Dificultatile de concentrare

Generalitati

Dificultatile de concentrare se refera la capacitatea scazuta a unei persoane de a-si concentra gandurile asupra unui lucru, situatii, etc. Dificultatile de concentrare pot fi legate de imposibilitatea unei persoane de a sta treaza, de impulsivitatea sau hiperactivitatea acesteia, lipsa de concentrare, etc.

Acestea pot fi cauzate de probleme medicale, cognitive sau psihologice, ori pot fi legate de tulburari de somn, folosirea anumitor medicamente, alcool sau droguri.

Dificultatile de concentrare pot fi pe termen lung, ca si in cazul altor tipuri de afectiuni cum ar fi, de exemplu, tulburarea de deficit de atentie sau, pot sa apara ca urmare a unei boli sau a unui alt eveniment.

Cauze

Dificultatile de concentrare sunt deseori rezultatul instabilitatii valorilor estrogenului, care afecteaza nivelurile neurotransmitatorilor din creier, dar pot fi declansate si de alte posibile cauze:

Afectarea starii de sanatate mintala, cunoscuta sub numele de ADHD este principala cauza a dificultatii de concentrare la copii. Imposibilitatea unei persoane de a se concentra asupra lecturii ar putea fi cauza sindromului Irlen.

Simptome

Manifestarile dificultatii de concentrare sunt:

Dificultatile de concentrare pot fi insotite si de alte simptome care variaza in functie de boala, tulburarea sau conditia care sta la baza acestora. Conditiile care duc la dificultatile de concentrare pot implica mai multe sisteme diferite din organism. Dificultatile de concentrare pot acompania alte simptome, cum ar fi cele specifice unei infectii:

Dificultatile de concentrare pot insoti simptomele unor boli cronice si metabolice cum ar fi:

Dificultatile de concentrare se pot manifesta alaturi de simptomele altor probleme, cum ar fi cele specifice unei traume, accident vascular cerebral, dementa sau alte boli psihice. Exemplele includ:

In unele cazuri, dificultatile de concentrare pot fi simptomul unei conditii care ar putea pune chiar si viata unei persoane in pericol, care ar trebui sa fie evaluata intr-un cadru de urgenta. Solicitati imediat asistenta medicala de urgenta, in cazul in care aveti dumneavoastra sau altcineva, oricare dintre manifestarile urmatoare:

Sfaturi pentru imbunatatirea concentrarii

Pentru imbunatatirea nivelului de concentrare, primul lucru pe care il puteti face este sa stabiliti cauza dificultatilor de concentrare. Prin eliminarea motivelor si schimbarea stilului de viata, situatia se poate ameliora considerabil.

Tratamentul pentru dificultatea de concentrare asociata cu menopauza

Prezenta unui dezechilibru hormonal, cum este cel intalnit in cazul menopauzei, poate declansa o serie de simptome, inclusiv dificultati de concentrare. Exista diverse tratamente medicamentoase, in acest caz, care s-au dovedit ca pot ameliora concentrarea mentala la femei, prin reglarea nivelului de hormoni.

Atunci cand valorile hormonilor vor reveni ca in starea lor naturala, femeile vor constata ca dificultatile de concentrare dispar, alaturi de alte simptome specifice dezechilibrelor hormonale din timpul menopauzei.