Ghid simplu al plantelor

Generalitati

Daca mergeti imediat la medic sau luati medicamente recomandate de farmacist pentru fiecare simptom minor, cum ar fi crampe stomacale, tuse sau nas infundat, veti cunoaste destul de putine informatii despre autoingrijire.

Majoritatea persoanelor se pot ingriji la domiciliu daca stiu cum sa faca acest lucru. Exista o multime de plante care pot remedia chiar si afectiuni serioase.

Plantele pot ameliora sau trata complet probleme digestive, precum arsuri la stomac si constipatie, afectiuni de sezon, cum ar fi congestia nazala si raceala, dureri usoare de cap, musculare si de articulatii.

In continuare sunt cateva afectiuni care pot fi tratate cu plante si suplimente din plante.

Afectiuni digestive

- Arsuri la stomac. Daca suferiti de arsuri stomacale, cretusca (Filipendula ulmaria) poate fi remediul. Se pun doua lingurite de cretusca uscata intr-un vas cu apa si se fierbe amestecul aproximativ 20 de minute. Ceaiul obtinut se bea o data pe zi. Aroma sa este asemanatoare cu cea a migdalelor.

Aceasta planta bogata in acid salicilic calmeaza inflamatia de la nivelul stomacului si isi face efectul in 1-2 zile. Pentru cei care utilizeaza inhibitori de pompa de protoni si sufera frecvent de arsuri la stomac, o ceasca de ceai de cretusca este tot ce au nevoie pentru a calma simptomele fara sa utilizeze medicamente.

- Indigestie. Adaugati 1/4 ceasca de radacina maruntita de ignam salbatic intr-un vas care contine un litru de apa. Se acopera vasul si se lasa la fiert timp de 15 minute. Luati apoi vasul de pe foc si lasati-l sa se raceasca. Turnati ceaiul intr-o forma pentru cuburi de gheata si introduceti forma in congelator. De fiecare data cand doriti sa beti un ceai de radacina de ignam salbatic, puneti un cub intr-o cana si turnati apa fierbinte. Serviti-l fierbinte.

Radacina de ignam salbatic este cunoscuta ca fiind si un bun reglator hormonal datorita proprietatilor fitoestrogenului continut de aceasta planta. Ignamul salbatic este adesea folosit pentru a trata manifestarile menopauzei. Radacinile plantei mai pot fi utilizate si pentru a echilibra nivelul hormonilor care regleaza procesul digestiei. Radacina este in acelasi timp hranitoare si are proprietati antiinflamatorii.

Nu utilizati acest remediu daca sunteti gravida sau folositi pilule contraceptive.

- Flatulenta. Feniculul este unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea flatulentei. Mestecati 1/2 lingurita de seminte de fenicul dupa fiecare masa.

Semintele de fenicul contin fitonutrienti care pot reduce spasmele unora dintre fibrele musculare, cum ar fi cele aflate in intestine. Acest lucru ajuta la diminuarea flatulentei. Semintele de fenicul au o aroma placuta si improspateaza respiratia.

Afectiuni de sezon

- Raceala. Atunci cand simtiti ca debuteaza simptomele de raceala luati o lingurita de extract de radacina de echinaceea la fiecare doua ore. Reduceti doza la o lingurita, la fiecare 3-4 ore, pe masura ce simptomele se amelioreaza.

Studiile cu privire la eficacitatea echinaceei in tratarea racelilor au dovedit clinic ca aceasta planta poate reduce semnificativ simptomele de raceala si gripa. Radacina plantei este utilizata de sute de ani in tratarea manifestarilor racelii. Echinaceea scurteaza in mod considerabil durata unei raceli.

- Dureri in gat. Ceaiul de nalba mare (Althaea officinalis) este folosit ca remediu pentru durerile in gat, inca de acum 500 de ani. Fierbeti o lingurita de nalba mare, uscata intr-un vas cu jumatate de litru de apa. Indulciti apoi ceaiul cu miere si serviti-l cald. Puteti amesteca in ceaiul de nalba mare putin lemn dulce, alta planta cu efect de calmare a durerilor.

Aceasta planta originara din Africa are o textura usor lipicioasa, amelioreaza durerea si are proprietati antiinflamatorii.

- Tuse. Sub forma de dropsuri, sirop, tablete masticabile sau spray, planta sidoides Pelargonium, (Geranium din Africa de Sud) calmeaza tusea.

sidoides Pelargonium - in Africa de Sud inseamna "tuse grea" - este o planta puternica ce are proprietati antivirale si antibacteriene. Exista studii clinice privind eficacitatea acestei plante in tratarea bronsitelor. Planta are puterea de a reduce semnificativ simptomele de tuse in numai 2 zile.

- Congestie nazala. Puneti trei picaturi de extract de splinuta sub limba pentru a descongestiona caile nazale.

Splinuta este deosebit de eficienta pentru tratarea congestiei nazale cauzata de alergii. Pare surprinzator, deoarece multi oameni cred ca splinuta provoaca alergii, dar nu este asa. De obicei, splinuta creste in vecinatatea ambroziilor, iar polenul de ambrozii este cel care declanseaza alergiile. Acesta este motivul pentru care multe persoane asociaza aparitia simptomelor de alergie cu splinuta.

Dureri si inflamatii

- Dureri de cap. Pentru durerile de cap, solutia este lavanda. Mai exact, uleiul esential de lavanda aplicat local, in dreptul tamplelor. Dupa aplicare, frecati usor tamplele si zona frontala a capului. Respirati adanc, relaxati-va si repetati daca este necesar.

Parfumul uleiului esential de lavanda are un efect calmant, eliberand tensiunea din muschiul scalpului si indepartand durerea. Uleiul de lavanda amelioreaza si durerile de picioare. Adaugati cateva picaturi in apa de baie pentru a diminua durerile de cap sau de picioare.

- Artrita. Pentru tratarea artritei puteti lua de 3 ori pe zi capsule de boswellia (Boswellia serrata), cunoscuta si sub numele de tamaie indiana. Aceasta rasina cleioasa s-a dovedit clinic ca are puternice efecte antiinflamatorii. Boswellia este cunoscuta pentru reducerea congestiei si a febrei. Aceasta planta mai este folosita pentru cresterea apetitului alimentar si imbunatatirea digestiei.

- Dureri de urechi. Folositi usturoi si ulei de mullen (Verbascum densiflorum) pentru ameliorarea durerilor de urechi. Puneti 3 picaturi din aceasta combinatie in urechea afectata, de 2-3 ori pe zi.

Aceasta combinatie de plante este puternica si s-a demonstrat stiintific ca poate trata intr-un mod mai eficient durerile de urechi la copii, decat antibioticele. In general, usturoiul poate ameliora orice infectie, datorita proprietatilor sale antimicrobiene si antiinflamatorii. Uleiul de mullen ajuta la eliminarea lichidului din ureche si calmeaza durerea.

Nu utilizati aceste picaturi sau orice alt fel de picaturi daca suspectati ca timpanul este perforat.