Cum alegem metoda contraceptiva potrivita

Generalitati

Odata cu aparitia si dezvoltarea metodelor contraceptive, incidenta sarcinilor nedorite a scazut vertiginos. Din fericire, in prezent exista o gama larga si variata de metode contraceptive din care femeile active sexual pot alege.

Inovatiile in acest domeniu fac referire in principal la doua aspecte: scaderea dozelor de hormoni si gasirea unor cai alternative de administrare, care sa combine cateva beneficii majore si anume: protejarea femeii de o sarcina nedorita, pastrarea unei modalitati de administrare cat mai convenabile pentru utilizatoare cu reactii adverse cat mai mici.

Primul pas in alegerea metodei contraceptive este controlul medical la medicul ginecolog. Impreuna cu acesta se poate conveni asupra celei mai potrivite metode pentru fiecare pacienta in parte. O metoda poate fi perfecta pentru o femeie si complet nepotrivita pentru alta.

Alegerea unei metode contraceptive trebuie sa ia in calcul mai multi factori: varsta pacientei, paritatea, statusul biologic, bolile asociate, antecedentele patologice; pacienta trebuie sa decida daca doreste folosirea metodei pe termen lung sau scurt, daca planuieste in viitorul apropiat obtinerea unei sarcini, daca metoda trebuie folosita zilnic sau cu ocazia fiecarui act sexual sau odata la un interval dat de timp (lunar sau chiar pe o perioada care sa acopere mai multi ani), daca doreste protectie impotriva BTS, daca exista parteneri multiplii.

Gama de metode contraceptive disponibile este foarte larga, plecand de la metode contraceptive de bariera: prezervative masculine, prezervative feminine, diafragma, cupa vaginala, spermicide, burete vaginal (spermicide), metode contraceptive hormonale: anticonceptionale orale (combinate sau progesteronice), contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi), plasturele hormonal, injectii hormonale, inelul vaginal (cea mai recenta metoda contraceptiva), dispozitive intrauterine: steriletul intrauterin in T, steriletul cu eliberare lenta de hormoni, pana la metode ireversibile cum ar fi sterilizarea chirurgicala - ligaturarea trompelor uterine si vasectomia.

In functie de necesitatile fiecarei femei se poate alege o metoda contraceptiva potrivita.

Cum ne influenteaza metoda contraceptiva viata sexuala?

Una dintre principalele preocupari ale femeilor in alegerea metodei contraceptive este impactul acesteia asupra calitatii vietii si, in special impactul asupra calitatii vietii sexuale. Au fost realizate numeroase studii care au demonstrat ca nu exista modificari notabile in viata cotidiana sau viata sexuala a pacientelor indiferent de metoda contraceptiva aleasa.

Totusi, in functie de fiecare organism in parte, pot aparea reactii adverse mai mult sau mai putin deranjante, de la usoara greata si varsaturi sau migrene, pana la scaderea libidoului. De aceea, este important ca metoda contraceptiva sa fie aleasa cu grija si in cunostinta de cauza.

In acelasi timp, stilul de viata al femeii moderne poate sa fie un factor care sa influenteze metoda contraceptiva potrivita. O femeie care isi doreste o metoda contraceptiva care sa interfereze cat mai putin cu programul ei zilnic, trebuie sa discute acest aspect cu medicul ginecolog.

De asemenea trebuie tinut cont ca anumite persone pot fi alergice la anumiti compusi chimici aflati in compozitia produselor: alergia la prezervative, spermicide, etc. Nu in ultimul rand, exista anumite studii in literatura de specialitate care atesta o imbunatatire a vietii sexuale la femeile care au optat pentru sterilizare chirurgicala.

Cat de mult ne protejeaza impotriva sarcinii metoda contraceptiva aleasa?

Eficacitatea fiecarei metode contraceptive in parte poate sa varieze de la limitarile “tehnice” ale produsului pana la gradul de corectitudine al folosirii lui. Este important de stiut ca nicio metoda contraceptiva nu este eficienta 100%.

Prezervativele - usor de folosit si de procurat, protejeaza impotriva BTS, eficienta 99,9% daca sunt folosite de la inceputul actului sexual, daca sunt montate corect si daca nu au defecte din fabricatie.

Diafragma - necesita consult medical in prealabil si deprinderea cu modul de folosire, eficienta 90%.

Spermicide - eficienta 80-85%, pot favoriza aparitia vaginozelor, se pot procura sub forma de gel, spuma, crema, ovule.

Anticonceptionale orale - necesita administrare zilnica si consult medical prealabil, se gasesc sub diferite concentratii, eficienta 99%.

Inelul vaginal - eficienta 99%, usor de utilizat prin inserarea in vagin de catre utilizatoare o data pe luna, avand cele mai mici doze de hormoni.

Steriletul intrauterin - eficienta crescuta, necesita control medical si montare in cabinet medical, poate fi folosit pe termen lung

Sterilizarea chirurgicala - metoda ireversibila, eficienta foarte crescuta

Care sunt cele mai riscante metode contraceptive?

Riscurile asociate diferitelor metode contraceptive folosite sunt de obicei minime, insa niciodata nule. Acestea pot creste odata cu factorii de risc care pot fi asociati. Metodele contraceptive hormonale au fost asociate cu un risc mai mare de tromboza venoasa profunda, accident vascular cerebral, boala tromboembolica, in cazul in care pacienta este fumatoare, supraponderala, sufera de hipertensiune arteriala, boli renale, hepatice, vasculare, trombofilii, are antecedente de tromboza venoasa etc.

Sterilizarea chirurgicala, desi consta intr-o procedura sigura, poarta riscul operator si riscul anestezic asociat. De aceea, alegerea unei metode contraceptive trebuie facuta impreuna cu medicul ginecolog, avand in prealabil un examen medical amanuntit.

Metoda contraceptiva aleasa, afecteaza in timp fertilitatea?

Daca se opteaza pentru o metoda contraceptiva ireversibila – sterilizare chirurgicala – o eventuala sarcina nu mai poate fi obtinuta pe cai naturale. Asta nu inseamna ca pacienta nu mai poate ramane insarcinata si ca fertilitatea este afectata, ci doar ca pentru obtinerea unei sarcini este nevoie de interventia medicala.

Restul metodelor contraceptive nu afecteaza fertilitatea pe termen lung.

Anumite boli cronice ar putea interfera cu metoda contraceptiva aleasa?

Alegerea metodei contraceptive trebuie facuta cu mare grija in cazul in care exista patologie asociata. Anumite boli cronice preexistente pot agrava si exacerba reactiile adverse in asociere cu anumite metode contraceptive.

Se recomanda evitarea metodelor contraceptive hormonale in cazul existentei unei boli hepatice cronice, boli renale, boli cardiovasculare, tromboze venoase sau embolie pulmonara.

Autor: DR. Gheorghe Peltecu