Informatii inedite despre inima

Generalitati

Inima lucreaza permanent: pompeaza aproximativ 7200 l de sange pe zi, sange bogat in oxigen si substante nutritive esentiale pentru organele corpului uman. Exista multe informatii interesante si unele chiar inedite despre inima si modul sau de functionare.

Inima este situata in centrul pieptului, nu in partea stanga

Cand o persoana depune un juramant, duce mana pe piept, spre partea stanga. De fapt, inima este situata in mijlocul pieptului, pozitionata intre plamani. O mica parte a populatiei se naste cu dextrocardie, o afectiune in cadrul careia inima se afla in partea dreapta a pieptului.

Persoanele cu dextrocardie cu situs inversus (organele viscerale, cum sunt ficatul si splina inversate) pot trai normal fara nicio dizabilitate. In multe cazuri, dextrocardia este asociata cu multe alte defecte cardiace si chiar lipsa unor organe, fapt ce necesita interventie chirurgicala pentru corectare.

O inima mare nu este neaparat un lucru pozitiv

Dimensiunea mare a unei inimi poate fi simptomul unei boli de inima. La adulti, inima normala este de marimea unui pumn. Inima marita, numita cardiomegalie, se poate dezvolta din unele motive - temporare (in caz de stres sau evenimente care au o puternica incarcatura emotionala) si permanente (muschi cardiac slabit, boli coronariene, probleme valvulare sau aritmie).

Complicatiile grave ale cardiomegaliei includ stopul cardiac si moartea subita (frecvent observate la sportivi), insuficienta cardiaca, murmur cardiac si formarea cheagurilor de sange.

Inima femeilor bate mai repede decat cea a barbatilor

Inima unei persoane de sex feminin bate mai repede decat inima unui barbat. Cu aproape 6 batai mai mult pe minut. Acest lucru poate fi explicat prin diferenta de marime a inimii intre genuri. Fenomenul este explicabil prin faptul ca inima unui barbat este mai mare (cu aproximativ 25%) decat cea a unei femei, astfel incat va pompa mai mult sange intr-o singura bataie.

Inima nu se opreste cand stranutati

Cresterea presiunii la nivelul pieptului, care se formeaza anterior stranutului, poate afecta fluxul de sange din inima, schimband ritmul cardiac. Contrar parerii comune, inima nu sare peste o bataie atunci cand o persoana stranuta. Inima pur si simplu nu pompeaza aceeasi cantitate de sange atunci cand stranutati, dar in nici un caz nu se opreste. Singura data cand inima se opreste este numai atunci cand o persoana sufera un stop cardiac.

Calvitia masculina este un semn de boala cardiaca

Poate parea ciudat, dar studiile arata ca in comparatie cu cei care au inca un par bogat, barbatii care sufera de calvitie au un risc cu aproximativ 23% mai mare de a dezvolta boli de inima. Tot conform statisticilor, barbatii la care parul lipseste in totalitate in partea de sus a capului au un risc mai mare cu 36% de a manifesta afectiuni cardiovasculare.

Daca printre cei care sufera de calvitie se numara si barbati cu hipertensiune arteriala sau colesterol ridicat, probabilitatea aparitiei bolilor de inima este si mai mare. Oamenii de stiinta nu pot explica in totalitate aceasta legatura, dar efectul poate avea de-a face cu nivelul testosteronului. Cantitatea mare de testosteron poate interfera cu cresterea parului si poate provoca intarirea arterelor. Legatura dintre caderea parului si bolile de inima poate fi, de asemenea, genetica.