Sfaturi pentru imbunatatirea memoriei

Generalitati

O memorie buna depinde de sanatatea si vitalitatea creierului. Cu siguranta aveti nevoie de o memorie ascutita, fie ca sunteti un student ce invata pentru examenele finale, un profesionist - indiferent de domeniul de activitate sau o persoana in varsta. Pentru a va imbunatati memoria si performantele mentale exista o multime de lucruri pe care le puteti face.

Imbunatatirea memoriei este un lucru mai simplu decat pare. Cei mai multi oameni cred ca memoria este ceva static si neschimbator, dar nu este asa. Va puteti imbunatati memoria, la fel cum puteti contribui la cresteera performantelor la matematica sau limbi straine.

Faceti exercitii pentru o memorie mai buna

Un stil de viata activ poate spori capacitatea creierului de a procesa si de a-si aminti numeroase informatii. Exercitiile fizice cresc nivelul de oxigen din creier si reduc riscul de tulburari care se soldeaza cu pierderea de memorie, cum ar fi diabet si boli cardiovasculare. Exercitiile fizice mentin sanatatea celulelor si pot creste si efectele substantelor chimice din creier.

Pastrati relatii sociale sanatoase

Oamenii sunt fiinte extrem de sociabile. Acestia nu sunt meniti sa supravietuiasca si sa prospere in mod izolat. Relatiile sociale normale si implicit interactiunea dintre oameni stimuleaza activitatea creierului.

Exista mai multe moduri de a va bucura de beneficiile pe care le are socializarea asupra stimularii memoriei. Puteti sa va oferiti voluntari la diverse actiuni de caritate, sa va inscrieti intr-un club, sa va intalniti cu prietenii sau sa va sunati persoanele apropiate. Mai mult, daca stilul de viata sau zona geografica va impiedica sa intrati in contact cu alte persoane, luati in considerare achizitionarea unui animal de companie.

Radeti pentru sanatatea creierului

Probabil ca ati auzit ca rasul este cel mai bun medicament, iar acest lucru este foarte adevarat. Rasul este bun atat pentru creier, cat si pentru intreg organismul. Spre deosebire de alte reactii emotionale, care sunt limitate la anumite zone ale creierului, rasul angajeaza concomitent mai multe regiuni ale creierului.

Ascultati sau cititi anecdote pentru a activa regiunile creierului responsabile cu invatarea si creativitatea. Nu stiti cum sa va mentineti o stare buna de spirit si sa radeti? Iata cum:

Concentrati-va asupra a ceea ce vreti sa va amintiti

Faceti-va timp pentru a va aminti ceva de care aveti nevoie, indiferent daca este o lista cu nume, o activitate sau lucruri pe care trebuie sa le cumparati. Opriti-va cateva momente din orice activitate, pentru a prelucra activ gandurile dumneavoastra, pentru a fi mai usor sa va amintiti ceea ce ati uitat.

Utilizati toate simturile pentru a imbunatati memoria

Va este frica ca veti uita urmatoarea intalnire sau ora la care urmeaza sa cinati cu un prieten? Repetati cu voce tare ceea ce trebuie sa tineti minte si asociati lucrurile pe care trebuie sa le memorati cu anumite elemente care va pot ajuta. De exemplu, memorati aroma mancarii din restaurantul preferat sau mirosul parului dupa ce ati fost la salon.

Faceti exercitii pentru creier

Exista o serie de moduri in care va puteti consolida memoria. O strategie eficienta o reprezinta exercitiile mentale pentru a pastra memoria ascutita. Iata cateva sfaturi:

Urmati o dieta care stimuleaza capacitatea de memorie

- Consumati Omega 3. Mai multe dovezi indica faptul ca acizii grasi Omega 3 sunt deosebit de benefici pentru sanatatea creierului. Pestele este o sursa bogata de Omega 3, in special pestele gras de apa rece, cum ar fi somonul, tonul, halibutul, pastravul, macroul, sardinele si heringul.

- Limitati consumul de calorii si grasimi saturate. Cercetarile arata ca dietele bogate in grasimi saturate (din carne rosie, lapte gras, unt, branza sau samantana nedegresate si inghetata) cresc riscul de dementa si pot afecta concentrarea si memoria.

- Mancati mai multe fructe si legume. Legumele si fructele sunt bogate in antioxidanti, substante care protejeaza celulele creierului de daunele provocate de radicalii liberi. In special, legumele si fructele colorate sunt mai bogate in antioxidanti.

- Beti ceai verde. Ceaiul verde contine polifenoli, niste antioxidanti puternici care protejeaza impotriva radicalilor liberi care afecteaza celulele organismului. Printre multe alte beneficii, consumul regulat de ceai verde poate spori memoria si vigilenta mentala si poate incetini imbatranirea creierului.

- Beti vin. Beti vin (cu moderatie) sau suc de struguri pentru a imbunatati functia creierului. Daca alegeti sa consumati vin, limitati cantitatea la cea recomandata de specialisti, deoarece alcoolul poate ucide celulele creierului, daca este consumat in cantitati mai mari.

Imbuntatiti memoria, dormind

Cand va privati de somn, creierul nu poate functiona la capacitate maxima. Fara somn, creativitatea, abilitatile de a rezolva problemele si gandirea sunt ingreunate. Indiferent daca lucrati sau studiati, aveti nevoie de somn pentru ca memoria sa functioneze bine.

Cercetarile arata ca somnul este necesar pentru dezvoltarea memoriei, intrucat aceasta se consolideaza in timpul etapelor somnului profund.

Relaxati-va

Relaxarea fizica si mentala ajuta mult la imbunatatirea functiei cognitive si a memoriei. Relaxati-va cu ajutorul meditatiei, tai chi, yoga sau alte tehnici de incetinire a respiratiei, de stimulare a metabolismului si, cu ajutorul a diferite modalitati de eliberare a tensiunii musculare. Acordati cel putin 10 minute zilnice pentru a va relaxa si veti observa diferenta.