Clickmed
programare rapida la medic

Sanatate prin Yoga

Sanatatea mentala
Intrebare postata de RazviNBA cu 13 ani in urma

Buna ziua.Am aflat despre un mijloc de echilibrare psihica si mentala numit Yoga.aAm citit cate ceva despre Yoga dar e multa filozofie si e nevoie de multa implicare de aceea vreau sa va intreb.Merita sa incerc sau toate aceste lucrurile legate de Yoga de pe piata sunt facute doar pentru bani?E cineva experimentat in aceasta directie?
Multumesc anticipat.:)

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Sanatate prin Yoga"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

Irina (acum 11 ani)

Buna...vad ca mesajul tau e postat in urma cu doi ani si nu ai primit niciun raspuns la intrebarea ta. De fapt, la o simpla cautare "yoga sanatate", "yoga dureri de spate" etc, nu prea sunt rezultate. Cum ar zice Caragiale, "rezultatele sunt exceptionale, dar lipsesc cu desavarsire". Inca din copilarie am auzit si eu de yoga insa lipsa infrastructurii (sali de yoga, instructori specializati etc), precum si scandalul Bivolaru au dus la lipsa (sau chiar scaderea) prestigiului yoga in Romania. Eu sufar de scolioza (mai bine zis, sufeream) inca de la 11 ani cand am fost diagnosticata cu un unghi de 44 grade. Acesta a progresat treptat, la 27 de ani masurandu-mi un unghi de 80 de grade. La 15 ani cand ajunsesem la 64 de grade mi se propusese operatia, pe care amn refuzat-o, incercand sa-mi mentin postura prin corset, gimnastica medicala, inot. Degeaba.
Pe cand aveam 26 ani am mers prima data la o sala de yoga (intre timp ma stabilisem in Canada, si tin sa mentionez ca atat in Canada, cat si in SUA, yoga este extrem de pop**ara, gasind sali de yoga la fiecare colt de strada) si asa am inceput o exceptionala aventura. Prima data cand am incercat sa ma aplec, nu puteam nici sa ating podeaua cu mainile. Insa am vrut sa incerc si aceasta metoda despre care auzisem eu ca ajuta spatelui. In trei luni puteam linistita sa ma aplec la podea si, incet-incet, am inceput sa devin tot mai flexibila, mai echilibrata, iar mushii ii simteam mai puternici de la o luna la alta. Acum, dupa 4 ani de yoga, sunt un martor deplin al beneficiilor acestei activitati. Luna trecuta, la un examen medical, doctorul a masurat un unchi de 70 de grade, deci 10 grade mai putin decat in urma cu 3 ani. Inca imi pare de necrezut si va urma o noua radiografie pentru a confirma rezultatul (despre scolioza se spune ca nu se poate corecta decat prin operatie).
As vrea sa mai spun ca in sfarsit, am ajuns sa ma iubesc pe mine insami asa cum sunt, dupa ce timp de 20 de ani am dus o povara in spate (si la propriu, si la figurat). Desi inca o scolioza severa dupa definitiile medicale, am o postura de invidiat iar oamenii in general ma intreaba daca am facut balet (yoga ajuta la alungirea muschilor, a trupului).
Yoga este un cuvant sanscrit ce inseamna "a uni", desemnand o uniune a fizicului cu mentalul si spiritualul. Lucrezi, practic, pe aceste 3 niveluri, pentru a putea ajunge la o detasare de dorintele materiale si pentru a te concentra pe binele dinantrul tau. Inveti sa fii calm (cu adevarat iti trebuie calm pentru a mentine posturile si pentru a progresa intr-un ritm propriu, fara a risca sa te ranesti. ATENTIE-yoga, facuta fara "cap", cu prea multa ambitie, poate duce la lezari). Inveti de asemenea sa lucrezi intr-un ritm propriu, sa nu te grabesti, sa iti cunosti trupul (il simti pur si simplu inviind, revenind la viata particica cu particica, muschi cu muschi), sa iti cunosti limitele, sa te iubeasti, sa iubesti.
Unul dintre siteurile mele preferate este acesta: http://www.yogajournal.com/, iar daca mergi la VIDEOS sunt cateva clipuri pentru diferite nivele. Daca nu ai mai facut yoga niciodata, incepe cu Beginners (sper ca stii limba engleza, din pacate nu am gasit nimic in romana). Tot ce ai nevoie este o suprafata care sa nu alunece, ideal ar fi o saltea de yoga (dar nu o saltea prea moale...habar n-am ce se gaseste de cumparat in Romania). Inca o data, fa posturile cu grija si nu forta mai mult decat ceea ce poate trupul tau. Vei vedea ca incet-incet, poti sa te adancesti tot mai mult in aceste pozitii, iar corpul, mintea si spiritul tau iti vor fi recunoscatoare :)

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Irina (acum 11 ani)

P.S. Pentru un incepator absolut, recomandarea mea, daca este posibil, e sa mergeti la o sala de yoga, macar pt o luna. Dupa ce prindeti "baza", sunt sute de clipuri pe internet (in engleza) pe care puteti sa le folosti ca si instructie. Eu asa am facut, am mers 3 luni la sala, iar de atunci fac singura, acasa, in fata computerului, urmarind clipurile youtube preferate.
Siteurile mele preferate pt yoga sunt, cum spuneam mai sus, yogajournal.com care contine o gramada de clipuri cu yoga, gratuite, precum si yogatoday.com unde sunt si acolo ff multe (acestea din pacate costa cam $3.99 clipul care il poti apoi descarca pe computer). Partea buna e ca in fiecare saptamana ruleaza o clasa gratuita, cam de 1 ora, insa nivelele fluctueaza. Au si pe Youtube destul de multe clipuri postate, iar acesta este canalul lor: http://www.youtube.com/user/yogatoday?feature=results_main.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.