Clickmed
programare rapida la medic

CT la 82 de ani raspuns medic

Boli respiratorii
Intrebare postata de Inisor cu 13 ani in urma

Ma adresez cu respect tuturor celor care ma pot ajuta( in special medicilor, daca sunt pe forum) cu urmatoarea problema. bunica mea, in varsta de 82 ani, a mers la un control din cauza unei tuse care o supara, dupa radiografie si analize ale sangelui (in limite normale, inclusiv CA 19_9=12, mai putin VSH 48), ne-am adresat unui specialist, dar acesta nu s-a putut pronunta asupra unui diagnostic clar, recomandand un CT. In acelasi timp, o prietena asistenta ma avertizat cu privire la riscurile marite pe care un CT pulmonar l-ar putea avea din cauza varstei. De aceea v-as ruga sa ma ajutati cu un sfat, pe forum sau pe mail [email protected].
Multumesc anticipat!

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "CT la 82 de ani"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (7)

Iuli (acum 13 ani)

UN CT nu prezinta nici un pericol. Periculos ar fi sa faceti multe CT-uri intr-un timp foarte scurt. Mergeti cu toata increderea. Este important sa stabileasca medicul ce se intampla. Radiatiile unui CT nu sunt atat de mari incat sa provoace ele insele cancer. Altfel nu s-ar mai face CT nu-i asa? In plus riscul de cancer nu creste cu varsta.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Wikipedia si google (acum 13 ani)

1. Un CT nu este nimic altceva decat o serie de cateva sute de radiografii facute la cateva milisecunde sau secunde una dupa alta. In timp ce o radiografie este facuta o singura data si dintr-un singur unghi, un la CT se fac foarte multe radiografii din unghiuri diferite. In timp ce orice medic va va avertiza sa nu faceti multe radiografii un singur an, el nu va va avertiza de pericolul unui CT.
Insa un SINGUR CT depaseste numarul de radiografii pe care la fac 20 -30 de oameni intr-o viata intreaga.

Din Wikipedia: "Desi in Marea Britanie CT-urile reprezintau in 2000 si 2001 numai 7% din totalul de examinari radiologice, ele au contribuit cu 47% la doza totala de radiatii din examinarile radiologice."
Oare de ce contriebuie 7% din CT cu aproape jumtate din dozele de radatii ?

Primul aparat CT facea 160 de radiografii. CT-urile din ziua de azi fac intre 200-500 de radiografii la o singura sesiune. Aparatele mai noi chiar au doua surse de radiatii - "Dual Source CT scanners"

2. Pentru o rezolutie buna a imaginii este nevoie de radiatii mai puternice, in timp ce radiatiile slabe nu produc imagini bune. Pe langa numarul mare de radiogarfii facute, dozajul radiatiilor este variabil si in general si poate fi chiar mai mare decat cel al radiografiilor normale.

3. Primul aparat CT a fost construit - ca ci ecograful - de o companie care produce arme si anume de o firma care apartine casei de discuri EMI. Acest aparat a fost instalat cu o mare nonsalanta intr-un spitalul din Londra unde doctorii au inceput sa-si radieze pacientii cu doze imense de radiatii pe care acestia nu le-ar primii prin radiografii nici in 20 de ani de stat in spitale.

4. CT-turile ajuta la descoperea cauzelor bolii in maxim 0,1 % din pacienti. Adica din 1000 de pacienti 999 se radiaza absolut de pomana.

5. Constructorii si vanzatorii acestor aparate de radiat oamenii au fost destul de destepti sa schimbe cuvantul RADIOGRAFIE cu TOMOGRAFIE. Daca o singura radiografie are efecte nocive pt. organism, cu atat mai mult vor avea 300-400 de radiografii facute in numai 5 minute de sub unghiuri diferite. Cine spune ca un CT nu are efect negativ este ori un mare naiv ori lucreaza pentru cei care c***a aceste aparatura ori...

Un CT abdominal este echivalentul la 300 de radiografii normale iar unele CT-uri ajung pana la factorul 422. In special CTurile facute la inima prezinta doze foarte mari de radiatii.

Din Wikipedia: "Desi in Marea Britanie CT-urile reprezintau in 2000 si 2001 numai 7% din totalul de examinari radiologice, ele au contribuit cu 47% la doza totala de radiatii din examinarile radiologice."

Din Wikipdeida : "Intr-un studiu din USA s-a aratat ca doza de radiatii este mult mai mare si mai variabila decat cea citata si fiecare din cele 19.500 de scanari facute zilnic in USA reprezinta echivalentul la 30-442 de radiatii la plamani. S-a estimat ca expozitia la radiatiile produse de CT va rezulta un 29.000 de cazuri noi de cancer doar de la CT-urile efectuate in anul 2007."

Des scuza principala a celor care sunt pro-radiatii daunatoare este aceasta:
pamantul oricum emite radiatii si radiatiile absorbite de un om in decursul la catva ani este similar
cu cele primite de la un CT, deci nu ar fi mare lucru. Aceasta scuza suna plauzibil la prima vedere dar este una mincinoasa.
Una este o radiatie naturala, lenta, la care corpul are timp de reparatii si alta este o doza artificiala, imensa, primita intr-un scurt timp si
care lasa gaure imense in celule si creeaza radicali liberi en-mass. Un om se taie si sangereaza de cateva sute de ori intr-o viata intreaga fara
ca sa constituie o problema. Daca insa ii aducem acelasi numar de taieturi in numai 5 minute, acel om poate muri rapid.
Asa stau lucrurile si cu comparatia dintre expunerea multipla la radiatii artificiale in doze mari fata de cea la expunerea
la radiatiile naturale slabe intr-un timp indelungat.

La scurt timp dupa descoperirea radiografiei prin anii 30 doctorii tratau pacientii cu doze imense de radiatii la eczeme si alte boli banale expuzand oamenii la pericole pe care acestia nu le cunoasteau, doctorii crezand orbeaste pe cei care construiau aparatele.

Acest lucru nu se mai face, caci se stie acum ca este inutil si daunator si desi este o greseala recunoscuta, este putin cunoscuta azi. Istoria ne arata ca doctorii sunt foarte naivi si nestiutori si se bazeaza prea orbeste pe vorbele mincinoase ale industriei.

Doctorii de atunci credeau in inofensivitatea unei asemenea radiatii ca si cei care fac azi CT-uri si
ne spun ca nu prezinta nici un pericol. Nu se vorbeste din cunostinta de cauza si nici cu vreun strop de profesionalism sau un gram de cunostinte de fizica. Deci nu ar fi prima data cand medicii ar face ceva daunator pacientului crezand ca este inofensiv. De-a lungul deceniilor la multe lucruri s-a renuntat dupa ce, folosite ani de zile, s-a constatat ca au daunat numai pacientului
fara a-i aduce vreun folos real.

Wikipedia

"The original 1971 prototype took 160 parallel readings through 180 angles, each 1° apart, with each scan taking a little over 5 minutes. The images from these scans took 2.5 hours to be processed by algebraic reconstruction techniques on a large computer. The scanner had a single photomultiplier detector, and operated on the Translate/Rotate principle.[8]

"In 2009 a number of studies appeared that further defined the risk of cancer that may be caused by CT scans.[23] One study indicated that radiation by CT scans is often higher and more variable than cited and each of the 19,500 CT scans that are daily performed in the US is equivalent to 30 to 442 chest x-rays in radiation. It has been estimated that CT radiation exposure will result in 29,000 new cancer cases just from the CT scans performed in 2007.[23"

"An important issue within radiology today is how to reduce the radiation dose during CT examinations without compromising the image quality. Generally, higher radiation doses result in higher-resolution images, while lower doses lead to increased image noise and unsharp images. Increased dosage raises the risk of radiation induced cancer — a four-phase abdominal CT gives the same radiation dose as 300 chest x-rays."

"Dual Source CT scanners, introduced in 2005, allow higher temporal resolution by acquiring a full CT slice in only half a rotation, thus reducing motion blurring at high heart rates and potentially allowing for shorter breath-hold time. This is particularly useful for ill patients who have difficulty holding their breath or who are unable to take heart-rate lowering medication.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Dr. Manuela Magdau MDr. Manuela Magdau este un medic autorizat SFM (acum 13 ani)

Ati cerut un raspuns de la medici, dar s-au repezit cu raspunsurile diversi "cunoscatori" care vin si cu argumente "stiintifice"
CT iradiaza intr-adevar mult mai mult ca o radiografie, dar o radiografie este chiar inofensiva, doza de radiatii fiind mica si expunerea extrem de scurta. Mai mare iradiere produce radioscopia si , intr-adevar , CT. Dar este departe de "pericol". Radiografia, ca investigatie are niste limite. Deci sunt numeroase afectiuni care scapa la simpla examinare a unei radiografii, in vreme ce CT evidentiaza orice leziune mult mai fidel. Ca sa stii cauza unui simptom (tusea in acest caz), e nevoie de investigatii . Si, da, de multe ori raman fara tratament pt. ca sunt multe lucruri la care nu s-au gasit solutii si vor mai fi mult timp de acum incolo. Dar ma indoies ca in toate situatiile ajuta "homeopatia" careia ii face atata reclama d-nul Ionescu!
In concluzie, nu vad de ce nu i-ati face un CT bunicii, chiar daca are 82 de ani. Poate doar daca este claustrofoba, ceea ce e, intr-adevar contraindicat!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Dr. Manuela Magdau
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Dr. Manuela Magdau
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Esti medic si vrei sa te promovezi?

Raspunde intrebarilor din grupul Boli respiratorii.

Inscrie-te aici!
Psih. Antonia - Carla Isacu MPsih. Antonia - Carla Isacu este un medic autorizat SFM (acum 13 ani)

Domnule ”Dr.” Ionescu, dar v-au marcat puternic comentariile psihologilor. Eu, cel putin, o sa continui sa va comentez observatiile aberante pana cand dvs. si cei asemenea dvs. vor disparea de pe acest site profesionist.
Vi s-a ridicat interdictia? O sa vina alta, nu va ingrijorati!
Stiti care e problema? Psihologii si medicii (de medicina allopata si homeopata) care activeaza pe acest site sunt ceea ce pretind ca sunt si inteleg ceea ce practica. Problema este ca dvs. NU sunteti medic (de fapt nu aveti niciun fel de calificare medicala sau paramedicala, fapt evidentdin comentariile absurde pe care le faceti si limbajul nestiintific (ati ”prins” cativa termeni dar ii folositi ca nuca-n perete), ca sa nu mai spun de modul de abordare aiuristic - dupa dvs. trebuie tratat simptomul doar si nu e necesara excluderea problemelor grave per primam. Daca nu ar exista atatia ca dvs. in lume, ar fi mai multi oameni diagnosticati din stadiile incipiente si nu ar ajunge la specialist in stadii terminale - iar dvs. asta incurajati, ca, vorba aia, nu e mai simplu sa punem o compresa cu brusture si manatarci si o foaie de varza pe ceafa decat sa facem un CT unde sa aflam care e problema si cum putem s-o rezolvam?!
Nu va interzice nimeni sa vorbiti, dar vorbiti fara a induce in eroare, mai ales ca nu aveti nicio calitate de a va da cu parerea. Si scoateti particula aia ”Dr.” din fata numelui, ca suneti doar vecinul de la bloc care isi da ”competent” cu parerea!
Incetati sa induceti oamenii in eroare!!!

Psih. Antonia Isacu
@Cabinet Individual de Psihologie
Bd. Nicolae Balcescu nr. 7 et. 2 ap. 6
Bucuresti, sector 1
Mobil: 0723.248.708/0757.075.415
E-mail: [email protected]
Web: http://psicabinet.ucoz.com
Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Psih. Antonia - Carla Isacu
1
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Psih. Antonia - Carla Isacu
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Psih. Antonia - Carla Isacu MPsih. Antonia - Carla Isacu este un medic autorizat SFM (acum 13 ani)

@ Inisor - tomografia computerizata nu este daunatoare si este singura posibilitate de a exclude cauze severe. Intr-adevar, este echivalenta cu mai multe radiografii, dar nu produce dezechilibre decat daca se efectueaza frecvent. Varsta nu impune restrictii, ganditi-va ca accidentele vasculare se diagnosticheaza si evalueaza (ca localizare, intindere etc.) tocmai prin CT, iar persoanele cele mai predispuse la astfel de probleme sunt tocmai oamenii in varsta.

@ Wikipedia si google - cred ca informatiile postate de dvs. copy-paste le gasea si doamna. Dumneaei a cerut un sfat, nu informatii care copiate aleator si trunchiat, dublate de comentarii sectante si apocaliptice pe care ati vrea sa le treceti ca valori absolute. Iar paralela dvs. nu e corecta, ci ar fi trebuit sa puneti problema asa: daca omul se taie superficial = o radiografie; daca se taie mai adanc = o tomografie; taieturi repetate la intervale scurte = CT-uri repetate la intervale scurte. Offff, cat m-am saturat de stilul asta sectant - cei care ”propovaduiti” la modul asta faceti deservicii tocmai medicinei homeopate! Eu stiu ca pentru multi evolutia e mai greu de acceptat si apar dificultati de intelegere si adaptare, dar nu trebuie sa traim toti in Evul Mediu doar pentru ca voi va complaceti asa!

Psih. Antonia Isacu
@Cabinet Individual de Psihologie
Bd. Nicolae Balcescu nr. 7 et. 2 ap. 6
Bucuresti, sector 1
Mobil: 0723.248.708/0757.075.415
E-mail: [email protected]
Web: http://psicabinet.ucoz.com
Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Psih. Antonia - Carla Isacu
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Psih. Antonia - Carla Isacu
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Iuli (acum 13 ani)

Felicitari, doamna Isacu! Pe mine ma intristeaza ce se intampla pe acest site...

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Psih. Antonia - Carla Isacu MPsih. Antonia - Carla Isacu este un medic autorizat SFM (acum 13 ani)

Si pe mine ma intristeaza, atat ce se intampla pe site, cat si ce se intampla in general. Dar este bine ca suntem (inca) destui care dorim sa evoluam, nu sa ne intoarcem in trecut.
Speranta moare ultima!:)

Psih. Antonia Isacu
@Cabinet Individual de Psihologie
Bd. Nicolae Balcescu nr. 7 et. 2 ap. 6
Bucuresti, sector 1
Mobil: 0723.248.708/0757.075.415
E-mail: [email protected]
Web: http://psicabinet.ucoz.com
Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Psih. Antonia - Carla Isacu
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Psih. Antonia - Carla Isacu
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.