Clickmed
programare rapida la medic

Ameteli

Afectiuni ale urechii
Intrebare postata de George2016671 cu 12 ani in urma

Ce legatura au ametelile cu urechile?

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Ameteli"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

Dara (acum 12 ani)

Au foarte mare legatura ametelile cu urechea, pt ca in urechea interna se gaseste centrul echilibrului la om.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Google (acum 12 ani)

Definitia exacta e vertijului este iluzia miscarii sau senzatia de rotatie a obiectelor in raport cu persoana sau a persoanei in raport cu obiectele. Dar in limbaj obisnuit, nu se refera doar la iluzia miscarii ci si la senzatia cronica sau intermitenta de pierdere a echilibrului. Vertijul este o senzatie subiectiva, descrisa adesea prin cuvantul „ameteala". Ceea ce experimenteaza pacientul nu poate fi experimentat de altcineva. Multe persoane cu aceasta tulburare nu sunt corect evaluate si diagnosticate.
Vertijul la copii mici este foarte rar, dar nu imposibil. Apare mai frecvent in jurul varstei de 20 de ani, dupa care efecteaza toate grupele de varsta. Consecintele vertijului devin mai evidente pe masura ce individul inainteaza in varsta, deoarece pierderea echilibrului la pacientii varstnici se poate solda cu fracturi majore.
Marea majoritate a cauzelor de veritj sunt tratabile prin fizioterapie, medicatie, interventie chirurgicala si rabdare. Rabdare, deoarece multe dintre cauzele de vertij se remit spontan. Principalul element in alegerea medicului consta in experienta sa in ceea ce priveste aceasta afectiune.

Cuprins articol

Generalitati
Cauze
Consult de specialitate
Diagnostic diferential
Tratament
CauzeSus
Exista numeroase cauze ce pot declansa vertijul, dar aceast simptom este in general cauzat de viroze banale, traumatism cranian sau boala Maniere. Acestea sunt cauzele cele mai frecvente. Toti acesti factori afecteaza urechea interna. La nivelul urechii interne se gaseste receptorul ce ne ofera informatii legate de pozitia noastra in spatiu. Cand apar disfunctii la acest nivel, ne pierdem simtul de echilibru si adesea resimtim simptome precum vertij, greata, voma si pierderea echilibrului. De asemenea vertijul poate apare si in alte afectiuni ale urechii interne, in afectiuni neurologice precum si in multe alte afectiuni generale.

Jocurile pe calculator

Este posibil ca un copil sa sufere de vertij in conditiile in care se joaca pe calculator un joc ce simuleaza miscarea: jocurile 3-D pot declansa o senzatie scurta de vertij dar aceasta nu va fi persistenta.

Stresul psihic si vertijul

Stresul psihic poate inrautati multe forme de vertij, dar el in sine nu il poate declansa.

Vertijul pozitional

Vertijul pozitional se refera la o varietate de situatii in care o modificare a pozitiei capului determina o senzatie de ameteala. Cea mai frecventa forma este Vertijul Paroxistic Pozitional Benign (VPPB). In VPPB, atunci cand individul se intinde cu urechea afectata indreptata spre podea, apare o senzatie scurta doar foarte intensa ca pamantul se invarte.

Ataxia si vertijul

Ataxia defineste miscarile dezordonate sau tulburari de coordonare a miscarilor. Tulburarile la nivelul urechii interne nu produc ataxie per se, dar pot fi confundate cu aceasta. Ataxia este produsa de tulburari la nivelul cerebelului, acesta actionand impreuna cu urechea interna pentru mentinerea echilibrului si controlul miscarilor fine.

Boala Meniere si vertijul pre-menstrual

Acest fenomen nu este neobisnuit deoarece boala Meniere se agraveaza in conditiile unei retentii de sare. In timpul perioadelor de menstruatie apare o retentie de sare, astfel ca anumite femei ce sufera de boala Meniere prezinta o inrautatire a simptomatologiei in timpul perioadei menstruale.

Anxietatea si vertijul

Poate exista o relatie intre anxietate si vertij. Vertijul declanseaza o stare anxioasa foarte accentuata la majoritatea indivizilor. Anxietatea, nu produce vertij. Totusi, daca se asociaza cu afectiuni ce declanseaza vertij, aceasta il poate exacerba. Persoanele ce sufera de anumite tulburari de anxietate precum atacurile de panica. pot experimenta fenomene de tipul vertijului.

Labirintita si vertijul

Labirintita este o presupusa infectie virala a nervului vestibular. Aceasta determina o pierdere brusca a functiei de echilibru intr-o ureche. Creierul compune in mod normal informatia primita de la ambele urechi. Atunci cand executi o miscare de intoarcere, semnalele primite de la o ureche se intensifica in timp ce semnalele primite de la cealalta ureche scad in intensitate. Creierul analizeaza informatiile de la ambele urechi si concluzioneaza: "Ma intorc". Atunci cand apare labirintita, semnalele de la urechea respectiva pierd brusc din intensitate. Astfel, creierul primeste informatii diferite de la cele doua urechi aparand senzatia de rasucire continua. Acest fenomen se asociaza cu greata si varsaturi si din nefericire dureaza aproximativ trei zile. Este normal ca timp de cateva saptamani sa te simti putin "dezechilibrat". In mod normal, dupa trei sau patru saptamani echilibrul revine la normal.

Consult de specialitateSus
Exista doua specialitati ce se pot ocupa de aceasta problema: neurologia si ORL. In conditiile in care numeroase forme de vertij se remit fara tratament, este de recomandat in fazele initiale consultul medicului de familie, consultul specialistului fiind recomandat doar pentru cazuri cronice.
Consult ORL este indicat in functie de situatie. Anumiti specialisti ORL sunt specializati in aceasta problema. Ar fi de recomandat un medic specializat in ORL sau neurologie ce are experienta in evaluarea si tratamentul vertijului.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.