Venele varicoase sunt vene largite, extinse. Orice vena se poate transforma in vena varicoasa, dar cel mai frecvent, sunt afectate venele de la nivelul picioarelor. Explicatia o reprezinta faptul ca, pozitia in sezut sau mentinerea corpului in pozitie verticala, creste presiunea asupra venelor din partea inferioara a corpului.
Pentru cei mai multi dintre oameni, venele varicoase sunt pur si simplu o preocupare cosmetica. In cazul altor persoane, insa, acestea pot provoca dureri si disconfort. Uneori varicele pot duce la probleme mult mai grave.
Varicele pot semnala un risc major de probleme circulatorii. Tratamentul poate implica masuri de auto-ingrijire la domiciliu sau proceduri chirurgicale pentru inchiderea sau eliminarea venelor.
Varicele pot provoca complicatii, intrucat acestea pot impiedica sangele sa circule normal. Majoritatea persoanelor cu varice nu vor manifesta complicatii, dar daca o vor face, venele varicoase sunt cele care apar primele.
Netratate, varicele se pot agrava. Simptomele care ar putea sugera deteriorarea venelor nu ar trebui sa fie ignorate, intrucat aparitia lor ar putea fi un indiciu al prezentei unei conditii cunoscute sub denumirea de insuficienta venoasa.
Semnele care pot indica aceasta afectiune sunt:
Ulcerele piciorului situate in apropierea gleznei sunt cea mai severa forma de insuficienta venoasa.
- Sangerarea - daca dezvoltati varice aproape de suprafata piciorului, aceste vene fragile pot sangera daca intra in contact cu un obiect greu. Sangerarea poate sa aiba loc si in cazul in care piciorul se loveste de o suprafata dura, cand apar vanatai in cazul sporturilor de contact sau cand, pielea este taiata sau julita.
Daca a avut loc un prejudiciu care cauzeaza hemoragii se vor lua masuri pentru tratarea acestora. Atunci cand nu apare nici o ameliorare, se va merge de urgenta la medic, intrucat acest tip de sangerare nu este usor de oprit.
- Tromboflebita - tromboflebita este inflamatia (umflarea) venelor picioarelor, cauzata de cheaguri de sange din vene. Aceasta se poate caracteriza prin urmatoarele simptome:
Cand tromboflebita apare in una din venele superficiale ale piciorului, aceasta poarta denumirea de tromboflebita superficiala. O vena superficiala este vena care se afla chiar la suprafata pielii.
Tromboflebita poate fi tratata cu ciorapi de compresie.
- Insuficienta cronica venoasa - este o afectiune in care este perturbat schimbul normal de oxigen, produse reziduale si substante nutritive dintre piele si sange. Acest lucru se intampla in situatia in care exista o problema cu alimentarea cu sange, de exemplu, o supapa defecta a venei sau un blocaj.
In cel mai rau caz, presiunea in exces si inflamatia afecteaza chiar si cele mai mici dintre vene, de exemplu, capilarele care se vor sparge. Vor aparea inflamatia si leziuni tisulare, iar pielea se va decolora si va fi hipersensibila la atingere. Inflamatia poate determina inclusiv formarea de rani deschise sau ulcere care se pot infecta daca vor fi lasate netratate. Afectiunea poate duce la alte conditii, cum ar fi cele enumerate mai sus.
- Eczemele varicoase - eczemele varicoase, cunoscute si sub denumirea de eczeme gravitationale, sunt eczeme (afectiuni cronice ale pielii) care afecteaza picioarele. Ca in cazul tuturor tipurilor de eczeme, pielea devine rosie, cu cruste, se descuameaza si este insotita de mancarime.
Aceste eczeme apar la nivelul pielii de deasupra si din jurul venelor varicoase. Conditia este cauzata de slaba functionare a supapelor venelor varicoase care permit sangelui sa curga in directie gresita.
- Lipodermatoscleroza - se refera la o modificare a pielii din partea inferioara a picioarelor si apare mai ales la pacientii care sufera de insuficienta venoasa. Acesta este un tip de paniculita (inflamatie a tesutului adipos subcutanat). Doua treimi dintre pacientii afectati sufera de obezitate. Picioarele bolnave au de obicei urmatoarele caracteristici:
Lipodermatoscleroza este denumita si hipodermita sclerodermiforma si paniculita sclerozanta. Conditia afecteaza, de obicei, zona gambelor.
- Ulcerele varicoase - apar atunci cand presiunea venoasa este crescuta la nivelul partii inferioare a picioarelor. Acest lucru determina infiltrarea lichidului in vena si colectarea lui sub piele. Lichidul poate provoca ingrosarea pielii, umflarea acesteia si eventual ruperea ei, formandu-se ulcerele venoase. Ulcerele venoase se formeaza cel mai frecvent in zona gleznei.
Ar trebui sa consultati medicul daca observati orice fel de modficari neobisnuite ale pielii, cum ar fi cele mentionate mai sus.
Atunci cand sunt epuizate alte optiuni de tratament, se va avea in vedere rezolvarea pe cale chirurgicala. Ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista posibile complicatii presupuse si de chirurgia venelor varicoase.
- acumularea de sange - acumularea sangelui poate sa apara ca urmare a inciziilor in jurul venelor care au fost eliminate. In cazuri rare, alaturi de sange se pot acumula si fluide de la ganglionii limfatici din regiunea inghinala. Consultul care va urma interventiei chirurgicale va fi necesar pentru a se depista daca exista scurgeri de limfa si daca au loc infiltratii sau acumulari de sange care nu se opresc de la sine.
- abcesul sau ulceratiile tesutului - ulceratiile tesutului pot fi cauzate de modificarile de la nivelul tensiunii arteriale, cauzate de chirurgia venelor varicoase. Semnele timpurii includ pete maro pe piele, in apropierea zonei chirurgicale.
- cheaguri de sange - cheagurile de sange, complicatii ale interventiei chirurgicale din cazul venelor varicoase pot avea doua forme: cheaguri de sange superficiale (care pot provoca umflarea picioarelor) sau rezultate in urma insuccesului scleroterapiei. A doua forma de cheaguri de sange apare in venele profunde ale piciorului si necesita ingrijiri medicale sau monitorizare. Pacientii care se confrunta brusc cu umflarea piciorului trebuie sa solicite ajutor medical.
- leziuni ale nervilor - o parte dintre bolnavi pot experimenta un anumit nivel de leziuni ale nervilor.