Recomandari alimentare pentru hemoroizi

Generalitati

Dieta pentru hemoroizi este o alternativa lipsita de durere si accesibila cand vine vorba de diminuarea simptomelor hemoroizilor sau chiar eliminarea acestora.

Desi doar dieta nu poate face minuni pentru hemoroizii de gradul trei, patru sau in cazurile grave, unele schimbari simple ale obiceiurilor alimentare pot fi suficiente pentru a ameliora sau a scapa de hemoroizi.

Fibrele

O dieta bogata in fibre este esentiala pentru un scaun moale si pentru a evita incordarea din timpul eliminarii fecalelor. Fibrele alimentare se gasesc in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase. Fibrele nu sunt digerate de organism, fapt ce ajuta la normalizarea tranzitului intestinal.

Cresterea cantitatii de fibre din dieta cu 25-35 de grame pe zi previne aparitia hemoroizilor. O portie de mancare ar trebui sa contina minim 5 grame de fibre. Evitati produsele alimentare din faina alba cum ar fi painea alba, pastele si orezul alb si inlocuiti-le cu faina integrala, multicereale si orez brun.

Adaugati fasole la supe si salate, fucte la gustare si mancati legume la fiecare masa pentru a creste zilnic aportul de fibre. Adaugati seminte de in in iaurt, fulgi de ovaz sau cereale pentru a avea scaune moi. Atunci cand cresteti nivelul de fibre beti intre sase-opt pahare de apa zilnic pentru a preintampina constipatia.

Apa

Consumul de apa este un factor important in prevenirea si tratarea hemoroizilor. Daca suferiti de hemoroizi beti minim opt pahare de apa pe zi.

Aportul adecvat de lichide ajuta la prevenirea constipatiei dar si a altor probleme ale tractului digestiv. Constipatia ar putea irita mucoasa anala si ar putea cauza hemoroizi. Puteti bea si alte lichide in afara de apa, dar nu bauturi alcoolice sau cele cu efect diuretic.

Alimente probiotice

Specialistii subliniaza faptul ca introducerea in dieta zinica a cat mai multor probiotice va contribui la tratarea si prevenirea aparitiei hemoroizilor.

Probioticele stimuleaza multiplicarea bacteriilor sanatoase in intestine, cele care pot preveni constipatia sau diareea. Probioticele se gasesc in iaurt si alte produse lactate fermentate dar si in legumele fermentate cum ar fi varza murata.

Alimente de evitat

Exista diverse tipuri de alimente pentru a evita hemoroizii. O dieta pentru preintampinarea hemoroizilor ar trebui sa includa cat mai putine alimente cu un continut scazut de fibre cum ar fi dulciurile, branza si carnea.

De asemenea, bauturile acidulate, cafeau si alcoolul ar trebui evitate. Excludeti si produsele de patiserie, alimentele condimentate, painea alba, pastele fainoase preparate cu faina alba si produsele alimentare procesate care contin cantitati mari de sodiu, dar si fursecurile si prajiturile de la micul dejun care contin mult zahar sau grasimi.

Concluzii

Dieta recomandata pentru tratarea si prevenirea hemoroizilor spre deosebire de unele medicamente sau creme pentru hemoroizi, acopera si necesitatile nutritive ale organismului si este accesibila pentru oricine. Pentru efecte cat mai bune, indicat ar fi sa combinati activitatile fizice moderate, realizate in mod regulat cu dieta pentru hemoroizi.