Clickmed
programare rapida la medic

Mi se usuca pielea

Infectii ale pielii
Intrebare postata de popioana cu 12 ani in urma

Buna seara,
As dori sa va intreb care ar fi cauzele din care mi se usuca pielea foarte tare. Deja mi-au aparut niste pete mai inchises la culoare pe piele, si ma doare la atingere.
va multumesc anticicpat!

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Mi se usuca pielea"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

aaaaaaa
google (acum 12 ani)

Pielea ta poate deveni uscata din mai multe motive, dar de cele mai multe ori, de vina este o combinatie intre acestea. O data ce vei afla care sunt cauzele, vei sti de ce are nevoie pielea ta si cum poti sa o ingrijesti mai bine.

Frigul, vantul, ploaia si umiditatea scazuta

Acesti factori de mediu nu pot fi total evitati, dar ex ista modalitati prin care ii poti combate. In general, nu suntem constiente cat de mult ni se poate usca pielea si din cauza caldurii din casa.

Daca nu ai un aparat electric de umidificare a aerului, pune cateva boluri cu apa pe caloriferele din casa si ai grija sa le reumpli de fiecare data cand aceasta se evapora. Un aer umed in casa pe timpul lunilor de iarna te poate ajuta sa impiedici uscarea agresiva a pielii.

Expunerea la soare

Iti spunem inca o data! Este foarte important sa folosesti o crema cu factor de protectie potrivit pentru pielea ta. Nu numai ca vei preveni arsurile atunci cand soarele este prea puternic, dar vei impiedica si uscarea pielii. Chiar si pe timp de iarna este nevoie sa iti protejezi zonele de piele expuse la soare, cum este fata si mainile.

Spalarea excesiva sau neadecvata

Cand vezi ca ai pielea uscata, prima data te gandesti ca ar trebui sa o uzi pentru a o hidrata. Dar apa nu face altceva decat sa spele stratul de sebum, lasand pielea si mai uscata. Cea mai buna modalitate de hidratare este sa folosesti o crema sau lotiune nutritiva in mod regulat, dar mai ales dupa ce faci dus sau te epilezi.

Spalarea prea frecventa (mai mult de o data pe zi), precum si folosirea apei fierbinti usuca pielea. In plus, folosirea buretilor de baie sau stergerea cu prosopul fac mai mult rau decat bine pentru ca indeparteaza, la randul lor, stratul de sebum. Cel mai bine este sa aplici lotiunea hidratanta direct pe pielea umeda.

Deficiente de vitamina A, B, C si sulf

Majoritatea oamenilor consuma cantitati mult mai mici din aceste vitamine decat este recomandat. Dar aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul suplimentelor care ajuta pielea sa creasca sanatos sau cu ajutorul alimentelor ce contin sulf, cum este ceapa si usturoiul.

Din cauza bolilor

Persoanele care au probleme cronice de piele (cum sunt eczemele) sau persoanele cu diabet zaharat ori glanda tiroida sub-activa pot avea pielea uscata ca simptom al acestor afectiuni. In aceste cazuri, trebuie mai intai tratata boala sau indispozitia in sine, iar apoi se trateaza pielea.

Varsta

Pe masura ce o persoana imbatraneste, productia de sebum scade, lasand astfel pielea expusa la probleme. De aceea, odata cu trecerea anilor trebuie sa ii acorzi atentie sporita si ingrijire cu produse specifice.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
aaaaaaa
google (acum 12 ani)

Problemele ce duc la aparitia pielii uscate nu sunt de obicei foarte serioase, dar produc un discomfort marit prin uscarea excesiva a celulelor tesutului si provocarea fisurilor si a ridurilor. Din fericire, un ten uscat afectat de mediu si poluare poate fi partial sau complet controlat (expunerea excesiva la soare, un nivel de umiditate scazut, folosirea excesiva in mediu ambiant a aerului conditionat, incalzirea centrala sau chiar baile dese). Probleme cronice sau severe ale pielii uscate necesita insa un control dermatologic amanuntit. Pentru a nu se ajunge aici, trebuie sa ai in vedere sa iti hidratezi zilnic pielea, sa eviti baile foarte dese, sa nu folosesti niciodata sapunuri sau geluri de dus cu actiune puternica
Simptomele
Pielea uscata, la majoriatea este o problema temporara – o data ce ai intalnit aceasta afectiune, ai in vedere sa nu te mai afecteze. Modul de manifestare difera de la un pacient la altul, unora le este afectat decat tenul iar altora anumite parti ale corpului (coturi, palme sau genuchi). Modul de localizare si principalele simptome depinde foarte mult de tipul tau de piele, de varsta, sex, de starea de sanatate, de mediul in care traiesti si de timpul pe care il petreci in aer liber (in special in zilele foarte reci de iarna sau foarte fierbinti de vara cu soare excesiv).
Daca consideri ca suferi de aceasta afectiune iata cateva simptome de care trebuie sa tii cont:
- un ten/piele excesiv de deshidrata si uscata in urma unui dus sau a unei bai;
- piele cu un aspect albicios si uscat;
- piele ce arata si se simte mult mai aspra decat esti obisnuita;
- mancarimile (pruritul) sunt din ce in ce mai intense;
- roseata;
- fisuri adanci ce provoaca chiar sangerari;
- lini fine, crapaturi



Cauzele
In primul rand pielea uscata este cauzata de mediul in care traim sau ne desfasuram activitatile zilnice:
Vremea – in general pielea este uscata in timpul iernii, atunci cand temperatura si nivelul de umiditate este extrem de scazut. Vremea rece face ca simptomele pielii uscate sa se accentueze. De aceleasi probleme poti suferi chiar si daca ai locui, din potriva intr-o zona desertica, arida unde temperaturile sunt foarte ridicate si nivelul de umiditate la fel de scazut.
Incalzirea centrala si folosirea aerului conditionat – aceste tipuri de incalzire/racire a mediului in care traiesti duce sa scaderea umiditatii.
Baile si dusurile fierbinti – daca esti adepta dusurilor si bailor frecvente si fierbinti, trebuie sa stii ca te pot afecta distrugand bariera de lipide din pielea ta. Este valabil si pentru innotul frecvent in bazine cu apa clorinata excesiv.
Detergenti si sapunurile cu actiune puternica – multe dintre sapunurile si detergentii cunoscuti indeparteaza lipidele si apa din piele. Cele mai daunatoare sunt deodorantele si sapunurile antibacteriene (au o actiune foarte puternica), dar si multe sampoane ce usuca scalpul.
Alte tipuri de cauze sunt anumite boli care efecteaza pielea si tenul uscandu-l, cum ar fi psorisis sau disfunctiile tiroidiene (hipotiroida – glanda tiroida nu mai produce suficienti hormoni si reduce si activitatea glandei seboreice, ducand la o piele aspra si uscata)
Consumul de acool si de medicamente– acoolul si cofeina duc rapid si vizibil la o piele uscata, unele medicamente prescrise pot provoca aceleasi simptome.
Deshidratarea – febra ridicata, transpiratie excesiva in timpul unor exercitii sportive sau pur si simplu nealimentarea cu suficiente lichide in timpul zilei determina organismul sa consume mai mult decat are. Un prim simptom al deshidratarii de catre trebuie sa se tina seama este lipsa elasticitatii.

Factorii de risc
Pielea uscata este o problema universala, dar exista si o serie factori care determina aparitia acesteia:
Varsta – cu cat inaintezi in varsta cu atat pielea ta devine mai uscata, glanda seboreica producand din ce in ce mai putin. Sexul – desi pielea se schimba la toata lumea o data cu inaintarea in varsta, pielea unui barbat ramane insa hidratata mult mai mult timp decat cea unei femei, indiferent de varsta, pielea femeilor tinde sa se deshidrateze o data cu intrarea la menopauza. Expunerea la soare – ca orice tip de caldura, soarele usuca pielea.
Iti recomandam sa te programezi la un control dermatologic in cazul in care ai astfel de probleme, ti se va gasi un tratament adecvat:

*
aspectul pielii nu se reface, indiferent de eforturile tale;
*
aspectul foarte uscat si mancarimile iti afecteaza somnul;
*
ai deja leziuni cu risc de infectie;
*
ai zone mari pe piele descoamata si extreme de deshidratata

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.