Socul anafilactic

Generalitati

Anafilaxia este o reactie alergica severa care poate pune in pericol viata unei persoane. Aceasta poate sa apara in cateva secunde sau minute de la expunerea la un alergen, cum ar fi veninul de la o intepatura de albina sau o aluna.

Cantitatea mare de substante chimice eliberata de sistemul imunitar in timpul anafilaxiei poate provoca socul anafilactic: tensiunea arteriala scade brusc, caile respiratorii se ingusteaza si se blocheaza respiratia normala.

Simptome

Manifestarile apar rapid, de cele mai multe ori in cateva secunde sau minute. Acestea pot include:

Cauze

Sistemul imunitar produce anticorpi care il apara impotriva substantelor straine. Acest lucru este benefic atunci cand patrund in organism substante straine daunatoare (virusuri, bacterii, etc.). Cu toate acestea, sistemul imunitar al anumitor persoane are o reactie exagerata la anumite substante, care nu ar trebui sa declanseze reactii alergice. Atunci cand se intampla acest lucru, sistemul imunitar declanseaza o reactie chimica in lant, care determina simptomele alergiei.

Printre factorii declansatori, frevent incriminati de aparitia anafilaxiei se numara:

Tratament

Anafilaxia este o conditie de urgenta care are nevoie de asistenta medicala cat mai rapid. Pana cand intervin medicii, evaluati caile respiratorii ale persoanei care face un atac de anafilaxie, modul in care respira si valorile tensiunii arteriale.

Un semn de avertizare al inflamatiei de la nivelul gatului este vocea ragusita sau soptita. Incercati sa linistiti si sa calmati persoana care are un atac de anafilaxie. Daca reactia alergica este declansata de intepatura unei albine, razuiti acul de pe piele cu unghia sau un card de credit de plastic. Nu folositi penseta pentru stoarcere, intrucat acest lucru ar putea duce la eliberarea unei cantitati mai mari de venin.

Daca bolnavul dispune de medicamentele pe care trebuie sa le foloseasca in situatia de urgenta, ajutati-l sa si le injecteze. Se va evita utilizarea medicamentelor pe cale orala, daca persoana are dificultati de respiratie.

Luati masuri pentru a preveni socul anafilactic. Cel in cauza va sta in pozitie orizontala, va ridica picoarele la 30 cm de sol si va fi acoperit cu o patura. Nu se va adopta aceasta pozitie daca este suspectat vreun prejudiciu la nivelul capului, gatului sau spatelui sau daca pozitia provoaca disconfort. De asemenea, nu asezati o perna sub capul persoanei alergice, in cazul in care are probleme de respiratie, pentru a evita blocarea cailor respiratorii.