Dispareunia si sangerarile din timpul contactului sexual

Generalitati

Dispareunia consta in dureri in timpul contactului sexual. O senzatie de disconfort, o usoara durere si sangerarea sunt, intr-o anumita masura, experiente obisnuite pentru o femeie la primele contacte sexuale.
Una dintre cele mai frecvente cauze de durere in timpul contactului sexual este o deficienta in lubrefierea vaginului. Mai ales la primele contacte sexuale, este foarte importanta lubrefierea zonei vaginale (pe cale naturala sau folosind produse create in acest scop) inaintea introducerii penisului. Este necesar ceva mai mult timp acordat preludiului si mai multa rabdare din partea partenerului inainte de a incepe acuplarea.

Cauze

Stresul si incordarea in timpul contactului sexual accentueaza incordarea muschilor din jurul zonei vaginale, ceea ce va face mai dureros si mai dificil contactul sexual. Este recomandabila discutia cu partenerul despre problemele ingrijoratoare in speranta ajutorului relaxarii.
Este posibil sa apara, de asemenea, o reactie alergica la prezervativele folosite. Trebuie incercate alte tipuri si alte marci de prezervative pentru a vedea daca durerea dispare.
Multe femei resimt un grad de disconfort si sangerare la primul contact sexual datorita ruperii himenului. Himenul este o membrana ce se gaseste la orificiul de intrare in vagin si poate fi adesea intins sau rupt in timpul penetrarii sexuale, penetrarii cu degetul, utilizarii tampoanelor sau orice alta activitate fizica ( precum calaria sau gimnastica ). Aceasta experienta este perfect normala pentru o femeie si nu presupune o afectiune.
Daca durerea si sangerarea nu dispar in cateva zile, se recomanda consultarea unui medic ginecolog. Aceste simptome pot fi legate de ceva mai sever, cum ar fi infectiile vaginale.