Beneficiile pentru sanatate ale apei

Generalitati

Sa beti o cantitate suficienta de apa este vital pentru sanatatea dumneavoastra. Fiecare celula din corpul uman are nevoie de apa, acesta fiind motivul pentru care este atat de important sa beti lichide.

Creierul este format in proportie de 90% din apa. Daca nu furnizati suficienta apa corpului dumneavoastra, creierul nu va functiona bine si veti avea dureri de cap sau migrene. Prin urmare, veti fi obositi si veti experimenta simptome ale deshidratarii. Cand aportul de apa nu este egal cu cantitatea eliminata, veti fi deshidratati. Pierderile de lichide sunt mai accentuate in climatele calde, in timpul exercitiilor fizice intense, la altitudini mari, dar si in cazul persoanelor in varsta, care nu mai percep atat de bine senzatia de sete.

Protejeaza tesuturile, maduva spinarii si articulatiile

Apa face mai mult decat sa potoleasca setea si sa reglementeze temperatura corpului. Apa pastreaza umede tesuturile corpului. Cand ochii, nasul si gura devin uscate, o persoana trebuie sa se hidrateze si pentru a pastra un nivel optim de umiditate in aceste zone sensibile.

In plus, apa ajuta la protejarea maduvei spinarii si actioneaza ca lubrifiant si tampon pentru articulatii. Articulatiile in corpul uman sunt predispuse la frictiune continua si traumatisme. Starea adecvata de sanatate a articulatiilor poate fi mentinuta prin consumul unei cantitati suficiente de apa. Un consum scazut de apa poate contribui la aparitia artritei reumatoide.

Ajuta organismul sa elimine toxinele

Cantitatea adecvata de apa permite corpului sa indeparteze toxinele prin transpiratie, urinare si defecatie. Rinichii si ficatul sunt implicati in procesul eliminarii toxinelor, la fel ca si intestinele. Apa are rolul de a inmuia scaunele, ajutand la evacuarea cu usurinta a acestora. Nu exista totusi dovezi stiintifice care sa demonstreze faptul ca prin cresterea aportului de lichide se vor diminua simptomele constipatiei.

Accelereaza metabolismul

Apa transporta oxigen, nutrienti, hormoni si alte substante biologice in anumite parti ale corpului si sustine eliminarea toxinelor, a celulelor moarte, deseurilor etc. Proteinele si enzimele implicate in diverse procese fundamentale necesita apa pentru functionarea lor corecta.

Imbunatateste digestia

Procesul digestiei debuteaza cu ajutorul salivei, care este compusa mai ales din apa. Pentru digestia alimentelor organismul foloseste saliva care ajuta la descompunerea alimentelor si a lichidelor si dizolva mineralele si alte elemente nutritive. Apa este necesara pentru digestia fibrelor solubile. Cu ajutorul apei, acestea se dizolva cu usurinta si scaunele vor fi moi si se vor elimina mai usor din tractul digestiv.

Previne deshidratarea

Corpul pierde fluide atunci cand se angajeaza in exercitii viguroase, cand temperaturile sunt crescute, cand apare febra ori in urma unei boli care implica varsaturi sau diaree. Cand se pierd lichide, din oricare din aceste motive, este important sa se ia masuri pentru ca organismul sa fie hidratat si pentru a nu interveni complicatii, unele chiar destul de periculoase pentru sanatate.

Medicul ii poate recomanda unei persoane sa bea multe lichide ca parte a tratamentului unei afectiuni, cum ar fi infectia vezicii urinare sau calculi urinari. Daca o femeie este insarcinata sau alapteaza este important sa consume cat mai multa apa sau lichide sanatoase, intrucat corpul va avea nevoie si va utiliza cantitati mai mari de lichide decat in mod normal.

Mentine hidratarea pielii

Pielea unei persoane contine multa apa si functioneaza ca o bariera de protectie pentru a preveni pierderea in exces de lichid. Totusi, nu va asteptati ca supra-hidratarea sa estompeze ridurile sau liniile fine ale pielii.

Deshidratarea determina uscarea si incretirea pielii, situatie care poate fi ameliorata printr-o hidratare corespunzatoare. Odata ce organismul este hidratat adecvat, rinichii preiau si elimina excesul de lichide. Puteti sa amplificati nivelul de hidratare si umiditate din piele prin utilizarea de creme hidratante, pentru a crea o bariera fizica ce va contribui la pastrarea umiditatii.

Mentine temperatura normala a corpului

O cantitate destul de mare de fluide este responsabila pentru reglarea temperaturii corpului. Transpiratia rece din timpul verii are rolul de la scadea temperatura ridicata a corpului si de a o aduce la limite normale.

Mentine masa musculara

Atunci cand in celule nu este mentinut echilibrul dintre lichide si electroliti, apare oboseala musculara. Atunci cand celulele nu au cantitatile adecvate de lichide nu pot functiona corect. Este important sa beti suficienta apa atat inainte, cat si dupa ce faceti exercitii fizice.

Este indicat sa beti jumatate de litru de lichid cu aproximativ doua ore inainte de activitatea fizica intensa. In timpul efortului fizic este recomandat sa beti apa la intervale regulate de timp, pentru a inlocui fluidele pierdute prin transpiratie.

Pastreaza sanatatea rinichilor

Fluidele corpului transporta toxine catre si din celule. Toxina principala din organism este ureea eliberata in sange, care va trece prin rinichi si va fi excretata prin urina. Rinichii curata organismul de toxine, atata timp cat exista un aport adecvat de lichide.

Cand sunt suficiente lichide in corp, urina este deschisa la culoare si nu are miros. In caz contrar, urina este concentrata, are culoare inchisa si miros accentuat, intrucat rinichii pastreaza o parte din fluide pentru buna desfasurare a functiilor corpului. Daca beti in mod constant prea putina apa, puteti face calculi renali.

Previne bolile cardiovasculare

Apa are un rol esential in prevenirea bolilor cardiovasculare. Aceasta sustine vascozitatea adecvata a sangelui si plasmei, distributia fibrinogenului si ajuta la hidratarea adecvata a sistemului vascular.

Previne oboseala

Apa este folosita de organism pentru eliminarea toxinelor si a produselor reziduale. In cazul in care nu exista suficienta apa in corp, inima va lucra mai greu pentru a pompa sange oxigenat catre celule. Atunci cand organele vitale sunt suprasolicitate si obosesc, aceasta senzatie va fi resimtita in starea generala a organismului.

Scade riscul de a dezvolta cancer

In urma studiilor s-a demonstrat ca o cantitate sanatoasa de apa poate reduce riscul aparitiei cancerului vezicii urinare si a colonului. Apa dilueaza concentratia de agenti din urina care ar putea contribui la formarea cancerului si scurteaza timpul in care acestea intra in contact cu mucoasa vezicii urinare.