Ortodontia – arta de a avea dinti frumosi

Simtul estetic exista in fiecare dintre noi si dainuie inca de la inceputurile omenirii. Acesta nu reprezinta o necesitate exagerata, asa cum poate fi interpretat, ci se afla in stransa legatura cu modul in care ne simtim. Sanatatea este cel mai de pret cadou pe care ni-l putem oferi. Sanatatea si frumusetea se amesteca armonios si ne ofera “complexul de vitamine perfect” ce ne ajuta sa pretuim viata si sa ne bucuram de fiecare clipa.

Ortodontia este o ramura a stomatologiei in care specialistul nu se ingrijeste doar de aspectul dintilor, ci incearca sa obtina o armonie faciala, a profilului, dintii reprezentand suportul obrajilor si al buzelor. Un zambet sanatos este intretinut printr-o igiena orala corespunzatoare si vizite regulate la stomatologul generalist. In cele din urma, acesta indruma pacientii catre specialistii in ortodontie, parodontologie, in protetica sau specialistii in implanturi dentare.

Printre semnalele transmise de necesitatea unui tratament ortodontic se numara probleme cu ocluzia si masticatia, dureri in regiunea articulatiei temporo-mandibulare, muscarea repetata a obrajilor sau a limbii, disproportionalitatea dintilor sau a maxilarelor – unul fata de celalalt sau fata de marimea intregii fete.

Suntem obisnuiti ca singurii purtatori de aparate dentare sa fie copii, insa in ultimii ani tratamentul ortodontic a devenit tot mai raspandit in randul adultilor. Varsta nu trebuie sa reprezinte un impediment in a avea un zambet sanatos si distins. Progresele tehnologice in ortodontie au facut ca aparatele dentare sa fie mai acceptabile pentru adulti, deoarece sunt mai putin deranjante, mai usoare, unele fiind foarte putin vizibile.

Imbunatatirea sanatatii dintilor poate insemna pentru multi adulti pastrarea lor pentru tot restul vietii. Conform studiilor, in urma unui tratament ortodontic dintii raman cu pana la 20 de ani mai mult pe arcada. In functie de complexitatea cazului, tratamentul ortodontic poate dura intre un an si trei ani de tratament activ, la care se adauga si tratamentul de contentie.

Prin tratamentul ortodontic se urmareste corectarea defectelor aparute la nivelul danturii, mai exact a dintilor malpozitionati, inghesuiti, care sunt dificil de curatat si mentinut intr-o stare perfecta de sanatate. De asemenea, tratamentul ortodontic poate fi aplicat si in cazul existentei unei ocluzii dentare defectuoase, care genereaza dificultati in masticatia alimentelor, in vorbire si reprezinta un stres suplimentar pentru tesuturile de sustinere a dintilor. Fara tratament, multe probleme se pot agrava. Specialistii in ortodontie pot preveni, diagnostica si trata neregularitatile dentare si faciale.”, precizeaza dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist in ortodontie si ODF din cadrul Clinicii Stomatologice Multident.

Clinica Stomatologica Multident este orientata catre sanatatea pacientilor sai, avand servicii personalizate pentru fiecare dintre acestia. Atentia pentru detalii imbunatateste actul medical, de aceea medicii din cadrul clinicii se specializeaza continuu pentru a oferi servicii de calitate pacientilor. Pentru mai multe detalii: www.multident.ro.