Clickmed
programare rapida la medic

Daca sotia mea are scleroza multipla

Scleroza multipla
Intrebare postata de jose cu 12 ani in urma

Daca sotia mea are scleroza multipla poate sa ramana insarcinata?

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Daca sotia mea are scleroza multipla"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

google (acum 12 ani)

Scleroza multipla si calitatea de parinte
Decizia de a forma o familie trebuie luata cu grija atunci cand unul sau ambii parteneri sufera de SM. Multe cupluri sunt ingrijorate de posibilitatea ca si urmasii lor sa sufere de SM. Este important de stiut ca exista riscul ca, in cazul in care unul dintre parinti sufera de SM, copilul sa mosteneasca boala, insa, desi este putin mai mare decat in cazul unui parinte sanatos, riscul este foarte mic.

Desi mostenirea ereditara a SM nu este demonstrata, exista un risc mai mare ca rudele unei persoane cu SM sa aiba aceasta boala decat restul persoanelor care nu au o legatura in familie cu aceasta boala. Rezultatele din studiile asupra familiilor cu un membru cu SM au aratat ca, in cazul in care parintele are scleroza multipla, riscul acestei boli pentru copiii lui creste cu 3-5%. Daca mai multi membri ai familiei au SM, sau daca ambii parinti au SM, riscul poate creste.

Consecintele pe termen lung ale deciziei de a avea un copil trebuie, de asemenea, luate in consideratie. Factori precum actualul si viitorul stadiu de invaliditate, abilitatea partenerilor de a avea grija de copil si de a se implica in cresterea acestuia, sprijinul din partea familiei si al prietenilor, precum si siguranta finaciara trebuie sa fie evaluati.

Nu a fost demonstrat ca, pe timpul sarcinii, exista, pentru bolnava de SM, un risc mai ridicat al puseelor, sau ca boala ar avea vreun efect asupra sarcinii, travaliului sau nasterii. S-a constatat ca in timpul sarcinii, riscul unor pusee scade, dar acesta creste in primele sase luni de la nastere. Nu este nici o dovada ca SM ar reduce fertilitatea sau ca ar mari riscul de avorturi spontane, sau de probleme cu copilul nou-nascut (acesta sa aiba defecte din nastere sau sa fie nascut mort).

Desi nu exista medicamente folosite de toti bolnavii cu SM, sunt folosite anumite medicamente pentru a trata agravarile de boala sau simptomele SM. Unele dintre acestea (sau combinatii intre medicamente) pot fi daunatoare fetusului. In plus, unele persoane urmeaza diete speciale si/sau tratamente medicale (supravegheate sau nu medical) care sunt considerate a avea efecte pozitive asupra SM. Bolnavii care isi propun sa devina parinti trebuie intotdeauna sa discute despre eventualele tratamente sau medicamente folosite cu medicul lor, inainte de conceperea copilului, pentru ca acesta sa poata evalua daca efectul acestora este sau nu daunator pentru un fetus.

Nu este demonstrat ca sarcina are un efect pe termen lung asupra invaliditatii sau asupra desfasurarii bolii. Hranirea sugarului cu lapte matern nu mareste riscul de pusee dupa nastere, dar este asociata cu extenuare, fapt care poate determina luarea deciziei de a alimenta copilul artificial sau de a necesita ajutor pentru a avea grija de copil.

Decizia de a avea un copil nu trebuie luata fara a considera toate celelalte implicatii ale acestei hotarari. Scleroza multipla poate afecta starea familiei si bunastarea copiilor trebuie sa fie o prioritate in aranjamentele facute. Este important de stiut ca un copil este un angajament pe termen lung, si cuplurile trebuie sa se gandeasca si la impactul pe care il va avea SM asupra familiei lor pentru cel putin 18 ani, timp in care vor fi activ implicati in cresterea copilului, nu numai la perioada sarcinii si la perioada imediat post-natala. Trebuie inteles faptul ca in cazul in care unul dintre parinti sufera de SM, cuplul trebuie sa se asigure ca vor beneficia de sprijin pe termen lung. Decizia de a avea un copil trebuie sa se bazeze in primul rand pe dorinta de a avea o familie si, desi SM implica anumite griji in plus, boala nu trebuie considerata o restrictie in acest sens.
PS: Scrie pe Google ''''scleroza multipla si nasterea'''' sau ''''scleroza multipla si sarcina'''' ori alte cuvinte de cautate si gasesti mai multe informatii. Sanatate

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
jose (acum 12 ani)

merci

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de jose
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de jose
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.