De ce avem doi plamani dar o singura inima?

Generalitati

Inima, care se afla in centrul sistemului circulator, este un organ musculos care pompeaza sange in corpul uman. Sistemul circulator este format dintr-o retea de vase de sange, artere, vene si capilare, care transporta sangele de la si catre toate zonele corpului.

Inima este controlata de un sistem electric si foloseste semnale electrice pentru a contracta peretii acesteia. Cand peretii inimii sunt contractati, sangele este pompat in sistemul circulator.

Fluxul de sange si oxigenul

Supapele de admisie si de evcuare din camerele inimii au rolul de a indrepta fluxul sangelui in directia corecta. Inima este vitala pentru sanatate si este importanta pentru toate actiunile din corpul unei persoane.

Sangele transporta oxigen si substante nutritive de care au nevoie organele pentru a functiona intr-un mod optim. Sangele transporta dioxidul de carbon catre plamani astfel incat acesta sa poata fi eliminat.

O inima sanatoasa furnizeaza organismului cantitatea de sange de care acesta are nevoie pentru a functiona optim. In cazul in care o conditie sau o rana afecteaza inima, organele corpului nu primesc suficient sange pentru a-si indeplini functiile la parametrii normali.

Cum functioneaza inima

Corpul uman este destul de uimitor. In orice moment se desfasoara numeroase procese biologice, cum ar fi digestia, respiratia, metabolismul si lupta cu bacteriile invadatoare. Diferite zone si sisteme din organism actioneaza impreuna pentru a crea o stare de echilibru si pentru ca sanatatea sa atinga cote optime.

V-ati intrebat vreodata de ce corpul uman are aceasta structura? De ce unele organe sunt pereche, iar altele sunt unice? De ce aveti doi plamani si doar o singura inima? Ar fi fost mai bine ca o persoana sa aiba doua inimi?

Organe precum plamanii, inima, pancreasul, creierul si ficatul sunt vitale pentru orice persoana. Acestea sunt esentiale nu doar pentru mentinerea vietii ci si unele pentru altele.

Plamanii de exemplu, inspira oxigen si expira dioxid de carbon. Plamanii transfera oxigen in sange, care este transportat la inima pentru a fi distribuit in restul corpului. Sangele transporta reziduurile de dioxid de carbon inapoi la plamani unde sunt reasorbite si expirate.

Acesta este un sistem foarte vechi, spun cercetatorii si nu este unic la om. Sistemele organice ale celor mai multe animale sunt formate dintr-o inima si doi plamani, cu exceptia viermilor si cefalopodelor - clasa nevertebratelor. Viermii au cinci structuri asemanatoare cu cele ale inimii, iar cefalopodele trei (doua care trimit sangele catre branhii si una care trimite sange la restul corpului) si nu au plamani.

Sistemul care contine o inima si doi plamani a aparut cu aproximativ 300 de milioane in urma cand animalele s-au mutat din mare pe uscat pentru a scapa de pradatori si au gasit noi surse de hrana. Totusi de ce acest sistem nu s-a modificat de atunci?

Cea mai simpla explicatie a specialistilor este ca in cele din urma la majoritatea animalelor s-au dezvoltat o inima si doi plamani pentru ca, de acestea aveau nevoie pentru a supravietui si a progresa pe Pamant.

Viata cu doua inimi

Probabil ca ati putea crede ca doua inimi v-ar fi de prisos. Oamenii au doi plamani, doi rinichi, doi ochi, fiecare dintre acestia fac acelasi lucru in acelasi timp. Specialistii considera ca uneori rolul organelor pereche este minimalizat.

Sunt necesare ambele organe pentru ca functia lor sa fie optima si corecta. Altfel, daca procesele nu se vor defasura la capacitatea lor maxima, organismul va suferi. De exemplu, o persoana poate vedea cu un singur ochi, dar ochii au functia de a percepe detalii destul de importante si un singur ochi nu va putea oferi atat de multe informatii cate ar putea oferi ambii ochi.

Daca un om are nevoie de ambii plamani pentru a functiona la capacitate maxima, ce s-ar intampla daca ar avea o inima in plus? S-ar mari performanta proceselor daca vor fi efectuate de doua inimi?

Specialistii consideara ca nu. Corpul uman este un sistem construit in asa fel incat sa functioneze la capacitatea sa maxima. Atunci cand sistemul este atacat, de foame, de exemplu, toate partile acestuia sufera in acelasi ritm. Cand o parte se descompune, intreg sistemul sufera.

In cazul in care plamanii sunt afectati iremediabil, celelalte functii ale sistemului vor incetini, intrucat se vor adapta la activitatea sustinuta de partea care nu mai functioneaza.

Sistemul functioneaza ca un intreg, la capacitate maxima, iar o inima in plus ar putea insemna prea mult, dar sistemul poate dispune si de alte potentiale functii, cum este in cazul muschilor, cand acestia sunt antrenati excesiv. Ne putem antrena corpurile sa functioneze la niveluri mai inalte, asa cum fac si sportivii. Deoarece inima pompeaza sange catre muschi, o a doua inima ar putea eventual sa devina mai puternica, in timp.

O data ce restul sistemului se va adapta si la a doua inima, oamenii ar putea deveni mai puternici si mai rezistenti, presupun cercetatorii. Acelasi lucru se considera ca ar fi valabil si in cazul creierului. Creierul primeste deja destul de mult sange, astfel incat acesta ar putea functiona si la niveluri superioare.

Interesant este ca atunci cand oamenii se afla in stadiul embrionar de dezvoltare, au de fapt doua inimi. Inima primordia (care descrie etapa de dezvoltare a inimii) din etapa embrionara, este reprezentata de momentul in care cele doua inimi functioneaza sub forma uneia singure, cu patru camere.

Acelasi lucru este valabil si pentru ochi, care in primele stadii embrionare de dezvoltare, se separa pentru a forma doi ochi. In cazul in care nu are loc aceasta diviziune, va exista un singur ochi.

Teoretic, este posibil ca oamenii sa dezvolte doua inimi si daca s-ar putea gasi solutii pentru ca acestea sa functioneze la capacitate maxima, oamenii ar deveni o specie de super-fiinte puternice, cu un intelect mai dezvoltat

Oamenii deja au evoluat foarte mult si folosesc tehnologia pentru a se proteja, ca atare se presupune ca vor putea lua masuri si in cazul in care vor avea doua inimi, astfel incat acest lucru sa devina un avantaj pentru fiintele umane.