Lotiunile hidratante contribuie la mentinerea umiditatii pielii. Pentru mentinerea sanatatii pielii aceasta trebuie sa fie hidratata. Cu exceptia ingredientelor cu rol hidratant, cum ar fi umectantii si emolientii, cei mai buni compusi din lotiunile pentru corp sunt vitaminele, mineralele si aminoacizii. Toate acestea protejeaza si tonifica pielea si imbunatesc textura acesteia.
Inainte de a alege un tip de crema sau lotiune pentru corp este indicat sa urmati sfatul medicilor dermatologi sau al specialistilor in dermato-cosmetica. Indiferent ca sunteti expusi intemperiilor vremii sau pur si simplu aveti o piele uscata, este necesara o lotiune de corp pentru a va mentine pielea sanatoasa. Cele mai multe dintre lotiunile hidratante pentru corp au ingrediente comune.
- Ceramide - ceramidele sunt molecule de lipide care se gasesc in membrana celulelor pielii, ce ajuta la prevenirea pierderii umiditatii din tesutul epitelial. Ceramidele naturale sau sintetice contribuie la mentinerea si restabilirea functiei de bariera a pielii impotriva afectiunilor cutanate. Studiile au demonstrat ca persoanele care prezinta eczeme si psoriazis, au un numar semnificativ mai mic de ceramide, decat cele cu pielea normala.
- Acizii grasi esentiali - cunoscuti sub denumirea de grasimi sanatoase, acizii grasi esentiali sunt combustibilul de care au nevoie celulele pentru a desfasura o serie de procese biologice, cum ar fi hidratarea, cea care pastreaza pielea sanatoasa si stralucitoare.
Organismul nu produce pe cont propriu acizi grasi esentiali, de aceea nutrientii trebuie asimilati, fie din dieta, fie prin aplicarea de creme pe piele. Uleiul de masline, avocado, de migdale si untul de shea contin acizi grasi esentiali care hidrateaza pielea. Acizii grasi omega-3, cu acelasi rol benefic pentru piele, sunt prezenti in somon, macrou, nuci, soia, seminte de in si ulei de floarea soarelui.
- Acidul hialuronic - este probabil cel mai impresionant dintre toate ingredientele hidratante. Molecula de acid hialuronic absoarbe o cantitate de apa mai mare de 1000 de ori decat propria sa greutate. Cu ajutorul aceastei actiuni rapide si eficiente de hidratare, colagenul si elastina se vor pastra umede si vor functiona optim. Astfel, pielea va fi mai supla si tanara. Acidul hialuronic este o alternativa ideala si pentru tenul gras, acneic si sensibil, intrucat este un ingredient usor si non-gras.
- Glicerina, glicoli si polioli - aceste trei ingrediente sunt substante cu rol umectant care ajuta pielea sa atraga si sa mentina o cantitate importanta de apa. Glicerina are abilitatea de a atrage apa si de a o retine. De aceea, este un ingredient frecvent intalnit in compozitia lotiunilor hidratante, sapunuri si produse pentru curatarea pielii, fara sa-i afecteze umiditatea. Acesti umectanti pot fi intalniti sub diverse denumiri in ingredientele produselor cosmetice, dar cel mai des sub denumirea de propilen glicol si glicol butilena.
- Sodiu PCA sau PCA sodic - este un alt tip de umectant care se gaseste in mod natural in compozitia proteinelor din pielea umana si care se leaga de celulele de apa. Acesta are excelente proprietati de absorbtie a apei. Sodiul PCA garanteaza hidratarea de lunga durata. Substanta este frecvent intalnita in cremele hidratante pentru piele, dar si in compozitia produselor pentru ingrijirea parului.
- Retinolul - este compus din vitamina A, stimuleaza productia de colagen, tonifiaza pielea si reduce liniile fine si ridurile acesteia. Retinolul imbunatateste textura si culoarea pielii si ajuta la vindecarea pielii care se descuameaza. Multi medici dermatologi prescriu tretinoin, retinol sau produse similare pentru incetinirea imbatranirii pielii, tratarea acneei si a aspectului pigmentat al pielii.
- Extractul de ceai verde - ceaiul verde este bogat in nutrienti numiti polifenoli care lupta impotriva radicalilor liberi. Studiile au descoperit ca ingredientele din ceaiul verde pot reduce arsurile solare si pot proteja pielea de cancerul de piele, atunci cand ceaiul verde este aplicat local.
Utilizarea produselor de protectie solara cu ceai verde pot oferi pielii o doza dubla de protectie. Polifenolii care sunt prezenti in creme si lotiuni reduc semnele de imbatranire ale pielii, amelioreaza ridurile si previn lasarea pielii.
- Unt de shea - acesta patrunde rapid in pielea uscata si hidrateaza celulele pielii. Untul de shea trataeaza si hidrateaza eficient chiar si cel mai uscat tip de piele.
- Vitamina C - pe masura ce imbatraniti, organismul incetineste productia de colagen si elastina, cele care mentin pielea puternica, flexibila si rezistenta. Antioxidantii care se gasesc in vitamina C pot stimula productia de colagen, reduc liniile fine, ridurile si cicatricile.
- Coenzima q-10 - corpul uman fabrica in mod natural coenzima q-10 pentru a neutraliza radicalii liberi din celule. Pe masura inaintarii in varsta, productia de coenzima q-10 scade, iar pielea devine mai vulnerabila la daunele radicalilor liberi. Coenzima q-10 ajuta la reducerea ridurilor din jurul ochilor.
- Acidul salicilic - este utilizat in compozitia a mai multor tipuri de lotiuni pentru ingrijirea pielii, dar mai ales a celor pentru tratarea acneei. Acesta penetreaza porii si reduce punctele negre si albe. De asemenea, semnele imbatranirii vor fi diminuate considerabil.
Efectele iritante ale acidului salicilic sunt minore, comparativ cu cele ale acizilor alfa-hidroxi (AHA), chiar daca actiunea celor doua substante este similara. Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa se adreseze medicului inainte de a utiliza orice produs cu acid salicilic.
- Cafeina - este un antioxidant care atunci cand este inclus in compozitia lotiunilor pentru corp, inhiba dezvoltarea cancerului de piele in momentul in care este aplicat local si, poate contribui la diminuarea ridurilor fine.
- Extractul de musetel - calmeaza pielea inflamata si promoveaza regenerarea celulara a pielii uscate. Extractul de musetel este unul dintre cele mai eficiente ingredinte din cremele hidratante pentru corp, care lupta impotriva ridurilor, efectelor negative ale soarelui, diminueaza roseata si trateaza pielea decolorata.