Vitamine si suplimente pentru par

Generalitati

Asa cum organismul are nevoie de diverse substante nutritive pentru a functiona corect si parul are nevoie de o serie de nutrienti. Tratamentele de actualitate pentru par sunt adesea mai putin eficiente, fata de consolidarea parului venita din interior, si anume prin mijloace dietetice.

In mod ideal, vitaminele si mineralele pentru cresterea parului ar trebui sa fie obtinute in urma unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Daca acest lucru nu este posibil va fi necesara administrarea de suplimente.

Suplimente si vitamine pentru pastrarea frumusetii parului

Proteine - parul este format in proportie de peste 90% din proteine. De aceea, pentru a sprijini cresterea parului aveti nevoie de proteine. Acestea pot fi asimilate din carnea de pui, peste, oua, produse lactate, soia, seminte si nuci.

Betacaroten - acest antioxidant poate ajuta organismul sa sintetizeze proteinele care incurajeazea cresterea parului si care previn caderea acestuia. In special, fructele si legumele de culoare portocalie sunt bogate in betacaroten.

Vitamina A - favorizeaza sanatatea scalpului. Multe dintre fructele si legumele bogate in betacaroten (pepene galben, caise, dovleac, cartofi dulci si morcovi) sunt si surse bune de vitamina A.

Vitaminele din grupul B - nutrientii din aceasta familie de vitamine ajuta la indesirea parului si previn pierderea si ruperea acestuia. Vitamina B3 sau niacina hraneste foliculii de par in timp ce vitaminele B5, B6 si B12 previn pierderea parului si albirea prematura. Aceste vitamine pot fi asimilate in urma consumului de carne de pasare, vita, peste, oua, cereale integrale, fasole, seminte de floarea soarelui, mazare, nuci, legume cu fruze verzi, paine si cereale fortificate.

Biotina - deficitul de biotina poate determina senzatia de mancarime si aparitia scuamelor la nivelul scalpului. Pentru mentinerea sanatatii scalpului includeti in meniul zilnic peste, oua, produse lactate, nuci, cereale integrale si melasa.

Vitamina C - aceasta vitamina ajuta organismul sa absoarba fierul si ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange, prevenirea ruperii parului si promoveaza cresterea acestuia. Toate citricele, cum ar fi grapefruit, portocale, lamai, mandarine, fructele de padure, dar si pepenii, sunt bogate in vitamina C.

Vitamina E - este un antioxidant care repara celulele organismului, faciliteaza sinteza proteinelor de catre corp si incurajeaza cresterea parului. Aceasta vitamina se gaseste din belsug in fructe verzi, ulei de masline, cereale integrale, fasole, nuci si avocado.

Vitamina K - promoveaza sanatatea parului. Doza zilnica de vitamina K poate fi acoperita prin consumul de fructe de mare, oua, ficat, produse lactate, legume verzi, smochine, varza, faina de ovaz, iaurt si grau.

Minerale - o varietate de minerale pot ajuta la cresterea parului si impiedica ruperea firului de par. Printre acestea se numara dioxidul de siliciu, calciu, fier, cupru si zinc. Aceste minerale se gasesc intr-o gama larga de produse alimentare neprelucrate, inclusiv carne, fructe de mare, nuci, seminte, ficat, oua, orez, ovaz, cereale integrale, seminte de floarea soarelui, salata verde, ceapa, conopida, varza, castraveti, legume cu frunze verzi, capsuni si stafide. Alimentele organice au, deseori, concentratii mai mari de minerale decat alimentele cultivate in mod conventional.