Recomandari alimentare pentru sindromul de colon sau intestin iritabil

Generalitati

Este dificil de formulat o dieta stricta pentru ameliorarea simptomelor sau tratarea sindromului de colon sau intestin iritabil. Unele alimente provoaca disconfort major in cazul persoanelor care sufera de aceasta afectiune, dar pot fi tolerate de alti pacienti cu acelasi sindrom.

Totusi, in cazul diareei sau constipatiei provocate de sindromul de intestin iritabil, principala forma de tratament este dieta.

Dupa ce veti descoperi care sunt alimentele care contribuie la diminuarea simptomelor bolii, este indicat sa le includeti pe termen lung in dieta dumneavoastra, pentru a avea o stare cat mai buna de sanatate.

Dieta bolnavilor de sindrom de intestin iritabil

In general, alimentele bogate in grasimi, cele preparate prin prajire, condimentele, alcoolul, cafeaua si ceaiul cu cofeina pot declansa probleme si complicatii in cazul celor care sufera de sindrom de intestin iritabil.

Unele alimente cum ar fi varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, mazarea, ceapa si covrigeii pot provoca disconfort minor in cazul persoanelor sanatoase, dar pot sta la baza disconfortului major al persoanelor diagnosticate cu sindrom de intestin iritabil.

Printre alimentele care s-a constatat ca ar putea produce manifestarile bolii sunt: graul (din compozitia painii si cerealelor), secara, orzul, produsele lactate, cafeaua si alte bauturi bogate in cofeina, dar si ceapa, citricele, bauturile acidulate si cicolata.

Printre alimentele pe care le puteti consuma se numara: pestele, legumele vezi, cerealele integrale, bananele, carnea de pui, iaurtul, caisele, smochinele, prunele uscate, pastele dure, orzul si fructele de padure. De asemenea, trebuie sa inlaturati din dieta mancarurile care contin multe grasimi si dulciurile.

Iata cateva indicatii pe care ar trebui sa le urmati pentru a diminua simptomele sindromului de intestin iritabil:

Alaturi de dieta este recomandat sa incercati sa eliminati stresul din viata dumneavoastra si sa faceti cat mai multe exercitii fizice, in mod regulat. Mersul pe jos poate fi o activitate fizica ce imbunatateste functia intestinului si poate ameliora stresul. Evitati sa utilizati medicamente pentru tratarea constipatiei sau a diareei fara recomandarea medicului, intrucat acestea pot agrava afectiunea dumneavoastra daca nu sunt administrate corect.

Exista multiple tratamente naturiste care, alaturi de o dieta corecta, pot combate, ameliora si preveni aparitia manifestarilor sindromului de intestin iritabil.