Alimentatia mamei dupa nastere

Generalitati

O data cu maternitatea cele mai multe dintre femei castiga si cateva kilograme in plus.

Grijile legate de dieta nu trebuie sa va streseze si sa contribuie la noptile nedormite, care fac parte din programul unei proaspete mamici.

Aflati de la o echipa de specialisti care sunt cele mai bune alimente pe care le puteti consuma pentru a va mentine in forma si pentru a reveni la silueta dorita.

Un plus de energie

Solutia pentru a creste nivelul de energie nu sunt neaparat orele de somn, ci mai ales ce consumati in timpul zilei. Unul dintre principalele aspecte ale unei diete sanatoase este un nivel ridicat de energie.

Este important sa se consume mai multe mese pe parcursul zilei, astfel incat sa se atinga numarul necesar de calorii. In acest mod, proaspata mama va putea avea putere pentru a avea grija de sine si de copil.

Importanta cunoasterii nutrientilor

Cand consumati alimente bogate in nutrienti veti observa ca unele dintre acestea va vor furniza calorii pentru o perioada indelungata de timp. Se va instala mai repede senzatia de satietate si veti avea dispozitia necesara pentru a putea hrani bebelusul la ora 3 dimineata.

Specialistii recomanda sa se consume:
- fructe si legume
- cereale integrale
- proteine slabe - cum ar fi peste, carne de vita si alimente din soia
- produse lactate - preferabil degresate
- verdeturi.

Aveti nevoie de un aport suplimentar de fier, mai ales daca suferiti de depresie post-partum. Acesta se regaseste mai ales in cerealele fortificate, sucul de prune si carnea slaba. Vitamina C este utila pentru vindecarea ranilor mamelor care au nascut prin cezariana. Va puteti bucura de ea consumand portocale, rosii si sucuri naturale de fructe.

Daca doriti sa luati o gustare, trebuie sa faceti alegeri intelepte. Stati departe de snackurile ambalate, intrucat acestea sunt pline de indulcitori artificiali si alegeti in schimb oricare din urmatoarele produse:
- biscuiti integrali cu humus
- nuci si alune
- o ceasca de cereale integrale cu lapte degresat
- un ou fiert tare cu morcovi
- branza degresata cu fructe
- unt de arahide imprastiat pe cateva felii de mar
- iaurt simplu in care se vor introduce cateva fructe de padure, evitandu-se adaosul de zahar

Evitati sa reveniti la regimul alimentar de dinainte de sarcina

Ati nascut si acum va ganditi sa reveniti la vechea dieta? Acesta este una din cele mai mari greseli pe care le fac femeile atunci cand incearca sa piarda in greutate dupa ce au devenit mame.

Statut de mama va implica un nivel ridicat de oboseala pana cand va veti adapta la noua rutina astfel incat va fi necesar un regim alimentar care va va ajuta sa nu experimentati senzatia de foame si de lipsa de energie.

Important este sa fie incluse in dieta alimente bogate in nutrienti. Consumul de carbohidrati rafinati, painea alba si produsele zaharoase va vor oferi putine satisfactii si vor creste brusc nivelul de zahar din sange, facandu-va sa va simtiti mai obosite decat sunteti deja.

Alaptarea va contribui la pierderea treptata a numarului de kilograme suplimentare, iar prin utilizarea anumitor substante nutritive de care aveti nevoie, veti avea posibilitatea de a incepe cat mai rapid antrenamentele fizice.