Tratamentul diabetului gestational

Generalitati

Diagnosticarea cu diabet in timpul sarcinii poate declansa temeri viitoarei mame. Cu toate acestea, este important sa stiti ca majoritatea femeilor care sufera de diabet gestational da nastere unor copii perfect sanatosi.

Tratamentul pentru diabet gestational presupune un stil de viata sanatos. Astfel, cele mai multe femei cu diabet gestational trebuie sa faca schimbari in dieta si sa fie active fizic, pentru a fi capabile sa isi pastreze nivelul de glucoza din sange la o valoare optima. Mentinerea sub control a cantitatii de zahar din sange este cheia pentru prevenirea problemelor din timpul sarcinii.

Dieta echilibrata

Dupa diagnosticarea cu diabet gestational, este recomandat sa discutati cu un dietetician pentu a crea impreuna un plan alimentar sanatos. Trebuie sa invatati cum sa limitati cantitatea de carbohidrati, pentru a gestiona eficient nivelul de glucoza din fluxul sanguin. Puteti sa tineti un jurnal alimentar in care sa scrieti tot ce mancati si sa-l analizati la intervale regulate de timp, daca apar modificari in greutatea corporala.

In general, nu este indicat sa tineti diverse diete atunci cand sunteti insarcinata. Majoritatea medicilor recomanda ca femeile sa ia in greutate in timpul sarcinii, intre 11,5 kg si 16 kg. Femeile supraponderale sau obeze ar trebui sa consume cantitati mai mici de alimente si sa nu acumuleze la fel de multe kilograme in timpul sarcinii, ca femeile cu o greutate normala.

Gravidele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala si o complicatie a sarcinii, care implica probleme cu circulatia sanguina, numita preeclampsie.

Exercitii fizice regulate

Incercati sa faceti cel putin 2 ore de exercitii fizice moderate, saptamanal. Varianta ideala este cea a miscarii timp 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana. Puteti imparti cele 30 de minute in mai multe sedinte de exercitii: cate 10 minute inainte de fiecare masa a zilei.

Exercitiile fizice ajuta corpul sa utilizeze mai eficient insulina si va permit sa controlati mai eficient nivelul de zahar din sange. Daca nu ati facut exercitii fizice inainte de sarcina, discutati cu un medic inainte sa incepeti sa le faceti. Activitatile fizice cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos sau inotul, sunt deosebit de bune pentru femeile gravide. Exista de asemenea si exercitii fizice special concepute pentru gravide.

Verificarea periodica a nivelului de zahar din sange

O parte importanta in tratarea diabetului este gestionarea valorilor glucozei din sange la domiciliu. Zilnic, trebuie sa se testeze nivelul zaharului din sange. Testul se face o data sau de mai multe ori pe zi. Acest lucru poate crea un oarecare disconfort, insa inregistrarea acestor valori este extrem de importanta. Medicul va decide cat de des ar trebui sa fie investigate valorile glucozei din sange.

Injectii cu insulina

Primul pas in tratarea diabetului gestational este de a face modificari in alimentatie si de a introduce in programul zilnic exercitiile fizice. Daca valorile glicemiei sunt in continuare prea mari, ar putea fi nevoie de tratament cu insulina fiind singurul medicament indicat in sarcina. Insulina ajuta la diminuarea nivelului de zahar din sange, fara a afecta copilul.