Vitamina B5: beneficii oferite pielii

Vitamina B5 este cunoscuta si sub denumirea de acid pantotenic si face parte din complexul de vitamine B. Componenta sa principala, provitamina B5, este o forma alcoolica a vitaminei B5. Aplicand pe corp creme, lotiuni si/ sau unguente care au in componenta lor provitamina B5, aceasta se transforma in acid pantotenic sau vitamina B5 in momentul in care este absorbita de piele - vitamina care are proprietati emoliente, nutritive, calmante si regenerative binecunoscute. Cel putin din acest motiv in componenta cremelor, lotiunilor si unguentelor destinate ingrijirii pielii intra forma alcoolica a vitaminei B5, dexpantenolul.

Vitamina B5 contribuie la reglarea functiei glandelor secretoare de uleiuri naturale ale corpului (sebum, de exemplu) si le mentine nivelul optim de activitate. Aceste glande functioneaza la parametrii normali si acneea dispare de pe corp daca organismul are rezerve suficiente de vitamina B5. Un aport zilnic de vitamina B5 de 5 mg pentru adultii mai mari de 19 ani ajuta si la regenerarea celulara si la combaterea infectiilor. In timp ce o carenta de vitamina B5 duce, printre altele si la aparitia acneei - iata de ce acestei vitamine i se mai spune si vitamina acneei.

Uzul curent de vitamina B5 are efecte in principal asupra calitatii pielii: aceasta actioneaza ca un emolient, crescand gradul de hidratare al stratului cel mai la suprafata al pielii (stratul cornos), diminuand pierderea apei de la nivelul transepidermic si pastreaza elasticitatea si catifelarea pielii.

Vitamina B5 are multiple functii prin care pielea unei persoane este infrumusetata si mult mai sanatoasa:

- Functia de hidratare: provitamina B5 se regaseste in mod frecvent in compozitia produselor de ingrijire personala sub forma de dexpantenol, d-pantenol sau dl-pantenol, pentru rolul sau major de agent de umectare (adica o substanta pe baza de apa care atrage si retine apa). In acest mod provitamina B5 creste nivelul de hidratare, reduce pierderea apei de la nivelul pielii, pastrand elasticitatea si catifelarea acesteia.

BIOrigineCa agent de umectare, provitamina B5 normalizeaza functia de bariera a pielii, ajutand la diminuarea pierderii apei prin piele. Provitamina B5 este ingredientul ideal in tratarea pielii uscate, descuamate sau aspre astfel ca, folosind produse de ingrijire a pielii care contin provitamina B5, va veti pastra pielea hidratata, catifelata si elastica.

- Functia antiinflamatorie: s-a demonstrat prin studii clinice ca dexpantenolul are proprietati antiinflamatoare asupra eritemului (rosetii) generat de razele ultraviolete. Asta inseamna ca provitamina B5 este eficienta in tratamentul arsurilor solare.

Continuare: BIOrigine.ro