Boala de reflux gastroesofagian, mai mult decat arsuri stomacale

Generalitati

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) se manifesta atunci cand lichidele si alimentele care trebuie sa ajunga in mod normal in stomac revin in esofag. Atunci cand se intampla acest lucru, lichidele, alimentele, dar si acidul stomacal pot irita gatul.

Destul de multi oameni au manifestat sau vor experimenta arsurile stomacale pe parcursul vietii lor. Desi inconfortabile, arsurile stomacale nu sunt, de obicei, o problema grava de sanatate la majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, in cazul in care arsurile stomacale apar frecvent si sunt persistente, acestea pot fi un semn al unei probleme medicale mai grave, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian.

Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune cronica ce implica refluxul de acid stomacal in esofag. Netratat, refluxul gastroesofagian poate provoca o serie de complicatii, inclusiv esofagita, ulcere esofagiene, boli pulmonare cronice si esofag Barrett (o modificare a mucoasei esofagului care creste riscul de a dezvolta cancer esofagian).

Simptome

Cel mai frecvent simptom al bolii de reflux gastroesofagian este cel de arsuri stomacale. Durerea sau disconfortul cauzat de arsurile stomacale este localizat, de obicei, din mijlocul pieptului pana spre partea superioara a gatului. In cazul bolnavilor de reflux gastroesofagian, arsurile la stomac sunt des intalnite, constante si/sau severe.

Cele mai comune simptome ale acestei afectiuni includ:

Este posibil ca o persoana sa sufere de reflux gastroesofagian si sa manifeste unul sau mai multe simptome enumerate mai sus, dar fara sa aiba arsuri stomacale.

Alte simptome mai putin frecvente ale bolii de reflux gastroesofagian pot fi:

Raportarea acestor simptome medicului dumneavoastra este necesara pentru diagnosticarea bolii. Specialistul poate considera necesara efectuarea de teste speciale, cum ar fi endoscopia sau monitorizarea pH-ului gastric, pentru a determina gradul de gravitate al problemei si pentru a recomanda tratamentul potrivit.

Cauze

Chiar daca uneori nu se pot depista cauzele bolii de reflux gastroesofagian, anumiti factori de risc cresc probabilitatea unei persoane de a dezvolta aceasta conditie. Doar pentru faptul ca la o persoana sunt prezenti acesti factori de risc, nu inseamna ca aceasta va suferi automat de boala de reflux gastroesofagian.

Iata cativa factori de risc care ar trebui luati in considerare atunci cand este vorba de boala de reflux gastroesofagian:

- Hernia hiatala. Esofagul trece printr-o deschidere a diafragmului numita hiatus, care ajuta la inchiderea sfincterului esofagian inferior. Hernia hiatala apare atunci cand o mica parte a stomacului si a sfincterului sunt impinse prin hiatus catre cavitatea toracica. Acest lucru poate provoca slabirea sfincterului si acesta nu va fi capabil sa blocheze eficient refluxul de acid.

- Sarcina. Multe femei dezvolta reflux gastroesofagian sau simptomele de reflux gastroesofagian se agraveaza in timpul sarcinii. Aproape jumatate dintre femeile gravide experimenteaza arsuri la stomac la un moment dat si, pana la 25% dintre acestea sufera de arsuri stomacale zilnice.

Unii medici cred ca acest lucru se intampla deoarece fatul se dezvolta si pune presiune pe stomac impingandu-l catre diafragma. O astfel de crestere a presiunii asupra stomacului poate provoca deschiderea sfincterului esofagian inferior, chiar si atunci cand nu este nevoie. Astfel, apare refluxul de acid. De asemenea, schimbarile hormonale normale care au loc in timpul sarcinii pot slabi sfincterul, alt factor care poate declansa boala de reflux gastroesofagian.

- Utilizarea produselor din tutun

- Anumite alimente pot creste riscul de a dezvolta reflux gastroesofagian sau pot inrautati simptomele acestei conditii. Printre acestea se numara:

- Utilizarea anumitor medicamente. Unele medicamente pot creste riscul de a manifesta boala de reflux gastroesofagian. Aceste medicamente includ anumite pastile anticonceptionale, antidepresivele triciclice utilizate pentru tratarea depresiei, medicamentele anticolinergice si blocante ale canalelor de calciu folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale, durerilor de piept sau aritmiilor.

- Consumul de alcool

- Supraponderabilitatea sau obezitatea

- Stresul.

Tratament

Exista mai multe optiuni de tratament pentru persoanele care sufera de boala de reflux gastroesofagian. Medicul este cel care va decide care este tratamentul adecvat pentru dumneavoastra, in functie de o serie de factori, cum ar fi:

Alte tipuri de tratament

- Schimbarile de dieta si ale stilului de viata - In functie de situatia fiecarui bolnav, simptomele se pot ameliora doar prin simple modificari in dieta si in stilul de viata. Multi oameni considera ca exista mai multe elemente care inrautatesc simptomele, asa ca poate dura un timp pentru a experimenta si a afla exact ce anume trebuie sa schimbe in dieta sau ce modificari trebuie sa faca in stilul de viata pentru a estompa manifestarile afectiunii.

- Medicatie - Ca parte a tratamentului pentru boala de reflux gastroesofagian, medicul va poate prescrie medicamente pentru scaderea productiei de acid din stomac. Alte medicamente ajuta la contractia eficienta a sfincterului esofagian inferior si il ajuta sa inchida mai bine zona dintre stomac si esofag.

- Chirurgie - In cazul in care combinatia de modificari dietetice, respectiv ale stilului de viata, cu tratamentul medicamentos, nu este eficienta, este posibil ca medicul sa va recomande interventia chirurgicala. Operatia se poate face inclusiv cu ajutorul laparoscopului, care lasa in urma cicatrici mai putin vizibile.