Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare

Generalitati

Cancerul de colon este cancerul intestinului gros, partea inferioara a sistemului digestiv. Cancerul rectal este cancerul ultimei parti a colonului. Impreuna, cele doua tipuri de cancere sunt adesea mentionate sub denumirea de cancer colorectal.

Cele mai multe cazuri de cancer de colon debuteaza sub forma unor tumori necanceroase sau aglomerari de celule, numite polipi adenomatosi. Cei mai multi dintre acestia, de-a lungul timpului, se transforma in cancer al colonului.

Pierderea poftei de mancare

Pierderea apetitului alimentar este una din cele mai frecvente probleme asociate cu cancerul de colon si tratamentul acestuia. Nimeni nu stie exact ce anume cauzeaza acest lucru. Poate fi determinata de tratamente sau, chiar de cancerul de colon in sine. Emotiile cum ar fi teama, anxietatea sau depresia pot declansa lipsa poftei de mancare la o persoana.

Pentru unii bolnavi, pierderea apetitului alimentar dureaza o zi sau doua, dar in cazul altora este permanenta. Oricare ar fi cauza, iata cateva sugetii care pot fi de ajutor:

Cresterea in greutate

Unii oameni au constatat ca greutatea lor nu se modifica cand sufera de cancer de colon. Pot chiar sa creasca in greutate. Cresterea in greutate poate fi rezultatul cresterii apetitului, consumului de alimente si al caloriilor in plus. Daca doriti sa impiedicati acumularea de kilograme, iata cateva sfaturi:

Scaderea in greutate

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de colon pierd in greutate in timpul tratamentului, parital si din cauza efectelor pe care cancerul le are asupra organismului. De asemenea, se poate pierde in greutate si din cauza tratamentului sau a grijilor de ordin emotional.

Aftele din cavitatea bucala sau gat

Aftele bucale, gingiile sensibile si durerea de gat sau esofag ar putea fi rezultatele radioterapiei, chimioterapiei sau infectiei. Daca suferiti de aceste simptome, consultati medicul, pentru a va asigura ca durerea este o parte a efectului tratamentului si nu are legatura cu alte probleme dentare. In aceste cazuri, veti dori sa incercati alimente moi care sunt usor de mestecat si inghitit, cum ar fi:

Iata si alte sfaturi pentru a ameliora durerile bucale sau ale gatului:

Uscaciunea gurii

Chimioterapia si radioterapia pot reduce fluxul de saliva si pot provoca uscaciunea gurii. Urmatoarele sugestii va pot ajuta sa faceti fata acestui simptom:

Modificari ale mirosului si gustului

Atat gustul, cat si mirosul, se pot schimba in timpul bolii sau tratamentului. Iata cateva sugestii:

Greata

Starea de greata insotita sau nu de varsaturi este un efect secundar frecvent intalnit al interventiilor chirurigicale, chimioterapiei sau radioterapiei. Boala in sine sau alte conditii care nu au legatura cu cancerul de colon sau tratamentul acestuia ar putea provoca, de asemenea, starea de greata. Oricare ar fi cauza, greata poate impiedica asimilarea a suficiente alimente si substante nutritive necesare. Iata cateva idei care va pot ajuta:

Varsaturi

Varsaturile pot urma greata si pot fi declansate de tratament, mirosurile alimentare, gazele din stomac/intestin sau diverse miscari. La unele persoane, anumite imprejurari sau locuri (cum ar fi spitalul) pot provoca varsaturi. Ca si in cazul starii de greata, unii oameni varsa imediat dupa tratament, iar altii, la perioade mai lungi dupa terapie. In cazul in care suferiti de varsaturi, incercati urmatoarele sugestii pentru a ajuta prevenirea episoadelor ulterioare:

- nu mancati si nu beti nimic pana cand varsaturile nu sunt tinute sub control

- odata ce varsaturile sunt tinute sub control, incercati sa consumati cantitati mici de lichide clare cum ar fi apa sau supa. La inceput, sorbiti o lingurita la fiecare 10 minute, crescand treptat cantitatea - o lingurita la fiecare 20 de minute. Apoi, incercati doua lingurite de apa la fiecare 30 de minute. Cand nu mai varsati lichidele clare, incercati sa consumati o dieta bazata pe lichide sau o dieta usoara.

Continuati sa mancati cantitati mici, mai ales daca varsaturile nu se repeta. Daca va simtiti bine, mancati treptat pana cand dieta dumneavoastra va reveni la cantitatea normala de alimente. In cazul in care va este dificil sa digerati laptele, puteti incerca sa consumati o dieta cu alimente moi, in locul celei bazata pe lichide, intrucat dieta bogata pe lichide include o multime de produse lactate. Solicitati nutritionistului sau dieteticianului sa va recomande o dieta usoara.

Diaree

Diareea poate avea mai multe cauze printre care:

In timpul diareei, produsele alimentare vor trece rapid prin intestin, inainte ca organismul sa aiba sansa de a absorbi suficiente vitamine, minerale si apa. Acest lucru poate cauza deshidratare, ceea ce inseamna ca organismul nu are suficienta apa pentru a functiona bine. Diareea prelungita sau severa poate cauza probleme. Contactati medicul daca diareea dureaza mai mult de cateva zile sau este severa.

Iata cateva masuri la care puteti apela in caz de diaree:

Puteti consuma urmatoarele alimente:

Limitati alimentele si bauturile care contin cafeina, cum ar fi cafeaua, unele tipuri de bauturi alcoolice si ciocolata. Daca aveti brusc o criza de diaree, nu incercati sa mancati sau sa beti altceva decat lichide clare in primele 12-14 ore. Acest lucru va permite intestinului sa se odihneasca si vor fi inlocuite fluidele importante pierdute in timpul diareei.

Oboseala si depresia

Toate metodele de tratare a cancerului sunt puternice. Tratamentul poate continua timp de saptamani sau luni. Acesta poate cauza multiple boli sau disconfort mai accentuat decat cel presupus de afectiunea initiala. Multi bolnavi au declarat ca se simt epuizati si deprimati, incapabili sa se concentreze. Oboseala in timpul tratamentului de cancer poate fi legata de o serie de cauze, cum ar fi:

Daca va confruntati cu oboseala, este important sa anuntati echipa medicala.

Odihniti-va suficient. Pentru acest lucru puteti urma cateva sfaturi: