Top 5 sfaturi anti-imbatranire ale dermatologilor

Generalitati

Doriti ca pielea dvs sa arate mai tanara? Pe masura ce inaintati in varsta, aspectul pielii se poate schimba, iar acest lucru s-ar putea intampla in jurul varstei de 30 de ani sau chiar mai tarziu, in functie de stilul de viata.

Anumiti factori care contribuie la modificarile pielii nu pot fi schimbati. Printre acestia se numara nivelul de estrogen, care mentine elasticitatea pielii, dar si mostenirea genetica, in urma careia o persoana poate avea un tip specific de structura osoasa.

Exista totusi multi factori externi care influenteaza cum imbatraneste pielea, ale caror consecinte pot fi atenuate printr-o ingrijire anti-imbatranire adecvata.

Sfaturi anti-imbatranire

1. Atentie deosebita asupra alimentatiei. Orice persoana ar trebui sa acorde atentie nu doar produselor cosmetice si de infrumusetare pe care le aplica pe piele, ci si modului in care se hraneste. Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar dieta va afecta in mod direct modul in care va arata o persoana.

Specialistii recomanda:

- sa se utilizeze 1000 UI pe zi de vitamina D sub forma de supliment
- sa se consume cat mai multi acizi grasi Omega-3 si Omega-6. In mod ideal, acestia ar trebui sa provina din surse naturale, inclusiv ulei de masline, seminte macinate de in si peste, cum ar fi somonul. Suplimentele de ulei de peste sunt o alta sursa de grasimi importante, care poate ajuta la protejarea barierei de umiditate a pielii, care tinde sa se subtieze pe masura inaintarii in varsta.
- sa se consume suficiente cantitati de apa pe tot parcursul zilei.
- sa se consume cat mai putine produse alimentare prelucrate si zaharuri care stimuleaza inflamatia, un proces biochimic ce afecteaza productia normala de celule dermice.

2. Reduceti la jumatate timpul de expunere la soare. Medicii dermatologi confirma faptul ca expunerea pielii la razele UV este una dintre principalele cauze ale imbatranirii pielii.

Soarele afecteaza elastina si provoaca scaderea nivelului de colagen, care determina scaderea elasticitatii pielii si aparitia ridurilor. La acestea se adauga modificarea culorii si texturii pielii. Nu in ultimul rand, razele UV sunt principala cauza a aparitiei cancerului de piele, un risc al imbatranirii pielii care le depaseste pe cele cosmetice.

Specialistii recomanda:

- folosirea unui ecran complet de protectie solara cu un factor de proctie solara de cel putin 30. Crema va fi aplicata pe fata, pana spre gat si urechi. Pielea persoanelor mai in varsta tinde sa fie mai vulnerabila la efectele soarelui decat pielea tanara. Daca aveti tendinta sa uitati de protectia solara, incercati machiajul si cremele hidratante cu protectie UV.

- plimbari pe partea umbrita a strazii.

- purtarea hainelor cu protectie UV.

- efectuarea exercitiilor fizice in aer liber, dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu.

3. Folosirea unui retinoid. In comert exista diverse produse cosmetice care promit sa repare efectele anti-imbatranire, dar cele mai bune rezultate se obtin in urma utilizarii retinoizilor.

Retinoizii sunt compusi derivati din vitamina A care s-a dovedit ca stimuleaza productia de colagen, regenerarea celulelor, contribuie la desfundarea porilor si stimuleaza vasele locale de sange.

Astfel, este diminuata productia de sebum si acneea, pielea va fi mai neteda si mai luminoasa avand un aspect mult mai sanatos. Rezultatele vor putea fi vizibile la o luna sau doua de aplicare constanta a cremelor cu retinoizi.

Specialistii recomanda:

- consultati un medic pentru a va recomanda de produsele cele mai eficiente care contin retinoizi. Acestea pot include tretinoin si tazarotene.
- urmati instructiunile cu atentie. De obicei, aplicarea unei creme cu un retinoid presupune introducerea treptata a produsului, pentru a se evita iritarea. Pentru majoritatea oamenilor va fi suficienta aplicarea acesteia doar o data pe zi.
- se pot obtine rezultate vizibile, dar pozitive si in urma folosirii produselor cosmetice eliberate fara prescriptie medicala. Cautati printre ingrediente retinol sau acid retinoic.
- aplicati crema pe timp de noapte, pe fata curata, intrucat atunci retinoizii functioneaza cel mai bine.
- retinoizii nu sunt recomandati pentru femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza.

4. Nu neglijati rutina curatarii pielii in fiecare seara inainte de culcare. Asa cum pe parcursul zilei este important sa se aplice crema cu ecran de protectie impotriva razelor UV si ingrijirea pe timp de noapte este la fel de importanta.

Este uimitor modul in care pielea este expusa la atat de multi factori pe parcursul unei zile si inca se poate regenera.

Specialistii recomanda:

- incepeti fiecare zi cu o crema de protectie solara, chiar daca va veti petrece cea mai mare parte a zilei in interior. Nu vreti ca soarele sa distruga toate celulele noi de colagen care s-au format peste noapte.

- demachiati-va si spalati-va fata inainte de a merge la culcare. Pe parcursul zilei pielea este asaltata de produsele chimice din aer care distrug colagenul si pot provoca si alte neplaceri.

- dupa curatare, aplicati un retinoid si apoi o crema hidratanta si dormiti pe o fata de perna curata.

5. Orientati-va catre proceduri cosmetice care ajuta la regenerarea pielii. O serie de produse pentru piele si proceduri ofera mai mult decat iluzia intineririi pielii acestea pot ajuta celulele sa se regenereze.

Chiar daca pielea nu mai poate fi intinerita pentru totdeauna, totusi cu ajutorul acestor alegeri s-ar putea incetini ritmul schimbarilor care pot cauza riduri profunde si o textura neplacuta a pielii.

Specialistii recomanda:

Incercati exfolierea pielii prin tratamente faciale sau cu ajutorul cremelor cu particule microdermoabrazive care pot fi aplicate la domiciliu. Acest lucru devine necesar intrucat celulele se regenereaza mai lent pe masura inaintarii in varsta.

Un peeling chimic este un proces mai profund care face acelasi lucru, dar stimuleaza si productia de colagen.

6. Renuntati la fumat. Unul dintre cele mai importante sfaturi anti-imbatranire pentru femei este renuntarea la fumat. Probabil nu pot fi inversate complet prejudiciile pe care fumatul le-a produs pielii, dar se va stopa agravarea acestora.

Semnele care denota ca o persoana fumeaza sunt piele gri, uscata, cu riduri in jurul ochilor si in jurul gurii. Cu siguranta nimeni nu doreste sa prezinte toate aceste semne.