Imbatranirea prematura a pielii

Generalitati

Multe dintre cauzele externe de imbatranire a pielii sunt determinate de starea generala de sanatate, dar si de deciziile stilului de viata din fiecare zi. Alegerile nesanatoase pot provoca imbatranirea prematura a pielii, iar acest lucru va va face sa pareti in varsta, mai repede.

O parte importanta a oricarui program anti-imbatranire, de ingrijire a pielii, este de a sti ceea ce poate face rau pielii, dar si care sunt factorii care accelereaza imbatranirea pielii.

Fumul de tigara

Daca fumati sau va petreceti timpul alaturi de un fumator, trebui sa stiti ca fumul de tigara este daunator si va imbatraneste pielea. Cercetarile au aratat ca expunerea la fumul de tigara accentueaza in mod semnificativ ridurile si uscaciunea pielii. Acest lucru este cauzat partial de fumul de tigara, dar si de faptul ca acesta epuizeaza nivelurile de vitamina C din organism, un ingredient cheie pentru mentinerea umiditatii si elasticitatii pielii.

S-a constatat ca persoanele care fumeaza mai multi ani au tendinta de a avea o nuanta galbuie, nesanatoasa a tenului. In plus, s-a demonstrat ca la fumatorii care au in jurul varstei de 20 de ani, sunt deja prezente riduri care pot fi vazute la microscop.

Expunerea la soare

Expunerea la soare accentueaza procesul de imbatranire a pielii. Piela neprotejata si expusa la soare are un aspect patat. Pistruii se pot transforma in pete maro, iar pielea va avea un aspect uscat, ridat si va deveni mai putin elastica. Riscul de aparitie al cancerului de piele va creste in mod semnificativ in urma expunerii la soare.

Daca doriti sa evitati imbatranirea pielii, dar nu doriti sa evitati soarele, folositi creme cu protectie solara ce va vor proteja, atat impotriva UVA, cat si UVB (cu factor de protectie solara de 15 sau mai mare) si folositi-le pe tot parcursul anului chiar si in zilele noroase.

Lipsa de exercitiu fizic

O viata sedentara contribuie la imbatranirea pielii, intrucat excercitiile fizice sunt cele care ajuta la tonifierea musculaturii si imbunatatirea circulatiei sanguine. Activitatea fizica ar trebui sa fie o parte importanta a programului antiimbatranire a pielii. Cercetatorii au descoperit ca adultii sedentari, in varsta, au posibilitati mai mari sa sufere de dementa.

Expunerea la frig

Vantul rece si temperaturile scazute contribuie la imbatranirea pielii prin uscarea acesteia. De aceea, in astfel de conditii este necesara folosirea unei creme hidratante bune.

Este important sa folositi cremele hidratante desi va aflati in incapere, intrucat si aerul din camerele incalzite incurajeaza uscarea pielii. Luati in considerare si folosirea unui umidificator pentru a va pastra pielea mult mai sanatoasa si pentru a reduce efectele imbatranirii pielii.

Stresul

Poate ati auzit de expresia: nu te incrunta ca vei face riduri. Atunci cand o persoana este stresta si incruntata, muschii fetei se vor incorda pentru a rezulta expresia respectiva.

Pentru a ajuta la reducerea imbatranirii pielii cauzata de stres, este indicat sa constientizati nivelul de stres si sa incercati sa variati expresiile faciale in timpul zilei. Mentinerea sub control a stresului va va ajuta sa aratati si sa va simtiti mai tineri.

Pozitia de dormit

Modul in care va odihniti pe perna, in acelasi mod, in fiecare noapte, ani la rand, duce la aparitia anumitor riduri. Numite linii de somn, aceste riduri se agraveaza si nu mai dispar, nici atunci cand nu dormiti.

Femeile care au tendinta de a dormi pe o parte, vor vedea cel mai rapid cum aceste linii incep sa persiste pe obraji si barbie. Barbatii le vor observa mai ales pe frunte, intrucat ei dorm in general cu fata in perna.

Lipsa de somn

Prea putin somn va va face sa pareti si sa va simtiti obositi. Unul dintre primele locuri care semnaleaza deprivarea de somn este zona de sub ochi: cearcanele, pungile si lasarea pielii sub ochi.

Lipsa de somn este un factor declansator important pentru pierderea memoriei, simptomele de depresie care includ un interes scazut in activitatile de zi cu zi si gandire negativa. Cercetarile au demonstrat ca pentru majoritatea adultilor este necesar un somn de 8-9 ore pe noapte.

Expresiile faciale

Daca efectuati expresii faciale pentru a va mentine aspectul tanar al pielii este momentul sa va opriti. Miscarile faciale repetitive duc de fapt la formarea de linii fine si de riduri. De fiecare data cand folositi un muschi facial, contribuiti la formarea unei linii faciale. Pe masura ce pielea imbatraneste si isi pierde elasticitatea, aceasta nu isi mai revine atat de bine la pozitia initiala, iar santurile din timpul expresiei faciale vor ramane permanente sub forma ridurilor si a liniilor fine.

Cum sa preveniti imbatranirea prematura a pielii

Procesul imbatranirii nu poate fi oprit, dar puteti preveni aparitia semnelor imbatranirii premature prin protejarea pielii de soare, renuntarea la fumat si evitarea exercitiilor faciale.

Dermatologii recomanda sa luati masuri pentru prevenirea imbatranirii premature cauzate de soare:

Tratament

Daca aveti semne deranjante, vizibile de imbatranire, trebuie sa stiti ca sunt disponibile o serie de tratamente. Unii medici recomanda injectarea cu anumite substante pentru persoanele cu un stil de viata ocupat.

Radiofrecventa este o procedura care ofera o alternativa la liftingul traditional.

Dermabraziunea, peelingul chimic, microdermabraziunea sunt alte tipuri de tratametne de actualitate care pot reface pielea oferindu-i un aspect mai fin si odihnit.

Cercetarile stiintifice din domeniul antiimbatranire continua sa ofere noi optiuni de tratament, mai promitatoare. Medicul dermatolog va poate recomanda diferite optiuni, inclusiv in ce priveste utilizarea de produse eliberate fara prescriptie medicala. In timpul consultatiei, medicul va va examina pielea si va discuta cu dumneavoastra legat de asteptarile pe care le aveti si va va indica optiunile adecvate de tratament.