5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

Generalitati

Acizii grasi Omega sunt celebri pentru rolul benefic asupra sanatatii. Iata, detaliat care sunt problemele pe care acesti acizi le pot atenua sau le pot chiar preveni, echilibrand organismul acolo unde este nevoie.

Acizii grasi Omega-3 sunt considerati acizi grasi esentiali, adica avem nevoie de ei pentru ca organismul nostru sa functioneze normal. De exemplu, acizi grasi Omega-3 au un rol important in reducerea inflamatiilor in organism, cu precadere la nivelul vaselor de sange si incheieturilor.

Se cunosc mai multe tipuri de acizi grasi Omega-3, cele mai importante forme pentru sanatate fiind EPA si DHA, care se gasesc, de exemplu, in uleiul de peste. Plante precum inul contin acizi grasi Omega-3 care pot fi convertiti in organism in DHA si EPA, iar uleiul de alge marine contine, in mare parte, DHA.

Beneficii

1. Au grija de sanatatea vaselor de sange. Potrivit studiilor, acizii grasi Omega-3 reduc riscul de boli cardiovasculare. Acest lucru se explica prin faptul ca ajuta la reducera nivelului de trigliceride din sange si sunt implicati in reducerea aritmiilor. De aceea, persoanele care iau suplimente alimentare cu Omega-3 au un risc mai mic de boli cardio-vasculare.

2. Ajuta dezoltarea fatului. In cazul femeilor insarcinate, acizii EPA si DHA au efecte protectoare si ajuta la dezvoltarea armonioasa a embrionului. Mai exact, sulplimentele cu acizi grasi Omega-3, administrate in timpul sarcinii ajuta la dezvoltarea neurologica a fatului si de asemenea, ajuta vederea bebelusilor. Pentru unii medici specialisti, suplimentele cu Omega-3 in sarcina sunt la fel de importante precum sunt suplimentele cu acid folic, care previn defectele de tub neural.

3. Lubrifiaza articulatiile si reduc durerea. Mai multe studii au demonstrat ca suplimentele alimentare cu acizi grasi Omega reduc in mod semnificativ durerile resimtite la nivelul articulatiilor. Mai mult, persoanele care le folosesc raporteaza si o imbunatire a mobilitatii articulare. Aceste efecte pozitive se datoreaza efectului antiinflamator produs de Omega-3 in organism.

4. Alunga depresia. Cercetatorii au descoperit ca nivelurile ridicate de Omega-3 scad din intensitatea si din manifestarile depresiei. Efectul pozitiv se explica prin faptul ca acizii grasi Omega contribuie la echilibrarea neurologica. Din acest motiv, o dieta saraca in acizi grasi determina disfunctii la nivelul functionarii receptorilor cerebrali, de aceea se poate ajunge la tulburari afective si de personalitate. Beneficiile nu sunt doar in cazul persoanelor cu depresie, ci si in cazul celor care sufera de sindrom bipolar sau de alte tulburari de personalitate.

5. Protejeaza creierul de degradare. In cazul copiilor, acizii grasi Omega ajuta la dezvoltarea functiilor cerebrale si au efect pozitiv in reducerea simptomelor asociate cu ADHD-ul si autismul. In cazul adultilor, acizii grasi Omega au efect protector asupra creierului si reduc riscul de dementa asociat cu bolile neurodegenerative.

Cele mai bune surse de acizi Omega

Acizii grasi esentiali Omega-3 (linolenic) si Omega-6 (linoleic) nu pot fi sintetizati de organism, de aceea trebuie suplimentati prin aport exterior. Acizii grasi Omega-9 nu sunt esentiali pentru ca organismul ii poate sintetiza.