Obiceiuri care afecteaza sanatatea pielii

Generalitati

Pielea dvs. este cel mai mare organ al corpului si este supusa agresiunilor in fiecare zi.

Aceasta este expusa in mod constant la factorii de mediu, iar epiderma (dar si straturile de sub aceasta) va fi afectata cu timpul, acest lucru devenind vizibil.

Doriti sa aveti o piele sanatoasa? Iata ce nu trebuie sa faceti pentru ca pielea dvs. sa aiba un aspect frumos si sanatos.

Nu supraexpuneti pielea la soare

A fost o vreme cand oamenii credeau ca este sanatos sa unga cu uleiuri speciale copiii si sa ii lase ore intregi in lumina soarelui pentru ca pielea lor sa se bronzeze. Totusi, medicii dermatologi subliniaza faptul ca acest lucru contribuie la imbatranirea prematura a pielii si chiar la aparitia cancerului de piele.

Daca exista un lucru prin care se pot preveni unele dintre problemele pielii este sa se evite soarele. Soarele poate leza celulele si tesuturile profunde ale pielii fapt ce determina imbatranirea iremediabila a acestora si predispune la aparitia cancerului de piele.

Cum ne putem proteja vara asta de razele solare

Lotiunile pentru protectia razelor UV

Majoritatea oamenilor nu iau masuri pentru a preintampina efectele negative ale soarelui si nu folosesc lotiuni cu factor SPF 30 sau chiar mai mare - minimul de care oricine are nevoie pentru protectia impotriva razelor ultraviolete.

In cel mai bun caz, se utilizeaza cantitati prea mici sau chiar deloc din aceste lotiuni. In plus, cremele de protectie solara nu se aplica la fiecare doua ore, asa cum recomanda dermatologii.

Frecventarea solarului

Credeti ca frecventarea solarului este mai sigura decat bronzarea in aer liber? Nu este adevarat.

Specialistii recomanda evitarea saloanelor pentru bronzat. Solarul ofera o explozie de raze ultraviolete concentrate care cresc riscul cancerului de piele si a melanomului.

Fumatul

Daca nu vi se pare suficient ca fumatul creste riscul dezvoltarii cancerului pulmonar, emfizemului, bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale, ce spuneti daca la toate acestea se adauga si aparitia ridurilor?

Fumatul are aceleasi efecte nocive asupra organismului ca si soarele, doar ca actioneaza in interiorul corpului, nu in exteriorul acestuia.

Pielea va fi obosita, apatica si se va rida. La acestea se va adauga ingalbenirea pielii, intrucat fumatul scade fluxul sanguin si incetineste vindecarea ranilor.

Utilizarea produselor gresite pentru curatarea tenului

O greseala pe care multi oameni o fac este sa foloseasca sapunurile dure pentru corp pentru curatarea tenului. Indicat ar fi sa utilizati demachiante blande pentru ten, mai ales daca aveti pielea sensibila.

Daca tenul dvs. este predispus la aparitia acneei, folositi demachiant fara uleiuri si noncomedogenic. Persoanele cu ten uscat, ar trebui sa utilizeze la fiecare spalare un strat subtire de lotiune hidratanta pentru a asigura umiditatea tenului.

Folosirea scruburilor pentru exfolierea pielii

Spalarea si curatarea pielii sunt recomandate, in schimb nu prea este indicata utilizarea scruburilor.

Exfolierea pielii cu diverse produse o poate irita, iar acneea se poate agrava. Fiti blanzi cu pielea dvs. Spalati-o cu miscari usoare, circulare si masati-o cu ajutorul degetelor.

Stoarcerea cosurilor

Ori de cate ori simtiti nevoia de a va stoarce cosurile, controlati-va. Prin acest obicei agravati acneea si chiar puteti ramane cu cicatrici permanente.

In loc sa va stoarceti cosurile, incercati sa folositi produse eliberate fara prescriptie medicala ce contin peroxid de benzoil sau acid salicilic.

Eliminati stresul

Nu vi se pare ca atunci cand sunteti stresat acest lucru se reflecta asupra pielii dvs? Nu poate fi explicat cu certitudine, dar stresul declanseaza si chiar inrautateste anumite conditii ale pielii.

Printre acestea se numara psoriazisul, rozacea si acneea. Stresul poate reduce capacitatea pielii de a lupta cu substantele iritante si cu infectiile. Oamenii care sunt stresati au mai putin timp sa isi ingrijeasca pielea in mod corespunzator.

Exfolierea pielii

Orice persoana isi doreste sa aiba un ten tanar si frumos, dar acest lucru poate avea un pret destul de mare. Pentru mentinerea sanatatii pielii de-a lungul timpului trebuie sa urmati sfaturile profesioniste ale unui medic cu experienta, mai ales daca pentru acest lucru este nevoie sa faceti, de exemplu, exfoliere chimica (peeling chimic).

Uneori acest procedeu poate fi iritant pentru piele, mai ales daca aceasta este sensibila sau sunt prezente afectiuni cutanate. Realizat gresit, peelingul chimic poate avea ca si consecinte infectiile sau cicatricile permanente.

Nu exagerati cu microdermoabraziunea la domiciliu si nici cu procedeele de exfoliere. In loc ca pielea sa arate mai tanara, va ramane rosie si iritata. Cel mai bine ar fi sa apelati la ajutorul unui dermatolog, indiferent ca doriti sa incercati acasa diverse proceduri pentru ingrijirea pielii.

Consumul excesiv de alimente

Inainte sa luati alta muscatura dintr-un dublu cheesburger, poate ar trebui sa stiti ca atunci cand greutatea dvs. creste, pielea se va intinde pentru a se adapta la noua circumferinta.

Prin pierderea in greutate, aceasta va deveni moale si va atarna. Daca pielea dvs. nu este suficient de elastica pentru a-si reveni, trebuie sa recurgeti la interventii chirurgicale pentru a deveni la fel de intinsa ca inainte.

Somnul insuficient

Mai mult de un sfert dintre oameni dorm mai putin de 7-9 ore din cele necesare pentru odihna organismului, iar epuizarea va fi vizibila sub forma cearcanelor si pungilor de sub ochi. Pielea intinereste in timpul somnului, iar cand acesta este insuficient, devine lipsita de stralucire.

Ignorarea semnalelor de avertizare

Modificarea aspectului unei alunite poate fi unul din cele mai clare semne de cancer de piele. Depistare precoce ofera o sansa medicului de a o trata inainte ca boala sa se raspandeasca, dar cum puteti sti daca aspectul unei alunite s-a modificat daca nu va analizati pielea?

O data pe luna, ar trebui sa va evaluati pielea cu ajutorul unei oglinzi mari. Acest lucru trebuie facut mai ales daca aveti un istoric personal sau familial de cancer de piele. Examenul complet al medicului dermatolog este la fel de important.

Nu va curatati pielea in profunzime in fiecare zi

Inainte de culcare, machiajul trebuie inlaturat cu atentie. Murdaria, impuritatile si grasimile neindepartate se inflitreaza in porii pielii si ii face mari si inestetici. Curatati-va fata in fiecare zi cel putin o data. Porii dvs. va vor fi recunoscatori.