Cum sa va relaxati fizic si emotional

Generalitati

Cand v-ati atins limitele superioare ale capacitatilor fizice si emotionale va puteti simti stresati, epuizati, deshidratati sau coplesiti.

Chiar daca nu a fost descoperita formula secreta pentru mentinerea echilibrului fizc si emotional, exista cateva metode prin care va puteti relaxa. Prin aplicarea acestora se va diminua nivelul hormonului de stres (cortizolul) si va creste valoarea endorfinelor, substantele chimice care ofera organismului o senzatie generala de bine.

Iata mai jos cativa pasi simpli pe care ii puteti urma pentru a va elibera de stres atat corpul, cat si mintea si, cu ajutorul carora va puteti imbunatati viata, in ansamblu.

Modalitati de relaxare

- Dormiti suficient - Puteti merge la culcare cu o jumatate de ora mai devreme sau puteti sa va prelungiti somnul cu cincisprezece minute si sariti peste cafeaua de dimineata - important este sa dormiti suficient. Atat durata somnului (minim 7-8 ore pe noapte, in mod constant) este esentiala, cat si calitatea acestuia.

- Faceti exercitii fizice moderate - Puteti sa va plimbati in mod alert sau sa faceti stretching - orice tip de miscare este la fel de bun.

- Relaxati-va la sauna sau faceti o baie mai calda ca de obicei, in care ati turnat cateva picaturi de ulei folosit pentru aromoterapie. Ramaneti cateva minute in apa sau aburii calzi pentru ca muschii dumneavoastra sa se relaxeze si sa eliminati o parte din toxinele din organism prin transpiratie. Sariti peste aceasta metoda daca aveti probleme cardiovasculare.

- Bucurati-va de un masaj de calitate - S-a dovedit stiintific faptul ca un masaj profesionist are rol nu doar de relaxare, ci poate reduce la minim anxietatea si depresia si stimuleaza sistemul imunitar.

- Folositi tehnicile de respiratie profunda pentru a va calma sistemul nervos si a va imbunatati starea de spirit.

- Cantati, desenati, pictati sau exprimati-va creativ - Este dificil sa fiti stresati atunci cand va angajati in activitati distractive.

- Incercati sa evitati sa va implicati in mai multe activitati deodata - De exemplu, daca lucrati la computer faceti o singura activitate: modificati un videoclip, editati un material etc. Concentrati-va asupra unei singure activitati.

- Permiteti-va placeri nevinovate - Cititi o revista, mergeti la cumparaturi, beti o cafea diferita sau faceti altceva decat faceti in mod obisnuit.

- Utilizati relaxarea progresiva a musculaturii care presupune incordarea si apoi relaxarea unei grupe de muschi. Incepeti de la partea superioara a corpului.

- Evitati o perioada consumul de alcool, alimente procesate si zahar, pentru a va curata organismul de toxine.

- Bucurati-va de natura - Plimbati-va desculti pe iarba si concentrati-va asupra prezentului, lasati-va cuceriti de peisaj.

- Stabiliti o zi pe saptamana in care sa nu faceti nimic - Orice mail, apel telefonic, sms poate astepta (cu exceptia celor legate de situatii de viata si moarte).

- Inlocuiti-va regretele cu vise - Ori de cate ori va ganditi la ceea ce ar fi trebuit sa faceti in trecut si nu ati facut, incercati sa va ganditi la viitor, la ceea ce v-ar place sau va doriti sa faceti. In acest fel, veti gandi constructiv si veti ramane motivati.