Prediabetul

Generalitati

Prediabetul este starea organismului care se caracterizeaza printr-un nivel mai mare de zahar in sange decat in mod normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi clasificat drept diabet de tip 2. Totusi, fara interventie, prediabetul se poate transforma in maxim 10 ani, in diabet. Cele mai multe dintre persoanele cu prediabet nu manifesta simptome, dar se considera ca au un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare.

Prediabetul poate fi o oportunitate pentru orice persoana, de a-si imbunatati starea de sanatate, intrucat progresia de la prediabet la diabet de tip 2 nu este inevitabila. Prin adoptarea unui stil de viata sanatos care sa implice consum de alimente sanatoase, activitate fizica si mentinerea unei greutati sanatoase, valorile de zahar din sange se pot normaliza.

Cum este diagnosticat prediabetul

Pentru a se determina daca suferiti de prediabet, medicul ar putea efectua una dintre urmatoarele analize de sange:

Testul de hemoglobina A1C este o simpla analiza de sange care reflecta media valorii din sange din ultimele 3 sau 4 luni. Acesta poate fi utilizat pentru diagnosticarea prediabetului sau a diabetului, prin masurarea zaharului din sange, astfel:

Simptome

De cele mai multe ori, prediabetul nu are semne sau simptome.

Portiunile intunecate ale pielii, afectiune numita nigricans acantosis, este una dintre cele cateva semne care sugereaza faptul ca aveti un risc crescut de diabet zaharat. Zonele care sunt cel mai frecvent afectate includ gatul, axilele, coatele, genunchii si degetele. Semnalele de alarma clasice ale diabetului zaharat de tip 2 la care trebuie sa acordati atentie sunt:

Factori de risc

Aceiasi factori de risc care cresc riscul dezvoltarii diabetului zaharat de tip 2, pot declansa si prediabetul:

Tratament

Daca suferiti de prediabet trebuie sa aveti un stil de viata sanatos care va poate ajuta la normalizarea si pastrarea in limite firesti a valorilor zaharului din sange.

- Mancati sanatos - Alegeti alimente cu un continut scazut in grasimi si calorii, bogate in fibre. Concentrati-va asupra fuctelor, legumelor si cerealelor integrale. Depuneti eforturi pentru a va atinge obiectivele si incercati sa acordati atentia cuvenita nutrientilor de care are nevoie organismul dumneavoastra.

- Faceti sport - Cel putin cinci zile pe saptamana faceti exercitii fizice timp de 30-60 minute pe zi. Plimbati-va cu bicicleta, inotati, faceti plimbari in ritm vioi.

- Eliminati excesul de greutate

- Daca este necesar, urmati tratament pentru a nu se declansa diabetul zaharat de tip 2 - Daca aveti un risc crescut de a face diabet sau daca suferiti de boli cardiovasculare, ficat gras sau sindromul ovarului polichistic respectati intocmai tratamentul indicat de medic.

- Includeti in alimentatie scortisoara, ginseng, guma de guar, magneziu, silimarina, soia, indulcitor, cum ar fi stevia, pentru a preveni aparitia diabetului de tip 2.