Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi)

Generalitati

In timp ce majoritatea metodelor contraceptive sunt utilizate inainte si in timpul contactului sexual, cateva metode pot fi utilizate si la scurt timp dupa contactul sexual neprotejat.

Desi sunt cunoscute sub denumirea de pilula de a doua zi, denumirea corecta este de contraceptive secundare, contraceptive de urgenta sau contraceptie postcoitala, deoarece pilulele nu sunt singurele mijloace utilizate in contraceptia de urgenta.

Indicatii

Deoarece implantarea oului (ovulul fecundat de spermatozoid) in uter se realizeaza abia dupa aproximativ 6 zile de la fertilizare, aceasta perioada de timp permite utilizarea unor metode contraceptive pentru prevenirea unei sarcini nedorite.

Contraceptia de urgenta include metode contraceptive utilizate de urgenta si nu de rutina, recomandate a fi utilizare in urmatoarele situatii:

- in cazul unui contact sexual neprotejat, intamplator.

- in cazul esecului metodei contraceptive folosite: utilizarea incorecta sau ruperea metodelor contraceptive de bariera (prezervativ, diafragma, cupola cervicala), expulzia nerecunoscuta a unui dispozitiv intrauterin, erori in calculul perioadei permise din cadrul abstinentei periodice.


De retinut!

Desi reprezinta o alternativa preferabila avortului si mult mai putin traumatizanta, contraceptia postcoitala trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional si nu de rutina. Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandata utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung.

"Pilula de a doua zi este un contraceptiv de urgenta, care presupune administrarea unui sau doua comprimate, la scurt timp dupa ce ati facut sex neprotejat. Termenul maxim pana la care se poate lua pilula de a doua zi variaza intre 72 si 120 de ore. Dar recomandarea, inclusiv a producatorilor, este ca administrarea comprimatelor sa se faca la scurt timp dupa actul sexual. Cu cat se ia mai repede, cu atat riscul aparitiei unei sarcini nedorite este mai mic.

Aceste medicamente actioneaza prin modificarea activitatii hormonului natural progesteron, necesar pentru instalarea ovulatiei. Practic, comprimatul actioneaza prin amanarea ovulatiei. In cazul ovulului deja fecundat, medicatia are capacitatea de a impiedica acestuia cu spermatozoizii. Atentie, insa, contraceptia de urgenta nu este eficienta 100 si nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala", explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica ginecologie Ana Medical Center.

Tipuri contraceptive de urgenta

In prezent exista doua tipuri de contraceptive de urgenta: mecanice si chimice.

Metoda mecanica

Singura metoda mecanica recomandata pentru contraceptia postcoitala este implantarea DIU (dispozitivul intrauterin sau steriletul) cu eliberare de cupru, in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat sau pana la maxim 5 zile dupa ovulatie.

Metode chimice

Ca metode chimice au fost descrise si utilizate mai multe regimuri care utilizeaza: preparate hormonale, antiprogestative si antigonadotrofine.

Metodele hormonale sunt:

- metoda Yuzpe: utilizeaza preparate combinate, estroprogestative administrate in 2 prize la interval de 12 ore, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat

- preparate doar pe baza de progestative, administrate in primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetandu-se la 12 ore

- estrogenii in doze mari: etinilestradiol in doze mari, timp de 5 zile, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat

Mod de utilizare

DIU cu eliberare de cupru

Daca este inserat in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat, DIU cu eliberare de cupru poate preveni instalarea sarcinii. In cazul contactului sexual neprotejat care a avut loc inainte de ovulatie, momentul insertiei DIU poate fi amanat, pana la maxim 5 zile de la data ovulatiei.

Desi este metoda cea mai eficienta, este si cea mai putin folosita, pe de o parte datorita lipsei de informare in acest sens, iar pe de alta parte datorita riscului de boala inflamatorie pelvina.

Metode chimice

Aceste metode actioneaza pana in momentul nidatiei (implantarii oului), adica in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat, tratamentul fiind ineficace daca nidatia s-a realizat. Deoarece preparatele hormonale necesita cel putin 2 zile de la administrare si pana isi fac efectul, tratamentul hormonal trebuie administrat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Metodele hormonale se utilizeaza astfel:

- metoda Yuzpe: utilizeaza preparate combinate estroprogestative, administrate in 2 prize la interval de 12 ore, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, eficienta fiind mai mare daca se initiaza in primele 12 ore de la contact

- preparate doar pe baza de progestative, administrate in primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetandu-se la 12 ore

- estrogenii in doze mari: se administreaza etinilestradiol in doze mari (5mg/zi) timp de 5 zile, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat

Mecanismul de actiune

Majoritatea metodelor utilizate in contraceptia de urgenta impiedica implantatia oului in uter (nidatia) prin modificari la nivelul endometrului. In plus, in cazul inserarii DIU cu eliberare de cupru, cuprul are un efect toxic asupra embrionului. Estrogenii in doze mari, determina si alterarea motilitatii tubare, ceea ce face mai dificila ajungerea spermatozoizilor la ovul si transportul ovulului fecundat din trompa in cavitatea uterina.

Efecte adverse

DIU prezinta un risc de boala inflamatorie pelvina, in special la pacientele cu risc pentru infectii ale tractului genital si boli cu transmitere sexuala; de asemenea, poate creste sangerarea si durerile in timpul menstruatiei in primele luni dupa insertie si poate determina dureri abdominale, sangerare sau patare intermenstruala. Foarte rar (sub 1 la 1000 de cazuri) prezinta riscul perforatiei uterine in momentul insertiei.

Metodele hormonale pot avea ca efecte secundare: greturi, varsaturi si dereglari ale echilibrului hormonal, manifestate in special prin tulburari ale ciclului menstrual, dureri in abdomenul inferior, oboseala, cefalee, vertij si tensiune mamara, sangerari intermenstruale. In cazul utilizarii estrogenilor in doze mari, greata si varsaturile pot fi foarte severe, necesitand administrarea unui antiemetic.

Contraindicatii

Contraindicatiile utilizarii DIU cu eliberare de cupru sunt:

- sarcina

- boala inflamatorie pelvina si afectiunile inflamatorii cervicovaginale

- bolile cu transmitere sexuala, parteneri multipli

- neoplasmele genitale, inclusiv boala trofoblastica gestationala

- sangerarea cu punct de plecare uterin de etiologie necunoscuta

- malformatiile sau tumorile uterine benigne care fac dificila insertia DIU

- alergia cunoscuta la cupru sau la alt constituent al DIU

- maladia Wilson

- sarcina ectopica in antecedente.

In cazul utilizarii unor preparate estroprogestative, desi datorita dozelor de steroizi relativ mici si duratei scurte de utilizare multi autori considera ca nu exista alte contraindicatii, exista specialisti care considera preferabila utilizarea altor metode ale contraceptiei de urgenta in urmatoarele situatii:

- unele boli cardiovasculare ca: trombozele venoase, inclusiv accidentele cerebro-vasculare, embolia pulmonara, hipertensiunea arteriala, coronaropatiile incluzand infarctul de miocard;

- tulburari de cauza vasculara retiniana sau cerebrala, ca glaucomul si migrena difuza preexistente cu modificari ale FO, purtatoarele de lentile de contact, care pot prezenta tulburari datorita edemului cornean

- afectiuni hepatice, ca adenomul hepatic, carcinomul hepatocelular, litiaza biliara.

"Ca orice medicament, si contraceptia de urgenta are efecte adverse si poate duce la aparitia reactiilor alergice, daca aveti vreo alergie la unui dintre compusii acestor comprimate. Printre cele mai frecvente reactii adverse se numara: stari de oboseala, stari de greata, varsaturi, sangerari. In cazul in care apar aceste simptome indicat este sa va adresati medicului. Inainte de a lua pilula de a doua zi este recomandat sa cititi cu atentie prospectul.

Contraceptia de urgenta este contraindicata si persoanelor care sufera de diferite afectiuni ale ficatului, boala Crohn sau salpingita, inflamatie a trompelor uterine.

Pilula de a doua zi nu poate fi folosita ca medicatie de avort. Aceste medicamente nu vor intrerupe nicio sarcina deja existenta. In plus, acest tip de medicatie nu trebuie folosita intr-un mod abuziv si nici ca metoda lunara de contraceptie", spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica ginecologie.

Eficienta

Riscul de a ramane insarcinata, depinde de ziua de ciclu menstrual in care se afla pacienta. Studiile au arata ca riscul de sarcina creste de la 8% cu 5 zile inainte de ovulatie la 36% in ziua ovulatiei. Utilizarea contraceptiei de urgenta in timpul perioadei fertile reduce riscul de sarcina cu cel putin 75%.

Ratele de esec in cazul utilizarii diferitelor metode contraceptive postcoitale au fost:

- DIU cu eliberare de cupru: sub 1%

- metoda Yuzpe: 0,5 - 1,8% (1,2% daca tratamentul este initiat in primele 12 ore dupa contcatul sexual neprotejat)

- preparate numai pe baza de progestative: 1%

- estrogenii in doze mari: 0,15%

Estrogenii in doze mari, Mifepristona si Danazolul nu se utilieaza de rutina in practica curenta, pentru contraceptia de urgenta.

Consultul medical de specialitate

Desi, unele preparate hormonale utilizate in contraceptia de urgenta se gasesc in farmacii putand fi achizitionate si fara prescriptie medicala, atitudinea cea mai prudenta in cazul unui contact sexual neprotejat cand o sarcina nu este dorita, este adresarea spre un cabinet de planificare familiala sau obstetrica-ginecologie. Scopul acestui consult este atat excluderea unei sarcini deja constituite (din timpul lunii precedente), alegerea metodei contraceptive postcoitale optime si cu cele mai putine efecte adverse cat si consilierea in privinta adoptarii unei metode contraceptive pe termen lung.

Desi majoritatea metodelor contraceptive hormonale se considera a nu avea riscuri semnificative asupra unei eventuale sarcini, deoarece nu exista studii care sa ateste cu certitudine lipsa efectelor teratogene, trebuie evitata utilizarea acestor preparate in timpul sarcinii.

De asemenea, este recomandat consultul de specialitate in urmatoarele situatii:

- dupa prima menstruatie survenita dupa utilizarea unei metode contraceptive de urgenta, dar nu mai tarziu de 4 saptamani, pentru excluderea sarcinii si alegerea unei metode contraceptive de durata

- in cazul neinstalarii menstruatiei pana la 4 saptamani de la utilizarea contraceptiei de urgenta

- in cazul aparitiei unor sangerari genitale abundente

- cand metoda contraceptiva aleasa este DIU cu eliberare de cupru (insertia si extractia acestuia se face de catre medicul ginecolog).

Desi reprezinta o alternativa preferabila avortului si mult mai putin traumatizanta, contraceptia postcoitala trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional si nu de rutina. Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandata utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung.

De retinut!

In timp ce majoritatea metodelor contraceptive sunt utilizate inainte si in timpul contactului sexual, cateva metode pot fi utilizate si la scurt timp dupa contactul sexual neprotejat. Desi sunt cunoscute sub denumirea de pilula de a doua zi, denumirea corecta este de contraceptive secundare, contraceptive de urgenta sau contraceptie postcoitala, deoarece pilulele nu sunt singurele mijloace utilizate in contraceptia de urgenta. Pe de alta parte vechea denumire lasa impresia, falsa, ca pacienta trebuie sa astepte pentru inceperea tratamentului pana in dimineata urmatoare contactului sexual neprotejat sau ca va fi prea tarziu daca ea nu poate obtine pilulele sau DIU pana in dupa-amiaza sau noaptea de dupa contactul sexual.

Deoarece majoritatea metodelor utilizate in contraceptia de urgenta impiedica implantatia oului in uter (nidatia) prin modificari la nivelul endometrului, multi specialisti nu considera aceste metode ca fiind metode abortive, ceea ce nu interfera cu anumite consideratii etice sau religioase.

"Pentru ca nu este o metoda 100% sigura de a preveni o sarcina nedorita, este indicat ca la 10 zile de la actul sexual neprotejat sa faceti un test de sarcina. Daca rezultatul lui este unul negativ, cel mai probabil nu ati ramas insarcinata. Aparitia menstruatiei poate fi si ea un semn ca pilula de a doua zi a fost eficienta", explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica ginecologie.