Hemoroizii in sarcina

Generalitati

Un hemoroid este o o dilatatie a unei vene varicoase. Venele din interiorul si din jurul rectului se umfla deseori in timpul sarcinii, cand cantitatea de sange care circula prin vene se mareste. Toate venele, in special cele din partea de jos a uterului se dilata.

Simptomele includ mancarime, senzatie de arsura, durere si sangerare. Sangerarea care provine de la un hemoroid are culoare rosie si este deseori observata mai degraba pe hartia igienica decat in vasul de toaleta. Cand este prezenta sangerarea rectala consultati medicul, mai ales daca suspectati ca aceasta este cauzata de un hemoroid.

Cauza hemoroizilor din timpul sarcinii

Presiunea uterului care se extinde, fluxul crescut de sange din zona pelvina, intalnite in timpul sarcinii, pot provoca senzatie de mancarime si umflarea venelor din peretele rectal. Constipatia din timpul sarcinii poate provoca sau agrava hemoroizii.

Acestia se pot dezvolta si dupa nastere in urma travaliului. Totusi, exista si vesti bune: exista destul de multe alternative de tratament pentru hemoroizii din timpul sarcinii care, de obicei, dispar dupa aceasta.

De ce sunt mai des intalniti hemoroizii in timpul sarcinii?

Sarcina predispune la aparitia hemoroizilor si a varicelor in zona picioarelor si chiar, uneori, la nivelul vulvei, din diverse cauze. Uterul care se mareste preseaza venele pelvine si vena cava inferioara (o vena localizata in partea dreapta a corpului care primeste sange de la nivelul membrelor inferioare). Acest lucru poate incetini circulatia sanguina din partea inferioara a corpului, fapt ce va creste presiunea asupra venelor localizate mai jos de uter, care vor deveni dilatate sau umflate.

Constipatia, o alta problema comuna din timpul sarcinii, poate provoca sau agrava hemoroizii. Acest lucru se intampla pentru ca, orice persoana care are scaun tare, are tendinta de a se forta atunci cand il elimina, iar actiunea determina formarea sau agravarea hemoroizilor. In plus, cresterea nivelului de progesteron din timpul sarcinii relaxeaza peretii venelor, permitandu-le sa se umfle mai usor.

Cum poate fi evitata formarea hemoroizilor?

Chiar daca sarcina predispune la aparitia hemoroizilor, nu inseamna ca dezvoltarea acestora nu poate fi prevenita. Iata cateva modalitati de preintampinare a acestora sau de tratare:

- evitati constipatia prin consumul de fibre (cereale integrale, fasole, fructe, legume), a unei cantitati mari de apa (8-10 pahare pe zi) si prin activitate fizica regulata, chiar daca aceasta inseamna o plimbare scurta, vioaie. Daca sunteti constipati din nou, intrebati medicul daca puteti folosi un supliment de fibre sau diverse substante cu rol in inmuierea scaunului.

- nu amanati vizita la toaleta atunci cand apare nevoia de a defeca, incercati sa nu va fortati si nu petreceti prea mult timp la toaleta.

- faceti zi de zi exercitii Kegel pentru stimularea circulatiei sanguine in zona rectala si intarirea muschilor din jurul anusului, pentru ca sansele dezvoltarii hemoroizilor sa scada. Cu ajutorul acestor exercitii puteti consolida si tonifia musculatura din jurul vaginului si uretrei, ajutand organismul sa se refaca dupa nastere.

- evitati sa stati pe scaun perioade lungi de timp. In cazul in care jobul dumneavostra implica acest lucru, ridicati-va si miscati-va putin la fiecare ora. Acasa, asezati-va pe partea stanga a corpului atunci cand dormiti, cititi sau va uitati la TV, pentru a usura presiunea asupra venelor rectale si a ajuta sangele sa recircule din partea inferioara a organismului.

Exercitiile Kegel

Incordati muschii din zona vaginala si rectala. Mentineti aceasta pozitie timp de 8-10 secunde, relaxati si apoi reluati. Faceti mai multe seturi de astfel de exercitii pe parcursul unei zile. Puteti face exercitiile Kegel oriunde.

Alte masuri pentru tratarea hemoroizilor in timpul sarcinii:

Hemoroizii sunt vene umflate, dureroase de la nivelul anusului si rectului. Pentru a usura durerea de hemoroizi in timpul sarcinii puteti incerca urmatoarele masuri:

- Inmuiati tampoane de bumbac in infuzie de hammelis sau alun vrajit, care este astringent si aplicati in zona anala. Schimbati frecvent tampoanele de bumbac.

- Faceti bai in apa calda, de mai multe ori pe zi.

- Aplicati comprese reci sau gheata in zona anusului pentru a ameliora inflamatia hemoroizilor.

- Pastrati curata zona anala. Dupa scaun utilizati mai degraba servetele umede decat hartie igienica uscata.

- Evitati sa stati pe scaun perioade lungi de timp pentru a nu exercita presiune asupra venelor din anus si rect. Cand se poate, stati intinsi intr-o parte sau in picioare. Faceti pauze in care sa va plimbati.

- Incercati o crema fara prescriptie medicala de a combate hemoroizii.

- Evitati constipatia din timpul sarcinii prin consumul unei cantitati adecvate de fibre in dieta, prin consum de apa si fluide, includerea zi de zi a exercitiilor fizice.

- Adresati-va medicului pentru a va recomanda suplimente din fibre si laxative.

Alimente care ajuta la ameliorarea hemoroizilor

O dieta bogata in fibre, obtinute in urma consumului de fructe si legume crude, este tot ce trebuie sa faceti pentru a elimina sau a preveni constipatia si chiar a preintampina si vindeca hemoroizii.

Daca doriti sa introduceti in dieta dumneavostra fibre, dar mai ales tarate, trebuie sa faceti acest lucru treptat. Cresteti in cateva saptamani, in mod constant cantitatea de cereale si tarate.

Fibrele care provin din fructe si legume pot fi adaugate oricand, fara prea mari restrictii. Totusi, pana cand stomacul le va utiliza in mod benefic, probabil ca veti avea flatulenta o saptamana sau doua.

Iata cateva dintre alimentele recomandate pentru ameliorarea hemoroizilor:

- sucuri - pentru hemoroizi sunt indicate mai ales sucurile de fructe de padure (coacaze, afine, zmeura) amestecate in mod egal cu suc de mere.

- produse alimentare cu fier - iata cateva dintre alimentele care contin fier, care va ajuta sa va pastrati rezervele de fier: ficat de pui, prune uscate, caise uscate, seminte de floarea soarelui, cartofi copti, caju, migdale, seminte de susan, fistic, stafide, broccoli gatit, ton, pepene galben, salata.

- ghimbir usturoi si ceapa - adaugati aceste trei plante in dieta dumneavostra. Fiecare dintre ele ajuta la descompunerea fibrinei.

- uleiuri - la fiecare masa folositi ulei de masline, de seminte de in, otet de mere in salate. In supe, puneti ulei de masline si din seminte de in sau in alte feluri de mancare (acolo unde acest lucru e posibil), ori la sfarsitul fiecarei mese se va lua o capsula din ulei de peste.