Tulburarea de identitate de gen

Generalitati

Tulburarea de identitate de gen sau transsexualitatea este definita prin prezenta la o persoana a unor sentimente puternice, persistente, de identificare cu sexul opus si prezenta unui disconfort fata de propriul sex.

Persoanele care sufera de tulburare de identitate de gen doresc sa traiasca intocmai ca membrii sexului opus si adesea se imbraca si folosesc manierele sociale asociate cu celalalt sex. De exemplu, o persoana de gen masculin poate simti si dori sa actioneze ca o persoana de sex feminin. Aceasta tulburare este diferita de homosexualitate, in sensul ca homosexualii se identifica aproape intotdeauna cu sexul caruia apartin.

Problema de identitate se poate manifesta in diferite moduri. De exemplu, unele persoane cu organe genitale normale si caracteristici secundare ale celuilalt gen, se identifica cu sexul opus. Unele persoane se pot imbraca asa cum se imbraca persoanele de sex opus, iar altele apeleaza la interventii chirurgicale pentru aceasta schimbare. Altii se nasc cu organe genitale ambigue, fapt ce poate ridica probleme de identitate

Cauze, incidenta si factori de risc

Persoanele cu tulburare de identitate de gen pot sa actioneze si sa se prezinte ca membru al sexului opus. Tulburarea poate afecta:

Tulburarea de identitate de gen nu este acelasi lucru cu homosexualitatea. Conflictele de identitate pot sa apara in multiple situatii, in diferite forme. De exemplu, unele dintre persoanele cu organe genitale normale si caracteristici sexuale ale unui gen particular, nu se identifica cu ei insisi. Anumite persoane se pot imbraca intocmai ca cele de sex opus, iar unii oameni pot solicita intervenita chirurgicala de schimbare de sex

Simptome

Debutul pubertatii poate amplifica dificultatile la persoanele cu tulburare de identitate de gen. Dezvoltarea ulterioara a caracteristicilor sexuale secundare nedorite, mai ales la barbati, creste nivelul de anxietate si frustrare.

In efortul de a face fata sentimentelor lor, unii dintre barbatii cu tulburare de identitate de gen se pot angaja in activitati stereotipe sau chiar exagerat de masculine. De exemplu, un barbat care se lupta cu tulburarea sa de gen se poate angaja in sporturi macho, cum ar fi fotbal sau lupte, in scopul de a se simti mult mai masculin Din pacate, rezultatul este, de obicei, o crestere a anxietatii.

Aceasta stare de anxietate este caracterizata prin sentimente de confuzie, rusine, vinovatie si frica. Acesti oameni vor fi derutati de incapacitatea lor de a rezolva problema. Vor fi rusinati de imposibilitatea lor de a controla, ceea ce societatea considera activitati perverse. Uneori, punerea in practica a fanteziilor transsexuale amelioraza temporar situatia. In urma acestor activitati multe persoane se simt rusinate de gandurile si activitatile lor.

Copiii cu tulburare de gen pot afisa frecvent urmatoarele simptome:

Adultii cu tulburare de identitate de gen pot afisa frecvent urmatoarele simptome:

Diagnostic

Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu tulburare de identitate de gen:

A. Aceasta trebuie sa se identifice persistent si destul de intens cu sexul opus. La copii perturbarea se poate manifesta prin:

B. Un sentiment de nepotrivire sau disconfort persistent cauzate de sexul/genul pe care o persoana il are. Trebuie sa fie persistent disconfortul declansat de propriul sex astfel:

- la baieti:

- la fete:

La adolescenti si adulti perturbarea se manifesta prin simptome cum ar fi: preocuparea de a elimina caracteristicile sexual primare si secundare (precum cele declansate de hormoni, interventiile chirurgicale sau alte proceduri pentru modificarea fizica a caracteristicilor sexuale pentru stimularea sexului opus), credinta ca el sau ea a fost nascut cu un sex gresit.

C. Tulburarea nu concureaza cu o conditie fizica ce ar avea caracter asexuat sau hermafrodit.

D. Perturbarea provoaca un stres clinic semnificativ sau poate afecta persoana in cauza in domeniul social, profesional sau in alte domenii importante.

Complicatii

Tratament

De obicei este recomandata consilierea individuala si de familie pentru tratarea copiilor cu tulburare de identitate de gen. Consilierea se concentreaza pe tratarea problemelor asociate cu depresia, anxietatea, dar conduce si la imbunatatirea respectului de sine.

Terapia vizeaza si sustinerea functiei individuale, fara sa fie necesara schimbarea de gen. Consilierea este recomandata inclusiv pentru adulti, ca si implicarea intr-un grup de suport. Unii dintre adultii transsexuali solicita tratamente hormonale si chirurgicale pentru suprimarea caracteristicilor sexuale biologice si pentru a putea atrage persoanele de sex opus.

Modificarea sexuala pe cale chirurgicala este o interventie majora si ireversibila. Candidatii pentru acest tip de chirurgie trebuie sa poata face fata unei evaluari extensive si a unei perioade de tranzitie.