Sanatatea sexuala a barbatilor cu diabet

Generalitati

Intre sexualitatea barbatilor si diabetul zaharat exista o legatura destul de stransa.

Mentinerea sub control a diabetului zaharat influenteaza performanta sexuala a barbatilor care sufera de aceasta boala.

Cel mai des sunt intalnite disfunctiile erectile sau tulburarile de erectie.

Cauzele problemelor sexuale ale barbatilor cu diabet zaharat

Exista cateva cauze principale care stau la baza problemelor sexuale ale barbatilor cu diabet zaharat. Unele dintre acestea nu sunt diferite de cele de care sufera restul populatiei masculine. In functie de cauza, tulburarile de erectie ale bolnavilor cu diabet zaharat pot fi impartite in:

- probleme cu erectia din cauza deteriorarii nervilor sau a vaselor de sange care iriga penisul - Lezarea nervilor sau neuropatia poate fi provocata de nivelurile crescute de zahar din sange. In mod normal, sangele trebuie sa transporte suficient oxigen si substante nutritive catre nervi, dar in cazul prezentei diabetului zaharat acest proces este perturbat de valorile ridicate ale glucozei din sange.

Cand nervii sunt deteriorati nu vor mai putea transmite semnalele in mod corespunzator. Cand nervii aferenti penisului sunt afectati, chiar daca o persoana doreste sa intretina un contact sexual, mesajul nu ajunge de la creier la penis si, organul sexual nu va reactiona corespunzator.

Vasele de sange care iriga penisul se pot ingusta ca urmare a leziunilor nervilor, iar fluxul de sange nu va fi suficient de rapid pentru ca erectia sa se mentina.

O alta problema care poate fi intalnita in cazul vaselor de sange este ateroscleroza. Persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse la aceasta afectiune, au un risc crescut de hipertensiune arteriala si colesterol ridicat. Atunci cand apare ateroscleroza in arterele care furnizeaza sange catre penis, fluxul sangelui posibil sa nu fie suficient, pentru a se obtine o erectie.

- probleme cu erectia din cauza controlului slab de glucoza din sange - Controlul slab al zaharului din sange si neuropatia pot declansa scaderea productiei de oxid nitric. Oxidul nitric este o substanta chimica eliberata in penis, necesara organismului pentru obtinerea erectiei.

- probleme cu erectia din cauza stresului sau din teama de a nu obtine o erectie - De cele mai multe ori disfunctia erectila debuteaza ca urmare a unor cauze fizice si se poate solda cu consecinte psihice, ca urmare a anxietatii de performanta.

Alte probleme de sanatate sexuala ale barbatilor diagnosticati cu diabet sunt:

Modalitati de ameliorare a problemelor sexuale ale bolnavilor de diabet

Printre masurile pe care le pot lua barbatii care sufera de diabet in scopul imbunatatirii sanatatii sexuale sunt:

Prin respectarea tratamentului pentru diabet zaharat, dar si prin schimbarile stilului de viata in scopul mentinerii in limite normale a valorilor glucozei din sange, se vor reduce riscurile asociate cu lezarea nervilor si viata sexuala a bolnavilor se va imbunatati.