Anemia si sanatatea cardiovasculara

Generalitati

Anemia este o conditie a sangelui in care nivelurile de hemoglobina (o proteina care transporta oxigenul la tesuturi si organe) sunt mai mici decat in mod normal. Anemia apare, de obicei, atunci cand in sange nu sunt suficiente celule rosii - cele care transporta hemoglobina in tot corpul. In unele situatii, anemia se declanseaza atunci cand celulele rosii ale sangelui contin prea putina hemoglobina.

Cauze

Desi exista diferite tipuri de anemie, acestea sunt cauza unor probleme subiacente. Cele mai frecvente cauze ale anemiei sunt:
•insuficienta de fier din sange
•boli de sange ereditare (talasemia, anemia cu celule in forma de secera etc.)
•lipsa de vitamine, cum ar fi vitamina B12 si acidul folic
•alte boli (cancerul sau bolile de rinichi)
•pierderea rapida de sange (din cauza unei interventii chirurgicale recente, a unei menstruatii abundente ori a unui ulcer care sangereaza).

Cum afecteaza anemia sanatatea dumneavoastra

Cand o persoana este anemica, organismul nu primeste oxigenul de care are nevoie. Daca anemia nu este depistata si tratata la timp, poate afecta organele interne destul de grav. Simptomele de anemie includ:
•slabiciune generalizata
•oboseala
•dificultatea de a inspira profund
•batai anormale sau rapide ale inimii
•senzatie persistenta de frig la nivelul mainilor si picioarelor
•amorteala la nivelul mainilor si picioarelor
•aspect palid
•iritabilitate
•probleme de concentrare
•dureri de cap sau ameteli frecvente.
Cand anemia devine severa, inima pompeaza sangele mai greu si mai repede, pentru a compensa nivelurile scazute de oxigen din organism.

Complicatii

Cele mai multe dintre cazurile de anemie sunt usoare, inclusiv cele care apar ca urmare a bolilor cronice. Totusi, chiar si anemia usoara poate reduce cantitatea de oxigen transportata la sange, cauzand oboseala si rezistenta fizica diminuata.

Anemia moderata pana la severa, ca urmare a deficitului de fier, influenteaza negativ starea generala fizica a organismului. Deoarece, in urma diminuarii numarului celulelor rosii din sange, scade capacitatea acestora de a absorbi oxigenul de la plamani, pot sa apara probleme serioase daca anemia este severa, prelungita si netratata. Anemia poate duce la deteriorari sau disfunctii secundare de organ, aritmie cardiaca, dar si insuficienta cardiaca.

Unele dintre formele mostenite de anemie, inclusiv talasemia majora, anemia pernicioasa si siclemia, pot pune in pericol viata unei persoane. Talasemia majora si anemia cu celule in forma de secera afecteaza copiii si efectul acestora este devastator.

Impactul anemiei asupra sanatatii cardiace

Legatura dintre anemie si bolile de inima este clara: pana la 48% dintre persoanele care sufera de insuficienta cardiaca au anemie. 43% dintre cei care au fost spitalizati in cazul unui atac de cord au fost depistati cu anemie. La persoanele care sunt anemice exista un risc cu 41% mai mare de a face atac de cord sau sa necesite interventii speciale pentru tratarea bolilor inimii, comparativ cu cei care nu au anemie. Combinatia dintre anemie si insuficienta cardiaca poate creste riscul de deces sau de spitalizare cu 30-60%.

Netratata, anemia influenteaza negativ mai ales starea de sanatate a inimii, intrucat nivelurile de oxigen sunt cronic diminuate. Starea generala de sanatate a oamenilor care au fost diagnosticati cu boli de inima se agraveaza, intrucat valorile scazute de oxigen reprezinta un stres suplimentar care afecteaza inima.

Frecventa cardiaca in repaus este afectata in mod semnificativ de anemie. Cresterea ritmului inimii (tahicardia) este unul dintre cel mai des intalnite simptome ale anemiei, cauzata de deficitul de fier. Frecventa cardiaca este marita la persoanele cu anemie, ca urmare a numarului scazut de celule rosii din sange. Intrucat exista mai putine celule rosii care furnizeaza oxigenul la organe si deoarece fiecare dintre celulele rosii aduce mai putin oxigen la celule, inima trebuie sa pompeze mult mai rapid si sangele sa circule mai repede in intreg sistemul pentru a mentine celulele vii. Anemia provoaca accelerarea batailor inimii nu doar in repaus, ci si in timpul activitatilor fizice. Dupa efort, se prelungeste perioada in care ritmul cardiac revine aproape de normal.

Tesutul muscular este afectat in mod special de cantitatea scazuta de oxigen care ajunge la tesuturi din cauza anemiei. In aceste situatii intervine oboseala si pot sa apara leziuni ale inimii si creierului, alaturi de cele ale organelor interne. In functie de gravitate, anemia poate chiar sa provoace moartea. Cert este ca anemia poate sensibiliza inima sau poate agrava bolile cardiovasculare deja existente.


Tratarea si prevenirea anemiei

Tratamentul pentru anemie presupune consumul de suplimente vitaminice (fier, vitamina B12, acid folic) si de medicamente concepute pentru cresterea productiei de celule rosii, dar si modificarea dietei. In unele cazuri pot fi necesare transfuziile de sange sau transplantul de maduva osoasa. In alte situatii poate fi necesar tratamentul cu eritropoietina sintetica, pentru stimularea productiei de celule rosii.

Este posibil ca, uneori, anemia sa fie prevenita, in mod special in cazurile care sunt datorate deficitului de vitamine. Iata cateva sfaturi pentru scaderea riscului de aparitie a anemiei:
•Consumati alimente bogate in fier, cum ar fi carne rosie slaba, spanac, fasole, linte, paine si cereale fortificate cu fier, ficat, stridii, tofu, peste si fructe uscate.
•Mariti aportul de vitamina C pentru a ajuta organismul sa absoarba fierul mai eficient.
•Eliminati cafeaua si ceaiul negru din timpul meselor, deoarece aceste bauturi pot interfera cu absorbtia de fier.
In cele din urma, in cazul in care va confruntati cu simptome de anemie sau prezentati factori de risc de a dezvolta anemie, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a face teste periodice de screening, in care sa se verifice hemoglobina si celulele rosii din sange. Prevenirea si diagnosticarea precoce a anemiei nu doar ca va ajuta sa va simtiti mai bine, dar ajuta si la mentinerea sanatatii inimii.

Concluzie

Anemia este frecventa la pacientii cu boli cardiovasculare si este adesea caracterizata drept al cincilea factor de risc cardiovascular. Se considera ca se dezvolta din cauza unei interactiuni complexe intre deficitul de fier, productia de citokine si functia renalÄ afectata, desi alti factori, cum ar fi pierderea de sange, pot contribuii si ei. Exista motive fiziopatologice pentru care prezenta anemiei poate duce la consecinte cardiovasculare adverse.

Anemia cronica poate creste preincarcarea, poate reduce postincarcarea si poate duce la cresterea debitului cardiac. Pe termen lung, acest lucru poate duce la hipertrofie ventriculara stangÄ dezadaptativa, care, la randul sau, este un factor de risc bine recunoscut pentru rezultatele bolilor cardiovasculare si mortalitatea de orice cauza.

Din pacate, tratamentul anemiei in bolile cardiovasculare nu are tinte clare si terapia specifica nu este definita. Tratamentul cu agenti de stimulare a eritropoietinei in combinatie cu fier este strategia de baza, dar in prezent nu sunt disponibile linii directoare clare.