Sanatatea familiei in perioada sarbatorilor

Generalitati

In timpul iernii, soarele apune mai devreme, iar temperatura atmosferica este destul de scazuta. Majoritatea oamenilor isi vor petrece mult mai putin timp in aer liber si vor fi mai putin activi. Vor consuma mai multe alimente zaharoase sau care contin amidon.

Instinctul de hibernare nu mentine neaparat organismul intr-o forma maxima de sanatate. Sistemul imunitar este cel care va apara de racelile si gripele de iarna, pentru a va bucura de sarbatorile sezonului rece.

Spalati-va des mainile

Pastrati-va mainile curate pentru a evita contactul cu germenii si bacteriile care pot declansa diverse boli, dar si pentru a impiedica raspandirea acestora. Spalati-va mainile cu apa calda si sapun, pentru cel putin 20 de secunde. Acoperiti-va nasul si gura cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati.

Mentineti-va organismul cald

Temperaturile scazute pot cauza grave probleme de sanatate, mai ales sugarilor si adultilor in varsta. De aceea, este important ca in anotimpul rece, o persoana sa fie imbracata cu mai multe straturi de haine, indiferent de varsta. Incaltamintea trebuie sa fie impermeabila si calduroasa. Pentru a va bucura de vacanta de iarna si de zapada, imbracati-va bine si protejati-va de umiditate si frig

Evitati adaosurile de zahar

De sarbatori, cand meniurile sunt variate, tentatiile culinare sunt destul de mari. Pe langa faptul ca zaharul rafinat provoaca cresterea in greutate, acesta poate suprima functia sistemului imunitar.

Cu alte cuvinte, daca sunteti gripati sau raciti si consumati dulciuri, veti crea un mediu perfect pentru manifestarea bolii. O solutie ar fi sa consumati zaharuri naturale care se gasesc in fructe. Daca va place foarte mult ciocolata, alegeti ciocolata neagra cu minim 70% cacao, care contine fenoli din plante (s-a dovedit ca fenolii din plante ajuta la scaderea tensiunii arteriale). Mancati cate un cubulet de ciocolata atunci cand va este pofta de dulciuri.

Gestionati stresul

Pregatirile pentru sarbatorile de iarna, cheltuielile exgerate si aglomeratia va pot stresa. Incercati sa transformati sarbatorile de iarna intr-un moment placut al anului si pastrati un echilibru intre munca si relaxare. Solicitati sprijin din partea familiei si a prietenilor. Pastrati o atitudine relaxata si pozitiva. Dormiti sau odihniti-va de fiecare data cand aveti ocazia.

Consumati alimente bogate in zinc

Zincul ajuta la prevenirea slabirii sistemului imunitar. De aceea, includeti in mesele de sarbatori oricare dintre urmatoarele alimente: stridii, ficat, carne de vita macra, carne de porc, curcan, carne de miel, linte, seminte de dovleac si de susan, fasole garbanzo si iaurt.

Beti lichide sanatoase

Bauturile dulci si cele care contin cofeina pot suprima functia sistemului imunitar, contribuie la acumularea de kilograme nedorite si va pot deshidrata. Sase pahare de apa sau ceai pe zi va pot pastra sanatatea sistemului digestiv, o greutate normala si o energie de invidiat. Alegeti ceaiurile bogate in antioxidanti pentru a avea o stare optima de sanatate.

Mancati sanatos si fiti activi

Cu echilibru si moderatie va puteti bucura de vacanta de iarna intr-un mod sanatos. Alegeti fructe proaspete ca substitut festiv si dulce pentru bomboane sau prajituri. Consumati multe legume si incercati sa nu dublati portiile de mancare. Gasiti moduri distractive de a ramane activi, cum ar fi sa dansati pe ritmurile dumneavoastra preferate. Faceti miscare cel putin o ora, de doua ori pe saptamana. Stimulati copiii sa fie activi si evitati sedentarismul.