Cel mai frumos moment al anului este cel mai daunator inimii

Generalitati

Bolile coronariene sunt rezultatul aterosclerozei, o afectiune caracterizata de depunerile de placi de grasime care ingusteaza arterele inimii. Atunci cand o placa se rupe poate determina formarea unui cheag de sange, fapt ce va duce la declansarea unui atac de cord. In urma studiilor, cercetatorii au constatat o crestere globala cu 5% a deceselor provocate de boli de inima, in timpul sezonului vacantelor de iarna.

De asemenea, medicii confirma faptul ca vremea rece nu este benefica pentru mentinerea sanatatii inimii. Aceasta contracta vasele de sange, crescand tensiunea arteriala, iar cheagurile de sange se vor forma mai usor. In plus, temperaturile foarte scazute suprasolicita inima si prea mult efort fizic poate inrautati situatia, atacul de cord fiind iminent.

Sanatatea cardiovasculara si sarbatorile de iarna

Multe studii au confirmat faptul ca in luna Decembrie creste numarul bolnavilor care sufera de boli cardiovasculare, principala afectiune intalnita fiind atacul de cord.

Consumul excesiv de alimente mai putin sanatoase pentru inima se poate solda cu diverse simptome neplacute, cum ar fi dificultatile de respiratie sau senzatia de constrictie toracica. Probabil ca ar fi mai indicat sa refuzati desertul pentru a evita sa va confruntati cu manifestarile timpurii ale unui atac de cord.

Chiar daca doriti ca cina de Craciun sau Anul Nou sa fie reusita, incercati sa evitati sa mancati prea mult sau prea multe alimente nesanatoase. La fel de important este sa nu consumati alcool in mod exagerat, pentru a nu declansa insuficienta cardiaca. In plus caloriile, indiferent ca sunt asimilate in urma ingestiei de alcool sau alimente, vor duce la cresterea in greutate (care predispune la aparitia bolilor cardiovascualre).

In plus si stresul sarbatorilor de iarna poate inrautati starea generala de sanatate a unei persoane. Noptile pierdute in care petreceti pot fi urmate de extenuare si scaderea imunitatii. In urma unui studiu recent s-a constatat ca atacurile de cord au loc mai ales intre orele 1-5 dimineata. Daca va simtiti rau in acea perioada a zilei, nu puneti starea respectiva doar pe seama unei indigestii.

Daca suferiti deja de boli cardiovasculare nu faceti abateri de la stilul dumneavoastra de viata si tratamentul recomandat de medic. Specialistii subliniaza importanta informarii legate de simptomele atacului de cord si indeamna ca toate persoanele sa solicite ajutor de indata ce simt ca ceva este in neregula.

De asemenea, pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare puteti lua cateva masuri preventive: