liber poate fi de ajutor.

- Stresul emotional este un factor declansator frecvent intalnit, al migrenelor. Chiar daca este imposibil sa evitati complet stresul, exercitiile de relaxare va pot ajuta sa depasiti situatiile tensionate. Inspiratia si expiratia profunde si lente pot fi utile in acest sens. Pe unii oameni ii poate relaxa ascultarea muzicii preferate.

Alti factori care pot preceda manifestarea migrenelor sunt:

- lipsa de somn sau hrana - este important ca persoanele predispuse la migrene sa aiba un model regulat de masa si somn. Nivelul scazut de zahar din sange, cauzat de lipsa unor mese din timpul zilei poate declansa o migrena. De asemenea, consumul unor cantitati prea mari de dulciuri poate avea acelasi efect. Este important sa va hidratati suficient pe parcursul unei zile si sa dormiti cel putin 6-8 ore in fiecare noapte.

- modificari hormonale - pentru multe femei migrenele sunt legate de ciclul menstrual. Acestea apar cu cateva zile inainte sau dupa menstruatie, atunci cand nivelul de estrogen scade. Pentru ameliorarea durerii pot fi utile medicamentele antiinflamatorii sau pilulele anticonceptionale.

- consumul anumitor alimente - persoanele care sufera de migrene au raportat ca acestea s-au manifestat dupa ingestia anumitor alimente. Printre acestea se numara: branza, vinul rosu, ciocolata, sosul de soia si mezelurile prelucrate. Totusi, studiile stiintifice nu au putut confirma faptul ca vreunul dintre aceste alimente ar putea fi un factor declansator al migrenelor.

- tiramina - alimentele fermentate si pastrate perioade indelungate de timp au niveluri mai ridicate de tiramina, o substanta care contribuie la descompunerea aminoacidului tirozina. Tiramina poate cauza constrictia vaselor de sange si apoi dilatarea lor, situatie intalnita in cazul migrenelor.

- cofeina - chiar daca la anumite persoane combinatia dintre analgezice si cofeina poate ameliora migrenele, prea multa cofeina va amplifica durerile de cap. Totusi, majoritatea persoanelor care sufera de migrene pot bea una sau doua cesti de cafea pe zi, fara nicio problema.

- factori declansatori personali - de la o persoana la alta, factorii care provoaca migrenele, pot fi diferiti. Puteti afla ce anume declanseaza migrenele dumneavoastra prin notarea intr-un jurnal a evenimentelor si lucrurilor care au precedat migrena. Daca descoperiti ca unele lucruri sau situatii se repeta, incercati sa le evitati pentru a preveni aparitia durerilor de cap ulterioare.

- istoricul familial - femeile au un risc de trei ori mai ridicat decat barbatii de a dezvolta migrene. Daca in familie o ruda apropiata sufera in mod constant de migrene, probabilitatile sunt si mai mari. Expertii considera ca migrenele pot fi legate de mutatii genetice care afecteaza anumite zone ale creierului. Migrena este mult mai frecvent intalnita in randul persoanelor care sufera de epilepsie, depresie, astm, anxietate, accident vascular cerebral, dar si tulburari neurologice sau alte boli ereditare.

Tratamentul migrenelor

Pentru tratarea migrenelor pot fi utilizate combinatii dintre antialgice pentru dureri comune si antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen sau acetaminofen). Totusi, utilizarea excesiva poate determina aparitia ulcerelor sau a altor probleme gastro-intestinale.

Medicamentele din clasa triptani sunt - cel mai des prescrise pentru migrene - sunt cele mai eficiente atunci cand sunt luate in faza premergatoare unei crize de migrena. In cazul in care triptanii nu amelioreaza durerile, puteti folosi ergotamine sau dihidroergotamine sub forma de comprimate, spray-uri nazale sau injectii. Aceste medicamente ingusteaza vasele de sange si pot provoca greata, ameteli, dureri musculare sau gust neplacut.

Daca migrenele dumneavoastra sunt frecvente sau foarte severe, posibil sa fie nevoie sa luati medicamente in fiecare zi pentru a preveni atacurile. Exista mai multe tipuri de medicamente indicate in acest sens, dar este recomandabil ca acestea sa fie prescrise de medic.