Laptisorul de matca

Generalitati

Matca, regina albinelor, este mai mare decat toate albinele din stup si traieste mai mult decat acestea. Laptisorul de matca, produs de glandele albinei-regina, este singurul factor ce face ca regina sa se dezvolte diferit fata de alte albine. Toate albinele din stup gusta din laptisor, dar albina care va deveni regina este hranita exclusiv cu acest laptisor.

Capacitatea laptisorului de matca de a influenta virilitatea si longevitatea albinei-regina, a fost motivul pentru care cercetatorii cred ca laptisorul poate avea aceleasi efecte si asupra oamenilor. Cu toate acestea, beneficiile laptisorului de matca sunt privite cu scepticism de unele persoane din comunitatea stiintifica.

Efecte estrogene

Potrivit cercetatorilor, laptisorul de matca are efecte asemanatoare cu ale estrogenului. Intr-un studiu recent au fost analizati trei acizi grasi diferiti, continuti in laptisorul de matca, pentru a se observa efectul acestora asupra receptorilor de estrogen pozitiv ai celulelor de cancer de san si col uterin si s-a constatat ca, in anumite conditii, laptisorul de matca inhiba celulele canceroase.

Rezultatele indica o posibila utilizare a laptisorului de matca in prevenirea si tratamentul anumitor forme de cancer.

Corecteaza dezechilibrele hormonale

Dezechilibrele hormonale pot face ravagii la nivelul pielii. Nivelurile scazute de estrogen duc la uscarea pielii si accentuarea ridurilor, reduc colagenul si determina deschiderea la culoare a pielii, din cauza vaselor de sange reduse din piele.

Laptisorul de matca ajuta la reglarea si echilibrarea dereglarilor hormonale, atenuand astfel impactul acestora asupra pielii.

Protejeaza impotriva cancerului

In cadrul unui studiu s-a constatat ca laptisorul de matca lupta impotriva cancerului, prin inhibarea irigarii cu sange a tumorilor. In cadrul studiului, diferite tipuri de laptisor de matca au fost testate pe culturi de tesuturi ombilicale venoase. In cazul tuturor au existat efecte semnificative de supresie asupra formarii vaselor de sange, cu un extract cunoscut sub numele de acid cafeic - o molecula naturala gasita in plante, care are proprietati antiinflamatorii si imuno-modulatoare.

Protejeaza rinichii

Rinichii sunt protejati de efectele nocive ale medicamentelor utilizate in chimioterapia cancerului, daca se foloseste laptisor de matca, potrivit unui studiu de specialitate. In cadrul studiului, cercetatorii au folosit laptisor de matca pe sobolani, impreuna cu un medicament numit cisplatin - medicament folosit in chimioterapia cancerului.

Au fost observate imbunatatiri la unii markeri de stres oxidativ, iar efectele secundare ale medicamentului au fost partial anulate de laptisorul de matca.

Regleaza zaharul din sange si tensiunea arteriala

Potrivit unui studiu recent, rezistenta la insulina si hipertensiunea arteriala sunt imbunatatite cu laptisorul de matca. In cadrul studiului, sobolanilor cu rezistenta la insulina si tensiune arteriala - induse in urma unei diete bogate in fructoza - li s-a administrat laptisor de matca.

Sobolanii au prezentat scaderea constrictiei vaselor de sange, ceea ce a dus la reducerea presiunii in artera sistolica si scaderea nivelului de insulina si trigliceride din sange. Cercetatorii au ajuns astfel la concluzia ca laptisorul de matca ar putea fi un aliment functional util pentru prevenirea hipertensiunii arteriale si rezistenta la insulina.