Dieta TLC

Generalitati

Dieta TLC este un tip de dieta prin intermediul careia se limiteaza consumul de grasimi animale si se incurajeaza un stil sanatos de viata. Dieta este conceputa pentru a sustine scaderea colesterolului si a reduce riscul bolilor cardiovasculare sau atacurilor de cord. In plus, programul dietetic TLC implica si recomanda exercitiile fizice, dar si alte modificari in stilul de viata al unei persoane pentru o stare buna de sanatate.

Aceasta dieta nu este un moft, fiind bazata pe studii stiintifice care i-au dovedit eficienta. Totusi, daca va doriti o dieta care sa va ajute sa pierdeti in greutate, dieta TLC nu este cea mai buna optiune.

Cum functioneaza dieta TLC?

Aceasta dieta presupune un consum total de calorii care sa contribuie la mentinerea greutatii corporale a unei persoane. Nutritionistul va fi cel care va stabili care este aportul zilnic ideal de calorii pentru fiecare persoana. Acesta va depinde de inaltime, greutate, sex, nivelul de activitate al unui individ, dar si de alti factori.

Cercetarile au demonstrat ca grasimile saturate din dieta obisnuita pot creste cantitatea de colesterol rau din corp. Dieta TCL este conceputa pentru a minimiza cantitatea de grasimi saturate pe care o va consuma o persoana, in scopul scaderii colesterolului total.

De aceea, este foarte important sa se inlocuiasca grasimile saturate cu grasimi nesaturate. Grasimile saturate sunt cele care devin solide la temperatura camerei si provin atat de la produsele de orgine animala (carnea, ouale, produsele lactate, etc.), dar si de la produse vegetale (nuci de cocos, palmier, etc.). Cele nesaturate sunt cele care isi pastreaza forma la temperatura camerei. Sursele principale de grasimi nesaturate sunt alunele, nucile, semintele, uleiul de masline, pestele gras, avocado si altele.

Principliile dietei TLC

Liniile directoare ale dietei TLC presupun:

Avantajele si dezavantajele dietei TLC

Printre punctele forte ale dietei TLC se numara:

Printre dezavantajele dietei TLC pot fi specificate: