Prezervativele

Generalitati

Prezervativele sunt considerate o bariera impotriva conceptiei. Exista prezervative pentru barbati si prezervative pentru femei. Prezervativul masculin are forma unui tub elastic (latex, de cele mai multe ori), inchis la unul din capete. Acestea se aplica pe penis inainte de debutul actului sexual.

Prezervativul feminin este un invelis din poliuretan, cu cate un inel flexibil, la fiecare capat. Partea cu capatul inchis este introdusa in vagin, iar partea deschisa unde se afla inelul, va fi pozitionata in afara vaginului.

Cum functioneaza prezervativele

Prezervativele functioneaza ca o bariera prin colectarea materialului seminal in timpul si dupa ce barbatul ejaculeaza. Acest lucru previne ca sperma sa ajunga in interiorul vaginului impiedicand astfel fecundarea. Prezervativele blocheaza de asemenea, transmiterea bolilor sexuale prin excluderea contactului direct cu pielea pielea partenerului.

Avantajele prezervativelor pentru barbati
- Convenabile si usor de obtinut
- Ieftine
- Nu necesita prescriptie medicala
- Pot fi folosite impreuna cu alte metode contraceptive
- Sunt de unica folosinta
- Ajuta la prevenirea sarcinilor nedorite si a bolilor cu transmitere sexuala

In plus, barbati si femei, sustin adesea ca au parte de partide sexuale mai satisfacatoare atunci cand folosesc prezervativele.

Avantajele si dezavantajele utilizarii prezervativelor

Avantaje:
- Pot opri contactul spermei cu tesutul vaginal al femeii. Acest lucru poate reduce posibilitatea ca organismul femeii sa produca anticorpi impotriva spermei (una din cauzele de infertilitate).
- Ajuta la prevenirea ejacularii premature si pot contribui la prelungirea erectiei. Deoarece prezervativul comprima venele exterioare ale penisului, acesta poate fi de ajutor pentru barbatii care au probleme in mentinerea erectiei.

Dezavantaje:
- Unele persoane considera ca prezervativul diminueaza senzatiile
- Un procent redus dintre barbati se afla in imposibilitatea de a mentine o erectie dupa ce prezervativul a fost pus
- Uneori excitatia sexuala se poate pierde atunci cand jocul sexual este intrerupt pentru aplicarea prezervativului
- Frictiunea cauzata de prezervativ poate reduce stimularea in cazul femeilor ceea ce poate face sexul mai putin placut sau confortabil. Folosirea prezervativelor lubrifiate poate evita aceasta problema
- Unii barbati sunt stresati de folosirea prezervativelor
- Unii barbati se pot simti sub presiune in incercarea de a mentine erectia si prezervativul pe penis
- Este necesara planificarea pentru a avea pregatite prezervativele in asteptarea contactului sexual
- 1-2% dintre femei si barbati sunt alergici la prezervativele din latex. In acest caz, cuplul poate folosi prezervative din poliuretan sau prezervative din piele de miel (naturale).

Protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala

Cele mai multe prezervative pentru barbati sunt realizate din latex. Cele facute din piele de miel ofera mai putina protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA, astfel incat este recomandata utilizarea prezervativelor din latex.

Pentru persoanele care pot avea reactii alergice la latex, sunt disponibile prezervativele fabricate din poliuretan, atat pentru femei cat si pentru barbati. Atunci cand sunt folosite corect, prezervativele din latex si din material plastic sunt eficiente impotriva celor mai multe boli cu transmitere sexuala.