Dieta pentru ADHD reprezinta o solutie?

Generalitati

Daca sunteti un adult care sufera de ADHD, trebuie sa stiti ca o dieta speciala va poate ajuta in gestionarea simptomelor bolii.

O dieta pentru tratarea ADHD stimuleaza in sens pozitiv activitatea creierului si diminueaza unele simptome ale conditiei, cum ar fi nelinistea sau lipsa de concentrare.

Dieta pentru ADHD poate contine produse alimentare care au efecte benefice asupra conditiei sau, suplimente.

Program dietetic pentru ADHD

Un program dietetic pentru ADHD poate fi de obicei, alcatuit din:

- Regim alimentar pentru ADHD - include alimentele pe care le consumati zilnic. Cum poate alimentatia sa afecteze ADHD? Cercetatorii sunt de parere ca unele alimente pe care pacientii cu ADHD le includ in dieta lor pot influenta pozitiv sau negativ evolutia bolii.

Consumul anumitor alimente poate fi restrictionat pentru imbunatatirea starii de sanatate a bolnavilor cu ADHD. La fel de importanta este eliminarea anumitor alimente sau ingrediente care sunt suspectate ca ar putea contribui la aparitia simptomelor de ADHD sau chiar la inrautatirea acestora.

- Suplimente alimentare pentru ADHD - acestea includ vitamine, minerale si alte elemente nutritive pentru a preveni deficitul anumitor nutrienti, in scopul ameliorarii simptomelor de ADHD. Aceste suplimente contin anumite substante nutritive care lipsesc sau sunt prezente in cantitati prea mici in alimentele consumate zilnic.

In ultimii 10 ani, cercetatorii au facut o legatura tot mai mare intre alimentatie si simptomele de ADHD. Studiile au descoperit ca anumite alimente agraveaza manifestarile conditiei, in timp ce altele le pot ameliora. S-a alcatuit o lista, care nu este nici pe departe completa, cu alimente care au fost asociate cu agravarea simptomelor de ADHD.

Alimente care agraveaza simptomele ADHD

- Zahar. Aproape fiecare persoana in parte consuma, in medie, 150 de kilograme de zahar alb pe an. Nivelul de zahar din sange creste rapid si corpul incepe sa produca insulina.

Ca raspuns la insulina, organismul elibereaza adrenalina si, astfel, valorile de glucoza din sange vor fi fluctuante. Acest lucru agraveaza manifestarile ADHD, iar pofta pentru zahar devine si mai mare. Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza este cel mai periculos, dar si mierea sau zaharul brut pot contribui la aparitia de fluctuatii de zahar din sange si accentuarea simptomelor de ADHD.

- Aditivi alimentari. Substantele chimice artificiale precum coloranti, arome si conservanti, sunt toxine pe care organismul trebuie sa le elimine. Daca acesta nu le poate indeparta eficient, acest lucru poate declansa probleme medicale, cum ar fi durerile de cap, astm si episoade ADHD.

Alimente care ajuta functia creierului si reduc simptomele de ADHD

- Acizi grasi Omega 3. Cercetarile arata ca deficitul de Omega 3 poate fi asociat cu un risc crescut de ADHD. Cel mai probabil, acest lucru este explicabil de faptul ca tecile de mielina (membrane de protectie din jurul nervilor din maduva spinarii si creier) sunt alcatuite aproape in intregime din acizi grasi. Suplimentele de acizi grasi Omega 3 pot ajuta la diminuarea episoadelor de ADHD sau prevenirea acestei conditii. Se recomanda utilizarea a aproximativ 3000 de miligrame de suplimente Omega 3 pe zi.

- Cofeina. Studiile arata ca o cantitate mica de cofeina poate imbunatati concentrarea si atentia. Beti o ceasca de cafea dimineata sau o ceasca de ceai verde dupa-amiaza.

- Proteine. Proteinele sunt extrem de importante pentru toti oamenii, nu numai pentru bolnavii de ADHD. Proteinele ofera aminoacizi pe care organismul ii transforma in neurotransmitatori pentru creier, cum ar fi dopamina si serotonina. Acesti mesageri chimici controleaza starea de spirit si concentrarea.

- Carbohidrati complecsi. Sursa primara de energie a organismului sunt carbohidratii. Organismul foloseste glicogen pentru a produce energie - glicogenul este substanta pe care organismul o utilizeaza pentru energie, dupa ce carbohidratii au fost descompusi.

Atunci cand cantitatea de glicogen stocata este prea mica, nivelul de zahar din sange scade si, implicit scade si capacitatea de concentrare. Aportul corect de carbohidrati este foarte important. Multe persoane diagnosticate cu ADHD beau zilnic prea multe bauturi acidulate, zahar si cereale care nu sunt integrale. Este esential ca pacientii cu ADHD sa consume in fiecare zi cat mai multe cereale integrale.

- Plante. Gingsengul poate imbunatati functia creierului si atentia si poate preveni dementa. Incercati sa utilizati gingsengul timp de o luna pentru a observa daca acesta are efecte pozitive asupra concentrarii dumneavoastra. Gingsengul are efecte benefice pentru starea generala de sanatate, dar modul in care acesta amelioreaza simptomele de ADHD difera de la persoana la persoana.

Dieta ADHD de eliminare

Cercetarile din ultimii 15 ani arata ca persoanele cu ADHD au o rata mai mare de a dezvolta alergii alimentare. Multi dintre pacientii cu ADHD nu asocieaza simptomele conditiei cu sensibilitatile lor alimentare. Bolnavii pot fi deprimati sau agitati, chiar daca nu au motive intemeiate. Unii dintre bolnavi vor fi mai putin agitati, daca din dieta lor se vor elimina anumite alimente.

Ideea din spatele unei diete de eliminare este de a evita potentialii alergeni. Dupa ce au fost scoase initial din alimentatie, aceste alimente vor fi introduse treptat inapoi in dieta, pentru a se descoperi care dintre acestea ar putea declansa simptomele de ADHD. Alimentele care ar putea provoca manifestarile bolii vor fi diferite de la un bolnav la altul.

O astfel de dieta, de eliminare a simptomelor ADHD, care dateaza din anii 60, a avut initial rolul de a diminua simptomele alergiilor alimentare. Aceasta dieta se bazeaza pe indepartarea din meniul zilnic a alimentelor si medicamentelor care contin salicilat, cum ar fi aspirina, anumiti aditivi alimentari si coloranti. Dieta a avut rezultate pozitive neasteptate in sensul diminuarii anumitor probleme de comportament. In deceniile care au urmat a crescut in popularitate, varietate si consistenta.

Cele mai eficiente diete de eliminare a simptomelor caracteristice ADHD recomanda excluderea: